Hlavní obsah

Bayern posiluje. Z Dortmundu vykoupil za bezmála miliardu záložníka Götzeho

Mnichov

Fotbalového záložníka Maria Götzeho čeká v létě stěhování z Dortmundu do Mnichova. Bavorský velkoklub za talentovaného dvacetiletého hráče, o něhož mělo zájem několik špičkových evropských klubů, zaplatil Dortmundu odstupné 37 miliónů eur (asi 960 miliónů korun).

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Mario Götze (vpravo) v bundesligovém souboji s Julianem Baumgartlingerem z Mohuče.

Článek

Informaci, kterou jako první přinesl list Bild, potvrdili dopoledne zástupci Borussie. "Jsme samozřejmě velice zklamaní, ale musíme zdůraznit, že se Mario i jeho agent chovali naprosto korektně," uvedl předseda Dortmundu Hans-Joachim Watzke.

Trenéra Borussie Jürgena Kloppa rozčílilo načasování, kdy byla informace zveřejněna. Jeho svěřence totiž ve středu čeká úvodní semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid. "Ještě si mohli vybrat horší chvíli, třeba čtyři hodiny před zápasem. Ale na stupnici od jedné do desíti je tohle tak devítka," zlobil se Klopp na tiskové konferenci.

Naštval fanoušky

Götze naštval fanoušky svého současného klubu, protože ještě nedávno prohlašoval, že v Dortmundu zůstane. Stal se terčem urážek na svém facebookovém profilu a funkcionáři Borussie prý dokonce kvůli obavám z možných nepřístojností požadovali přítomnost policie na tréninku. "Fanoušci se cítí podvedeni. Po vyjádřeních z poslední doby není Mario Götze důvěryhodný. Poškozuje to fotbal," uvedl někdejší kapitán německé reprezentace Lothar Matthäus.

Po trenérovi Pepu Guardiolovi získal čerstvý německý mistr pro novou sezónu další hvězdu. Götze už údajně s Bayernem podepsal smlouvu, která by mu mohla zajistit roční výdělek sedm milionů eur. V Dortmundu měl základní plat o dva miliony nižší.

Jeho současná smlouva s Dortmundem, s nímž získal v předchozích dvou sezónách dva německé tituly, byla platná do roku 2016, obsahovala však klauzuli, podle které mohl německý reprezentant v létě z klubu odejít. Zájemce ale musel vyplatit vysoké odstupné 37 miliónů eur, na což Bayern přistoupil. Další uchazeči, mezi něž údajně patřil Arsenal či Manchester City, tak přišli zkrátka.

Sám žádal o uvolnění

Götze prý před několika dny za vedením Borussie sám zašel a požádal o uvolnění. "Řekl, že chce využít výstupní klauzuli a od 1. července přestoupit do Bayernu Mnichov," uvádí se v oficiálním prohlášení klubu. Oficiální potvrzení nabídky od Bayernu prý přišlo až v úterý.

Bayern a Dortmund se v závěru sezony utkají 4. května v lize, a pokud oba týmy uspějí i v semifinále Ligy mistrů proti Barceloně a Realu Madrid, mohou se za měsíc střetnout ve finále prestižní soutěže. Duel o "ušatý pohár" ve Wembley by tak mohl být posledním zápasem Götzeho v dresu Borussie.

Reklama

Související témata: