Hlavní obsah

Sparta - Jablonec 2:2Hektickým závěrem odpověděla Sparta na dva Čížkovy góly a zachránila alespoň bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
44. Čížek 0 : 1
53. Čížek 0 : 2
78. Přikryl 1 : 2
88. Zápotočný 2 : 2
Záznam online reportáže

Moc nechybělo, aby Jablonec dopadl v nedělním večerním epilogu k 19. ligovému kolu na pražské Letné stejně, jako na podzim na domácím hřišti. Tam totiž přišel v samém závěru o remízu, tentokrát pro změnu ztratil výhru, která se mu doslova vnucovala. Ještě dvanáct minut před koncem totiž vedl po trefách Čížka nad Spartou 2:0, v hektickém závěru ale Přikryl a Zápotočný zachránili domácím alespoň nerozhodný výsledek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aspoň bod... Tomáš Zápotočný ze Sparty oslavuje vyrovnávací gól na 2:2 s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Na svého někdejšího snajpra Lafatu si dávali jablonečtí fotbalisté náramný pozor, přesto se v úvodní čtvrthodině procpal hned do několika příležitostí. Nejprve ovšem pálil z hodně ostrého úhlu, takže Valeš si s jeho pokusem poradil, podruhé mu hostující gólman sebral balón pádem pod nohy, potřetí pak zimní letenská akvizice ve skluzu nedosáhla na prudký centr Krejčího. A protože se k Lafatovi přidal i Kweuke, jehož efektní nůžky ovšem ve 14. min. minuly bránu, je z tohoto výčtu zřejmé, jak se první čtvrthodina odvíjela.

Dva Čížkovy údery

Jablonec se jen a jen bránil a na víc nemyslel, podstatné ale pro něj bylo, že úvodní nápor Pražanů přestál. Aktivita domácích se totiž postupně vytrácela, takže Severočeši už mohli od totální defenzívy upustit.  Už si i přihráli, podrželi míč a založili i pár útočných akcí. Jednoduchých, přímočarých a na Spartu platících.

Ve 24. min. dokonce tak nebezpečnou, že Vaclík musel vytahovat Pitákovu ránu mířící pod břevno bravurním zákrokem na roh, o dvanáct minut později rovněž docela slibnou, jenže váhající Třešňák se o ni sám připravil.

Minutu před přestávkou ale všechno napravil. Na hranici šestnáctky sice o míč přišel, ten ale doputoval k Čižkovi, který tvrdou střelou z dobrých pětadvaceti metrů poslal Jablonec do vedení.

Pro Spartu šok, z něhož se vzpamatovávala celou druhou půli. Zvláště, když ji hned po půli zasadila zmiňovaná dvojice druhou ránu do vazu. Tentokrát ovšem promyšlenou a vypracovanou... Letenský odchovanec v jabloneckých službách Třešňák totiž poslal do vápna centr na zapomenutého Čížka, který pro změnu hlavou skóroval podruhé.

Hektický závěr zachránil bod

Severočechům se tudíž výhra doslova vnucovala a dlouho po ní skutečně sahali. Nakonec ale museli být rádi jen za remízu, protože Pražané v hektickém závěru zachránili alespoň bod, který je pro ně vzhledem k průběhu a vývoji střetnutí malou výhrou.

Střídání a příchod Bednáře a Přikryla k ní napomohl. Nejprve totiž dvanáct minut před koncem vykřesal právě Přikryl domácím naději dost laciným gólem, na němž nebyl bez viny hostující brankář Valeš, v samém závěru pak Zápotočný přece jen vyrovnal.

Sparta se tak s vypětím všech sil udržela na druhém místě tabulky a na vedoucí Plzeň ztrácí tři body. Jablonec je dva body za Spartou, stejně jako Olomouc.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:2 (0:1)
Branky: 78. Přikryl, 88. Zápotočný - 44. a 53. Čížek. Rozhodčí: Královec - Slyško, Wilczek. ŽK: Hybš - Beneš. Diváci: 9812.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš (74. Přikryl) - Vácha - Kadlec, Matějovský, Lafata, Krejčí (88. Hušbauer) - Kweuke (54. Bednář). Trenér: Lavička.
Jablonec: Valeš - Rossi, Beneš, Novák (67. Eliáš), Jablonský - Čížek (76. Hubník), Piták, Loučka, Zoubele, Vaněk - Třešňák (86. Pázler). Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: