Hlavní obsah

Na MS jede hned deset posil z NHL včetně Voráčka s Pavelcem. Půltucet hráčů zažije premiéru

Jan Škvor, Martin KézrSport.cz
Aktualizováno

Deset hráčů ze zámořské NHL posílí českou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa ve švédském Stockholmu. Kouč Alois Hadamczik zařadil do výběru gólmana Pavelce, obránce Hejdu, Zbyňka Michálka a Šmída, a útočníky Voráčka, Tlustého, Fleischmanna, Hanzala, Vrbatu a Hudlera. Na pětadvacetičlenné soupisce figuruje šest hráčů, kteří mohou na šampionátu zažít premiéru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Ondřej Pavelec (vpravo) a Jakub Voráček (uprostřed) nechybějí v nominaci české reprezentace pro MS ve Stockholmu.

Článek

Dveře reprezentační kabiny zůstaly po skončení duelu Euro Hockey Tour s Ruskem na půl hodiny neprodyšně uzavřené a teprve po deváté hodině večerní z nich vyšel Hadamczik, aby přečetl jména 3 brankářů, 8 obránců a 14 útočníků.

Na své premiérové mistrovství cestují brankář Salák, obránce Trončinský a útočníci Tlustý, Vrána, Hertl a Jan Kovář. Hadamczik nominoval maximální počet pětadvaceti hráčů, na soupisku jich však chce pro začátek zapsat jen dvacet (dva gólmany, šest beků a dvanáct útočníků. "Počkáme totiž, jak se vyvine situace okolo Židlického s Eliášem," prozradil kouč, že se stále nevzdal naděje na hráče New Jersey, kteří nemají podepsaný kontrakt na další sezónu a bez ní na MS jet nechtějí.

"Nemůžu říct, na kolik procent je reálné, že by nakonec jeli, momentálně prostě smlouvu nemají. Nemůžu ani potvrdit, že o nové jednají, klidně se můžou domluvit až v červnu," řekl Hadamczik, který toužil i po útočníku Červenkovi, toho však vyřadily ze hry natažené vazy v koleni. "Pro zranění nedohrál závěr základní části. Byli jsme domluveni, že nám dá vědět, jak na tom je a bohužel oznámil, že má natažené kolenní vazy a není v takovém stavu, aby na mistrovství odjel," posteskl si trenér.

Sedm hráčů bylo na loňském MS

Ve finální nominaci se objevilo sedm hráčů, kteří byli u loňského bronzu ve finských Helsinkách (Jakub Kovář, Čáslava, Nakládal, Krejčík, Novotný, Tenkrát a Koukal) a šestice hokejistů dokonce pamatuje zlato z Německa v roce 2010 (Pavelec, Čáslava, Voráček, Hubáček, Novotný a Koukal).

Trochu nečekaně se do konečné nominace dostal obránce Zdeněk Kutlák, jenž celý turnaj v Brně promarodil. „Léčil se doma. Byl jsem s ním často v kontaktu, poslední dva dny byl už na ledě a cítí se dobře připraven," prozradil kouč. V sestavě zůstal i brankář Jakub Kovář, který přitom v dějišti turnaje o víkendu onemocněl. „Dostal od doktora tabletky a jel se domů zbavit teploty. Chce jet i jako trojka," doplnil Hadamczik a odtajnil, že dvojkou za Pavelcem bude Alexander Salák. V případě, že by se Kovář nedal zdravotně do pořádku, nahradil by ho v nominaci Francouz.

Naopak zkušený Václav Prospal z Columbusu o reprezentaci nejevil zájem. "Nemáme žádnou zprávu, že by chtěl jet. Dvakrát po sobě se omluvil, že reprezentaci neposílí," vysvětloval Hadamczik.

Kapitánem Novotný

Kádr, který absolvoval turnaj EHT v Brně, opustili brankář Francouz, obránci Mojžíš, Kubát, Linhart, Jan Kolář, Tomáš Voráček a útočníci Ivan a Tomáš Rachůnkové, Kašpar, Pech, Sekáč, Gulaš a Vondrka. "U stabilních hráčů jako je Vondrka nebo Kašpar jsme čekali stabilnější výkonnost. Kdo nás nejvíc překvapil, byl obránce Tomáš Voráček. Tam jsme zvažovali, co s ním udělat. Nakonec vyhrála zkušenost," vysvětlil Hadamczik.

"Bylo by naivní myslet si, že u vyřazených hráčů nepřišlo zklamání. Všem jsme poděkovali za dobrý turnaj. Nemají se za co stydět," řekl Hadamczik a jako kapitána určil útočníka Jiřího Novotného.

Na šampionát nominovaní reprezentanti se sejdou v úterý odpoledne v Praze, kde ještě absolvují poslední trénink na domácím ledě před odletem. Ve středu 1. května se výprava vydává už do Stockholmu, kam až na Pavelce, který dorazí už v úterý na trénink v Praze, rovnou cestují ostatní posily z NHL. První zápas čeká Čechy v pátek od 16:15 proti Bělorusku.

Nominace Česka pro MS ve švédském Stockholmu:
Brankáři:
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)
Jakub Kovář (HC Mountfield České Budějovice)
Obránci:
Jan Hejda (Colorado/NHL)
Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL)
Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL)
Jakub Nakládal
Jakub Krejčík (oba Lev Praha/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL)
Zdeněk Kutlák (Ambri Piotta/Švýc.)
Útočníci:
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Jiří Tlustý (Carolina/NHL)
Tomáš Fleischmann (Florida/NHL)
Martin Hanzal
Radim Vrbata (oba Phoenix/NHL)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
Jiří Novotný
Petr Vrána (oba Lev Praha/KHL)
Zbyněk Irgl (Minsk/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Petr Tenkrát (Sparta Praha)
Jan Kovář (Plzeň)

Reklama

Související témata: