Hlavní obsah

Wimbledonu už se vyhýbej, radí Nadalovi po šokujícím fiasku Boris Becker

Londýn

Druhá šokující porážka Rafaela Nadala za sebou od naprostého outsidera hned na začátek grandslamového Wimbledonu rozvířila u tenisových expertů polemiku, zda se ještě může jednat o náhodný výpadek, nebo zda jde o trvalý jev a španělský antukový král bude na travnatých dvorcích nadobro vyklízet pozice.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Gratulace k postupu. Steve Darcis (vlevo) a zklamaný Rafael Nadal.

Článek

Loni senzačně vyřadil Nadala v All England Clubu ve druhém kole Lukáš Rosol a bývalá světová jednička následně půl roku léčila nemocná kolena. Letos dopadl ještě hůř, když se poroučel už v prvním kole po porážce s až 135. tenistou světa Stevem Darcisem.

Přitom před pár týdny slavil titul na grandslamovém French Open. Podle trojnásobného wimbledonského šampióna Borise Beckera by se měl aktuálně pátý tenista světa travnatým dvorcům raději vyhýbat.

„Určitě by měl zvážit, zda má travnatý povrch pro něj budoucnost. Celou dobu jsem si myslel, že bude mít letos ve Wimbledonu nejspíš problémy," nechal se slyšet Becker.

Na trávu se musíte adaptovat

Po náročném tažení na French Open se sedmadvacetiletý Španěl zřejmě nestihl dostatečně adaptovat na diametrálně odlišný povrch, na němž se hraje jen necelý měsíc v roce.

„Spíš jsem měl za to, že by měl zvážit, zda letos ve Wimbledonu vůbec startovat. Přeci jen byl mimo dlouhou dobu," připomněl Becker vleklé zdravotní patálie rodáka z Manacoru.

„Tahle porážka je obrovský šok. Nadal se po zranění vrátil velmi silný, ale hrál většinou jen na antuce. Tráva je přitom velmi odlišná od ostatních povrchů," pokračoval bývalý německý tenista.

„Pohyb na ní je úplně jiný. A hlavně potřebujete mít zdravá kolena, protože často měníte směr a kloužete," dodal Becker.

Sám Nadal připustil, že na trávě se necítil optimálně. „Neměl jsem na trávě rytmus, protože jsem neodehrál přípravný turnaj. Na trávu se musíte adaptovat, což se mi nepovedlo. Ale nemůžu říkat, že jsem si špatně sestavil kalendář. Pár hodin před zápasem bych vám řekl, že kalendář byl perfektní," smutnil Nadal.

Reklama