Hlavní obsah

Kvitová - Vandewegheová 6:1, 5:7, 6:4Kvitová se probila do druhého kola Wimbledonu. Postupují i další čtyři čeští zástupci

Aktualizováno

Česká tenisová jednička Petra Kvitová se po téměř dvou a půl hodinách probila ve Wimbledonu do druhého kola. Šampiónka z All England Clubu z roku 2011 a nasazená osmička turnaje vyřadila po více než dvou hodinách Američanku Coco Vandewegheovou, které patří na žebříčku WTA o sto příček horší pozice, po setech 6:1, 5:7 a 6:4. Příští soupeřkou Kvitové bude Jaroslava Švedovová z Kazachstánu. V pondělí se dařilo i dalším čtyřem českým zástupcům Radku Štěpánkovi, Lucii Šafářové, Evě Birnerové a Petře Cetkovské. Naopak v prvním kole skončili Lukáš Rosol, Jan Hájek a Lucie Hradecká.

Foto: Toby Melville, Reuters

Gesto radosti Petry Kvitové.

Článek
Fotogalerie

Kvitová si zápas s americkou tenistkou zdramatizovala v druhém setu, kdy jí za stavu 6:1 a 5:3 scházel k výhře jediný game. Sadu ale ztratila poměrem 5:7. "Ráda bych to vyhrála ve dvou setech, ale nedoservírovala jsem to, a to by se nemělo stát. To by se mělo do dalších kol změnit," řekla Kvitová.

Před třetím setem si nechala na kurtu protáhnout od turnajové fyzioterapeutky bok a v zákulisí i zatejpovat. "Dvakrát jsem předtím uklouzla a upadla, a když jsem pak došlapovala na pravou nohu, tak jsem měla křeče kolem kyčle. Nakonec prášek zabral a zvládla jsem to," řekla Kvitová. Roli favoritky potvrdila výhrou v rozhodujícím setu 6:4, její další soupeřkou bude Jaroslava Švedovová z Kazachstánu.

Štěpánek na úvod hladce zdolal bez ztráty servisu 6:2, 6:2, 6:4 australského debutanta na grandslamu Matta Reida a jeho dalším soupeřem bude Polák Jerzy Janowicz. "Hrál jsem agresivně, dobře jsem servíroval a nedával jsem mu šanci," mohl se po utkání pochválit Štěpánek a těšil se na Janowicze. "Bude nepříjemný servisem a na svou výšku se i výborně hýbe, umí hrát zezadu i chodit na síť. Třeba se budeme srážet na síti často. On je favoritem, já půjdu překvapit a postoupit dál."

Šafářová prošla teprve potřetí úvodní kolo Wimbledonu

Výborný tenis předvedla i Lucie Šafářová, když porazila Američanku Lauren Davisovou 6:4, 6:0. Dobře podávala a od stavu 5:4 v prvním setu vyhrála sedm her po sobě. Na londýnské trávě přešla Šafářová při své osmé účasti první kolo teprve potřetí. Její další soupeřkou bude Italka Karin Knappová, která na trávě v All England Clubu vyřadila Lucii Hradeckou po setech 6:3 a 6:4.

"První kola jsou nervózní a těžký, ale cítila jsem se na kurtu dobře od začátku do konce a šlo to celkem hladce," těšilo Šafářovou po výhře. "Lauren nedělala ze začátku tolik chyb a z bekhendu to občas vypálila po lajně, ale když jsem začala víc tlačit, tak nestíhala. Jsem ráda, že jsem to zvládla dobře," řekla tenistka.

Dařilo se i Evě Birnerové, která díky výhře 6:2, 4:6, 6:4 nad Američankou Varvarou Lepchenkovou ukončila šestileté čekání na vítězství v prvním kole grandslamu. Petra Cetkovská porazila ve dvou setech 6:3 a 6:1 Chorvatku Vekičovou.

Rosol pětisetovou bitvu nezvládl

Nečekaně naopak skončil Lukáš Rosol, který prohrál pětisetovou bitvu s Němcem Julianem Reisterem 3:6, 6:4, 6:7, 7:6 a 4:6. První kolo nepřešli také Jan Hájek a Lucie Hradecká.

Rosol loni šokoval Wimbledon výhrou v druhém kole nad Španělem Rafaelem Nadalem a zdálo se, že s Reisterem (121. ATP) by nemusel mít problém. Od začátku ale hodně chyboval a dotahoval soupeřův náskok. Ve čtvrté sadě odvrátil za stavu 5:6 první mečbol a v tie breaku si vynutil pátý set, ale v tom nakonec padl. Zápas hrál pod tišícími prášky a kvůli bolavé kyčli půjde na podzim asi na operaci.

Slzy tekly stejně jako loni po tvářích Hradecké. Stříbrná deblistka z loňské olympiády, která se hrála taktéž v All England Clubu, prohrála ve dvouhře ve Wimbledonu i popáté v kariéře. "No, tráva," hlesla zklamaná Hradecká.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 miliónu liber):
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Reid (Austr.) 6:2, 6:2, 6:4
Reister (Něm.) - Rosol (ČR) 6:3, 4:6, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4
Mahut (Fr.) - Hájek (ČR) 6:2, 6:4, 6:3
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
Kvitová (8-ČR) - Vandewegheová (USA) 6:1, 5:7, 6:4
Šafářová (27-ČR) - Davisová (USA) 6:4, 6:0
Birnerová (ČR) - Lepchenková (26-USA) 6:2, 4:6, 6:4
Knappová (It.) - Hradecká (ČR) 6:3, 6:4
Cetkovská (ČR) - Vekičová (Chorv.) 6:3, 6:1
Další výsledky Wimbledonu ZDE.

Reklama

Související témata: