Hlavní obsah

Vettelův podraz rozvířil diskusi. Suspendujte ho, radí Red Bullu Watson

Praha

V paddocku formule 1 v současné chvíli asi nenajdete nikoho, koho by nechalo chladným jednání Sebastiana Vettela při nedělní Velké ceně Malajsie. Jaký názor mají na neuposlechnutí příkazu vedení týmu, aby dokončil závod na druhé pozici za svým stájovým kolegou Markem Webberem, bývalí i současní jezdci F1? A co se honí hlavou hlavnímu promotérovi Berniemu Ecclestoneovi?

Foto: Tim Chong, Reuters

Sebastian Vettel v souboji se svým stájovým kolegou z Red Bullu Markem Webberem.

Článek
Fotogalerie

Nejrazantnější pohled na věc vyjádřil bývalý pilot McLarenu John Watson, podle nějž by měl šéf Red Bullu Christian Horner jednat tvrdě, aby si upevnil autoritu. „Vettel s vedením jednoznačně zametl a Horner by měl podle toho jednat. Jinak bude v pozici, která jeho roli v týmu rozhodně nepřísluší. A nemyslím si, že by mělo smysl sáhnout k pokutě. Prostě bych ho nechal v příštím závodu stát," nabídl řešení šestašedesátiletý vítěz pěti Velkých cen.

Jen těžko lze najít názor, který by Vettelovo jednání jednoznačně schválil. Podle bývalé hvězdy McLarenu i jezdce Red Bullu Davida Coultharda je ale na německém závodníkovi ještě patrné formování osobnosti. „Uznal chybu a omluvil se za ní. Musíte ale brát v úvahu, že je mu teprve pětadvacet. Po závodu v Sepangu jsem se potkal s Damonem Hillem a ten mi připomněl, jak jsem ho párkrát vytočil, když mi bylo pětadvacet. V tomhle věku máte zcela jiné priority. A elitní tým musí řešit potíže s jezdci, kteří jsou hladoví po vítězství. Nikdo nechce v týmu modelky," poznamenal Coulthard ve svém sloupku pro BBC.

Ecclestone: Režie ve druhém závodu sezóny? Směšné!

Bývalý jezdec McLarenu a současná hvězda Mercedesu Lewis Hamilton poznamenal, že problém Red Bullu je striktně rozdělená pozice jedničky a dvojky. „Vždy to tak měli. A to je důvod, proč tak často řeší podobné problémy," poznamenal mistr světa z roku 2008 pro The Guardian.

Sám Hamilton přitom moc dobře věděl, o čem mluví, protože v Sepangu dojel třetí před svým stájovým kolegou Nikem Rosbergem na jasný příkaz vedení. „V Mercedesu ale tohle rozdělení neplatí. Od začátku to týmu zdůrazňuji, že chci jasnou rovnost. A nikdo mi ani nikdy nenabídl, že bych mohl být protežovaný. Chci být schopen pohledu do zrcadla, abych si mohl říct, že jsem vyhrál férově. Bohužel po Malajsii ten pocit nemám. Nezajel jsem špatný závod, ale nemám z toho dobrý pocit," přiznal.

Podle šéfa formule 1 Bernieho Ecclestonea je k podivu, že se stáje už ve druhém podniku sezóny uchylují k týmové režii. „Nerozumím tomu, proč by už v téhle fázi šampionátu měla být uplatňována týmová režie. A je úplně jedno, o který tým jde," podivil se v rozhovoru pro Telegraph.

Vettelovo jednání bylo navíc podle Ecclestona silně krátkozraké. „Představte si situaci, že ke konci sezóny o něco půjde a Sebastian bude potřebovat Markovu pomoc. Dočká se jí? Nemyslím si," dodal hlavní promotér formule 1.

Berger: Poslechl instinkt

Ostrého odsouzení se německý jezdec dočkal i od trojnásobného mistra světa Jackieho Stewarta. „Mluvil jsem o něm jako o nejinteligentnějším pilotovi, a navíc v tak nízkém věku, jakého jsem kdy viděl. To je ale pasé. Udělal obrovskou chybu a vůbec nechápu, co mu proběhlo hlavou. Během okamžiku volil mezi tím, co je správné a co je špatné, a bohužel vybral úplně špatně," řekl slavný Skot listu The Independent.

Bývalý pilot Gerhard Berger upozornil na to, že Vettel má jako každá velká osobnost silné ego. „Takových případů v historii najdete... Na titul mistra světa musíte být velmi, velmi talentovaný. Vyhrát ale titul třikrát, čtyřikrát, pětkrát, na to musíte být ještě extrémně egocentrický. Mistři svého oboru mají skutečný zabijácký instinkt. A v mezních situacích neposlouchají mozek, ale instinkt. Nevěřte tomu, že se Sebastianovi po tom incidentu špatně spalo. Spal jako nemluvně, protože na trati jednal přirozeně. A nikdo, žádný tým, s tím nic neudělá," poznamenal někdejší jezdec Ferrari či McLarenu.

Aféru prý ukončilo podání ruky

Podle vedení Red Bullu je každopádně aféra minulostí. Vettel si po pohovoru s vedením stáje podal s Webberem ruku a sportovní ředitel týmu Helmut Marko vyhlásil do světa, že jsou vztahy narovnány.

„Nevěřím, že by to ještě někdy zopakoval. Na obvyklém pohovoru po závodu si oba piloti potřásli rukou. Tím je celá záležitost vyřízená. Dali jsme ale Sebastianovi jasně najevo, že se to nesmí opakovat," uvedl Marko.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint