Hlavní obsah

Spekulace nekončí. Red Bull prý chce místo Webbera Räikkönena

Ve světě vozů formule 1 se schyluje k zajímavé rošádě. Po aféře ve Velké ceně Malajsie je téměř jisté, že v příští sezóně už mistr světa Sebastian Vettel a Australan Mark Webber nebudou společně hájit barvy týmu Red Bull. Šestatřicetiletý Australan, kterému o jedenáct let mladší německý jezdec v Sepangu sebral vítězství, se má z Red Bullu na konci sezóny pakovat. A šéf rakouské stáje Dietrich Mateschitz nezahálí, podle deníku Bild se chystá na jeho místo přivést Kimiho Räikkönena z Lotusu.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mark Webber a Sebastian Vettel. Jako by ani nebyli z jedné stáje.

Článek
Fotogalerie

Napsalo se o tom už hodně. Když Sebastian Vettel v závěru Velké ceny Malajsie navzdory doporučení šéfů stáje předjel svého týmového kolegu Marka Webbera, okamžitě se na něj sesypala kritika ze všech stran. Kajícník Vettel se poté svému parťákovi i všem zaměstnancům Red Bullu za lhostejné jednání omluvil, ani to však nemění nic na tom, že vztahy obou jezdců jsou hodně chladné.

Stěží si představit, že by oba kohouti zůstali na jednou smetišti i v příští sezóně. Spory mezi Vettelem a Webberem už přerostly do takové míry, že majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz uvažuje o náhradě za zkušeného Australana. A z konkurenčního Lotusu by prý rád ulovil Fina Kimiho Räikkönena!

Sejde se Webber s Heidfeldem?

Ten ovládl zahajovací závod šampionátu v Melbourne a po svém comebacku do formule 1 patří k nejlépe hodnoceným jezdcům. „Kimi jezdí v pohodě, je to velice rychlý závodník. Pro mě je vždycky kandidátem," cituje německý Bild Mateschitze.

Jenže současně osmašedesátiletý miliardář nehází Webbera přes palubu. „Jestli u nás bude jezdit i příští rok? Uvidíme. Pokud půjdou stranou jeho některé osobní zájmy, bude u nás vždycky vítán," dodal Mateschitz a nepřímo tím naznačil, kdo je jasnou týmovou jedničkou.

Neustávající spekulace o Webberově budoucnosti se ovšem netýkají jen formule 1. Mluví se dokonce o tom, že se Australan ze závodů formule 1 stáhne, od příštího roku bude jezdit závody sportovních vozů a nenechá si ujít ani slavný podnik 24 hodin v Le Mans. Na lukrativní podmínky ho údajně láká Porsche, kde by se mohl sejít s bývalým parťákem Nickem Heidfeldem, s kterým jezdil v sezóně 2005 ve formuli 1 za tým Williams.

Reklama

Související témata: