Hlavní obsah

Liberec - Sparta 2:0Liberec i pošesté sparťanským katem. Znovu ji porazil a devalvoval její mistrovské naděje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Rabušic 1 : 0
65. Štajner 2 : 0
Záznam online reportáže

Liberec

Pětkrát v minulosti připravil Liberec fotbalovou Spartu o titul a dost možná, že se jejím katem stane i pošesté. V ostře sledovaném duelu 26. ligového kola ji na svém hřišti Rabušicovým gólem ze samého úvodu a Štajnerovou trefou jistoty porazil 2:0, takže manko Pražanů na vedoucí Plzeň narostlo čtyři zápasy před koncem soutěže na pět bodů, což už je pro jejich mistrovské ambice ztráta hodně hrozivá. Zato Severočeši se derou na výsluní, neboť vyhráli již šesté utkání v řadě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost fotbalistů Liberce z prvního Rabušicova gólu.

Článek
Fotogalerie

Osm minut domácím stačilo, aby sparťanskou obranu přelstili. Za počáteční aktivitu a vůbec průběh první půle to byla odměna zasloužená, neboť Severočeši vtrhli do zápasu s chutí a vervou, měli víc ze hry a hned z první slibnější příležitosti šli do vedení. Pravdou je, že dost snadno, neboť na Rabušice obránci Pražanů ráčili pozapomenout, dopřáli mu prostor a čas a libereckému střelci posledních zápasů nedělalo problém propasírovat míč za Vaclíkova záda.

Rabušic druhý gól nepřidal - trefil tyč

Sparta se sice po inkasovaném gólu na chvíli probrala, Vidlička zahrozil po čtvrthodině střelou těsně nad břevno a Lafata vzápětí hlavičkou míjející bránu, jenže to bylo také všechno, nač se zmohla.

Liberec záhy hru vyrovnal, a kdyby ve 24. min. skončila biliárová akce po ose Delarge - Štajner - Šural druhým gólem, měli by Pražané starostí ještě víc. Jarošík ale finální přihrávku na Šurala stačil lehce tečovat, čímž domácího útočníka rozhodil a zabránil pro tu chvíli nejhoršímu.

A po půlhodině zabránila pro změnu sparťanské pohromě tyč, na níž skončila Rabušicova střela. I z tohoto výčtu je zřejmé, že obrana hostů hořela, hlavně s Rabušicovým zrychlením a důrazem si nevěděla rady, takže jen jeden inkasovaný gól byl pro ni v první půli ještě lichotivý.

Štajnerova definitivní pečeť

Po přestávce Spartě jako by konečně došlo, o co u Nisy hraje, takže na chvíli zase jen přidala. Hušbauer ovšem střílel těsně vedle tyče, pokus Vidličky Kovářovu bránu rovněž minul, takže domácí platonickému vzepětí odolali a sami čekali při rychlých výpadech, do nichž se pouštěl většinou Delarge, na svou chvíli. A ta skutečně přišla...

Právě Delarge při jednom z nich pálil hodně tvrdě, ale Vaclík jeho ještě ránu vyrazil, v 65. min. však byl proti Štajnerovi, který se proti němu ocitl po Pavelkově uvolnění tváří v tvář, zcela bezmocný.

Sparťanská marnost nad marnost

Trenér Lavička, jemuž před zápasem gratuloval celý stadion k nedávným padesátinám, se sice pokusil o zvrat nasazením Bednáře a Kweukeho, ale všechno už byla jedna marnost. Pražané se zmohli pouze na několik závarů v liberecké šestnáctce a bombu Krejčího bravurně likvidovanou Kovářem, čímž svou ofenzivní aktivitu vyčerpali.

Na severu Čech nakonec padli a Liberec se tak zřejmě pošesté v ligové historii stal jejich katem. Vždyť po této prohře už Sparta ztrácí na vedoucí Plzeň pět bodů, přičemž do konce ligy chybí pouze čtyři kola.

Liberec - Sparta 2:0
Branky: 8. Rabušic, 65. Štajner. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Jiřík. ŽK: Rybalka, Pavelka, Delarge, Kováč, Kušnír - Hybš, Jarošík, Bednář, Vidlička. Diváci: 9215.  Poločas 1:0.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Šural, Pavelka, Rybalka (90.+1. Janů), Delarge (63. Coufal) - Štajner - Rabušic (85. Ndiaye). Trenér: Šilhavý.
Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Hybš (69. Kweuke) - Kadlec (86. Kadeřábek), Matějovský (60. Bednář), Vácha, Hušbauer, Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička

Reklama

Související témata: