Hlavní obsah

Až příliš upřímný Vettel. Webber si vítězství nezasloužil, udělal bych to znovu, šokoval v Číně

Některá slova by snad raději neměla opustit dutinu ústní. Sebastian Vettel se postaral v předvečer Velké ceny Číny o pěkné pozdvižení, když otevřeně prohlásil, že si jeho stájový kolega Mark Webber vítězství v Sepangu nezasloužil a že by zřejmě znovu zopakoval kontroverzní manévr, při němž neuposlechl příkazu vedení stáje Red Bull. Snaha Red Bullu o narovnání vztahů mezi jezdci zřejmě nebyla tak úspěšná, jak tým navenek prezentoval...

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Pilot Red Bullu Sebastian Vettel (uprostřed) si spolu se členy týmu prochází trať Velké ceny Číny v Šanghaji.

Článek

Vettel si po závodu v Malajsii, v jehož závěru neposlechl příkaz držet druhou pozici až do cíle a neútočit na vedoucího Webbera, sypal popel na hlavu, s australským pilotem si pod dohledem vedení potřásl rukou a později se jel osobně omluvit všem členům týmu do sídla stáje v Anglii.

Po příjezdu do Šanghaje byla na německého jezdce upřena pochopitelně velká pozornost a trojnásobný mistr světa šokoval otevřeností odpovědí na otázky novinářů. Třeba tím, že záludný manévr byl odplatou za podpásovky Webbera, vztah obou jezdců provázejí již několik let výbušné momenty z předchozích sezón. „Vážím si Marka jako jezdce. Ale v uplynulých sezónách několikrát mohl pomoci týmu a neudělal to," prohlásil. Takže skutečně oplácel, třeba za Webberův manévr při loňské GP Brazílie? „Nepřímo by se to tak dalo říct," přitakal Vettel.

Současně ale připomněl svůj úhel pohledu na celou situaci. „Kontroverze je vždy populárnější než pravda. Pravda je ale taková, že jsem byl jako závodník plně koncentrován na to, abych zvítězil. Nic jiného pro mě v ten okamžik neexistovalo. Dostal jsem hlášku rádiem, ale vyložil jsem si ji špatně. Měl jsem jí rozumět, a proto jsem se pak omlouval všem členům týmu. Nebylo mým záměrem upřednostnit sebe na úkor týmu. A věřte tomu, nebo ne," líčil Vettel.

Potřebu trestu necítí

Vzápětí ovšem připustil, že by v identické situaci možná reagoval stejně. „Je těžké dát správnou odpověď. I kdybych vyložil smysl rádiového sdělení správně, dostal bych se stejně do konfliktu. Na jednu stranu nechci poškodit tým. Na druhou stranu si ale Mark vítězství nezasloužil. Opravdu se o tom hovoří těžko... Ale zřejmě bych udělal znovu to samé," meditoval Vettel.

Fakt, že se jen těžko může spolehnout ve zbytku sezóny na přirozenou pomoc Webbera v boji o čtvrtý titul v řadě, Vettel nijak neřeší. „Zcela upřímně, z této strany jsem nějak silnou podporu nikdy necítil," přiznal.

A nijak se také nezabýval voláním některých expertů po trestu. „Nezametli jsme ten problém, omluvil jsem se. Ale sankce jako trest? Možná ve vašem vysněném světě, ale k čemu by to jinak bylo? Řekněte... Myslím, že jsem se zcela seriózně omluvil," dodal Vettel.

Reklama

Související témata: