Hlavní obsah

Brazílie - Uruguay 2:1Brazílie je ve finále Poháru FIFA! Jihoamerickou bitvu s Uruguayí rozhodl Paulinho

Belo Horizonte
Aktualizováno

Fotbalisté Brazílie jsou na domácím Poháru FIFA ve finále a poslední krok jim chybí k třetímu celkovému triumfu na turnaji za sebou. Tým trenéra Luize Felipe Scolariho zdolal v Belo Horizonte v jihoamerické semifinálové bitvě 2:1 tým Uruguaye, vítězný gól vstřelil v 86. minutě hlavou Paulinho. Druhý finalista vzejde ze čtvrtečního duelu mezi Španělskem a Itálií.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Paulinho (vpravo) posílá míč podruhé do sítě Uruguaye a brazilský tým do finále Poháru FIFA.

Článek
Fotogalerie

Kanárci vyhráli na turnaji i čtvrté utkání a zachovali si šanci na celkově čtvrtý triumf v historii.

Brazilci do prvního vzájemného souboje od roku 2009 nevstoupili dobře. Luiz po rohovém kopu stáhl za dres uruguayského kapitána Lugana a rozhodčí Osses ve 14. minutě nařídil pokutový kop. Ten však neproměnil zkušený Forlán, jehož přízemní střelu k pravé tyči vyrazil brankář César.

Jeho spoluhráči se poté pokusili rychle převzat iniciativu. Nejprve dalekonosným pokusem přestřelil Oscar, po jeho narážečce pak nemířil přesně ani Hulk. Příležitosti si vypracovali i hosté. Penaltové selhání zkoušel napravit Forlán, jenž z otočky těsně minul horní růžek.

Fred zařídil vedení

Brazílie se dočkala vedoucí branky čtyři minuty před pauzou. Neymar sice ještě zblízka uruguayského gólmana Musleru nepřekonal, ale dorážející Fred už zakončil do odkryté branky, byť míč ideálně netrefil. Zkušený útočník Fluminense tak navázal na dvě trefy proti Itálii.

Předloňský vítěz Copy Amériky odpověděl tři minuty po přestávce. Po zmatcích v brazilské šestnáctce se dostal k odraženému balonu Cavani a zakončil umístěnou střelou k tyči. Kanonýr Neapole, o kterého usilují přední evropské velkokluby, se na turnaji prosadil poprvé.

V 66. minutě po Forlánově standardní situaci hlavičkoval těsně nad vlastní branku kapitán Silva. Autor první branky Fred poté dobrou akci Alvese a Neymara zakončil střelou mimo tři tyče.

Brazílie soupeře vyloženě nepřehrávala, ale čtyři minuty před koncem přece jen rozhodla. Neymar zahrál rohový kop na zadní tyč, odkud přesně hlavičkoval záložník Paulinho. Uruguay ze závěrečného tlaku vyrovnat nedokázala a na vítězství nad svým rivalem čeká od roku 2001.

Semifinále fotbalového Poháru FIFA:
Brazílie - Uruguay 2:1 (1:0)
Branky: 41. Fred, 86. Paulinho - 48. Cavani. Rozhodčí: Osses (Chile). Diváci: 57.483.
Brazílie: J. César - D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho, L. Gustavo - Hulk (64. Bernard), Oscar (73. Hernanes), Neymar (90.+2 Dante) - Fred. Trenér: Scolari.
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - González (83. Gargano), Arévalo, Rodríguez - Cavani, Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň