Hlavní obsah

Real Madrid - Dortmund 2:0Dvě trefy v závěru Realu k postupu nestačily. Prvním finalistou Ligy mistrů je Dortmund

MinutaMin. Tým Hráč Akce
83. Benzema 1 : 0
88. Ramos 2 : 0
Záznam online reportáže

Madrid
Aktualizováno

Fotbalisté Borussie Dortmund jsou prvními finalisty Ligy mistrů. V odvetném semifinálovém utkání sice prohráli s Realem Madrid na jeho hřišti 0:2 po gólech Karima Benzemy a Sergia Ramose v závěrečné desetiminutovce zápasu, ale v součtu s výhrou 4:1 v prvním měření sil obou týmů to německému šampiónovi na postup do finále prestižní soutěže stačilo. Dortmund se 25. května na londýnském stadiónu Wembley střetne s lepším z dvojice FC Barcelona - Bayern Mnichov. Bavorský velkoklub si do středeční odvety přivezl výhru 4:0.

Foto: Juan Medina, Reuters

Radost fotbalistů Borussie Dortmund po postupu do finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Borussia si zahraje o nejcennější evropskou klubovou trofej podruhé v historii a poprvé od roku 1997, kdy uspěla nad Juventusem Turín. Real vypadl potřetí za sebou v semifinále a opět se nedočká jubilejního desátého triumfu v "milionářské" soutěži.

Domácí před osmdesátitisícovou návštěvou na stadiónu Santiaga Bernabéua soupeře od začátku zatlačili a ve čtvrté minutě si vypracovali první gólovou šanci, Higuaína však zblízka vychytal gólman Weidenfeller. Na druhé straně se poprvé připomněl autor čtyř branek z prvního zápasu Lewandowski, jenže zamířil do náručí připraveného brankáře Lopéze.

Real byl mnohem aktivnější. Weidenfeller se musel činit i ve 13. minutě, když vyrazil Ronaldův volej doprostřed branky. Krátce nato po slibném samostatném úniku nemířil přesně domácí Özil.

Dortmund, který už ve 14. minutě přišel o zraněného Götzeho, který si natrhl sval. Hosté se z rychlého nástupu "Bílého baletu" vzpamatovali a v dalším průběhu prvního poločasu ho už do větších příležitostí nepustili.

Real udeřil až v závěru

Pět minut po přestávce mohl Lewandowski hosty ještě více přiblížit finále, ale po Reusově přistrčení napálil tvrdou střelou jen břevno. Španělské mužstvo pak udržel ve hře brankář López, jenž ve stoprocentní šanci vychytal Gündogana.

Hráči Realu "vykřesali" naději až v 83. minutě, kdy se trefil ranou pod břevno střídající Benzema. Real důležitý gól povzbudil a zaskočenou Borussii sevřel v její šestnáctce.

Krátce před koncem ještě Benzemu vychytal dalším výborným zákrokem Weidenfeller. Druhý gól domácích dal v 88. minutě Ramos,  třetí - postupový - gól už ale domácí v dramatickém závěru přidat nestihli. Dortmund sice utrpěl první porážku v letošním ročníku soutěže, nicméně postup těsně uhájil.

"Dnes jsme hráli jako tým s charakterem a touhou a mohli jsme to dokázat. Pořád mám v hlavě první zápas, ve kterém jsme hráli velmi špatně a teď za to pykáme," uvedl kouč Realu José Mourinho.

Litoval, že rozhodčí nevyloučil Matse Hummelse za ruku v pokutovém území. "Měl dostat rovnou červenou kartu, pak bychom hráli dvacet minut v početní převaze a utkání by nabralo jiný směr," prohlásil Mourinho. "Zklamal mě můj oblíbený rozhodčí, Howard Webb. Nezachoval se jako sudí, ale jako člověk. Protože kdyby mu dal červenou, Hummels by zmeškal finále," dodal portugalský kouč.

"Už v Dortmundu jsme měli hrát jako dnes. Cítíme s fanoušky. Je to škoda, byli jsme tak blízko. Zaplatili jsme za neproměněné šance z prvního poločasu," litoval obránce Sergio Ramos.

Borussia brala i přes porážku postup za naprosto zasloužený. "Na konci to bylo těsné, ale předtím jsme mohli skórovat a rozhodnout. Dosáhli jsme celkového výsledku 4:3 a zaslouženě jsme ve finále," řekl kouč Dortmundu Jürgen Klopp. "O Wembley jsem ještě nepřemýšlel. Teď pojďme slavit a na finále můžeme myslet zítra," doplnil záložník Kevin Grosskreutz.

Odvetné semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:
Real Madrid - Borussia Dortmund 2:0 (0:0)
Branky: 83. Benzema, 88. Ramos. Rozhodčí: Webb (Angl.). ŽK: Coentrao, Higuaín, Ramos, Khedira - Gündogan, Bender, Weidenfeller. Diváci: 80.350. První zápas: 1:4, postoupil Dortmund.
Real: López - Essien, Varane, Ramos, Coentrao (57. Kaká) - Modrič, Alonso (67. Khedira) - Di María, Özil, Ronaldo - Higuaín (57. Benzema). Trenér: Mourinho.
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Bender (90.+1 Santana) - Blaszczykowski, Götze (14. Grosskreutz), Reus - Lewandowski (87. Kehl). Trenér: Klopp.
Kdo doprovodí Borussii Dortmund do finále letošní Ligy mistrů?
FC Barcelona
17,2 %
Bayern Mnichov
82,8 %
Celkem hlasovalo 652 čtenářů.

Reklama