Hlavní obsah

VIDEO: Jen výkon na sto dvacet procent může přinést proti Italům úspěch, tvrdí reprezentační rekordman Poborský

Nikoli na sto, ale na sto dvacet procent bude muset zahrát česká fotbalová reprezentace, pokud bude chtít v dalším díle světové kvalifikace proti Itálii uspět. Alespoň internacionál Karel Poborský to tvrdí a ten ví z dob svého angažmá v římském Laziu o italském fotbale své. „Fotbalové kvality jsou jednoznačně na straně squadry, našemu týmu by mohlo a mělo pomoci publikum. Pokud ho diváci strhnou k odpovídajícímu výkonu, má šanci uspět," domnívá se rekordman v počtu reprezentačních startů.

Karel Poborský před konfrontací s Itálií.Video: Sport.cz

 
Článek

Pohled na statistiky je určitě zajímavý a před kvalifikační konfrontací, k níž dojde 7. června na pražské Letné určitě i povzbudivý, jenže jde o čísla. Ze třiceti dosavadních vzájemných zápasů český celek deset vyhrál, deset utkání skončilo remízou, v deseti měli navrch Italové. A co víc - po druhé světové válce československá, resp. česká reprezentace se squadrou na domácí půdě ani jednou neprohrála.

Hrát zezadu, to by byla chyba

„Abychom tuto tradici dodrželi, musíme hrát od samého začátku aktivně. Proti Italům prostě nejde jen bránit a spoléhat na výpady Je potřeba je překvapit třeba ze standardních situací, které máme dobré. Prostě neuchýlit se nějaké defenzívě a hře zezadu, ale pokusit se Italy donutit k chybám a z jedné dvou třeba i pološancí vstřelit branku," zamýšlí se nad scénářem kvalifikačního duelu Karel Poborský.

„Nejhorší varianta by nastala, kdybychom pustili soupeře do vedení a měli dohánět brankové manko. Vzhledem k propracované defenzívě Italů a jejich obrovské pracovitosti si to nedovedu dost dobře představit. Jakmile by nám odskočili o gól či dva, bylo by to strašně těžké," dodává.

Čech by měl mužstvo zase podržet

„Těžko ale hledat recept, který proti squadře použít, protože na její adresu se už delší dobu snáší samé superlativy. Je to jedno z nejlepších reprezentačních mužstev světa, které nemá slabiny. Vynikajícím Buffonem počínaje, přes propracovanou defenzívu, dirigenta Pirla až po skvělé útočníky," glosuje přednosti soupeře Karel Poborský.

I on věří, že výkony brankářů mohou sehrát hodně důležitou roli. „Oba jsou vynikající, oba představují světovou třídu. Čech držel českou reprezentaci v celém dosavadním průběhu kvalifikace, takže věřím, že formu z Chelsea si přinese do národního týmu i tentokrát, protože na něm bude výsledek stát."

Z dvojzápasu alespoň čtyři body

A že jde o výsledek pro další kvalifikační naděje Bílkova celku klíčový, o tom nepochybuje ani Poborský mající na kontě rekordní počet 118 startů za českou reprezentaci.

„Kdyby se nám podařilo dvojzápas s Itálií zvládnout a získat z utkání doma a zářijového duelu venku alespoň čtyři body, stal by se z našeho týmu jasný kandidát na druhou příčku a tudíž baráž," připomíná, o co všechno 7. června na Letné půjde. "K tomu bude zapotřebí bojovnost, vůle a také nezbytné štěstí," dodává.

Ostatně, i vy se můžete zapojit na www.kdyzjdeovsechno.cz do dobře míněných rad pro trenéra Bílka a jeho tým a hlasovat o klíčových faktorech, které budou rozhodovat o výsledku souboje české reprezentace proti Itálii. Hlasujte a vyhrajte lístky na klíčový kvalifikační duel a trika ze speciální reprezentační edice.

Reklama

Související témata: