Hlavní obsah

Bony již podruhé vydělá Spartě balík, na Letné se africké stopy drží

Trefa, jaká se podaří jednou za několik let. Bony Wilfried již dva a půl roku neobléká rudý dres, přesto na něm fotbalová Sparta vydělá podruhé. Nejprve za něj shrábla přibližně 100 miliónů korun od Arnhemu. Teď má na dosah dalších asi 83 miliónů korun. To je dvacet procent z částky, kterou Vittesse za přestup útočníka Pobřeží slonoviny nabízí Swansea z Premier League. Dost dobrý důvod, aby na Letné dál sledovali africkou stopu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bony Wilfried se Spartě náramně vyplatil...

Článek
Fotogalerie

S Bonym udělali terno a přesvědčili se, že i dostupní Afričané mohou být fotbalově zajímaví. Wilfried si dal přestupní stanici v ambiciózním Arnhemu a bylo jen otázkou času, kdy se přesune do vytoužené Anglie.

„Bony si v Praze velmi rychle zvykl na zvýšené kondiční nároky, navíc má velké herní i individuální kvality. A díky svému charakteru má velmi dobrý předpoklad, aby se prosadil i v Premier League," věří trenér Vítězslav Lavička, který byl u toho, když Bony na Letné začínal.

Od Wilfriedovy éry Sparta vždy nějakého Afričana v kádru měla. „S Bonym jsme udělali výbornou zkušenost. V Africe je spousta zajímavých hráčů, takže sparťanský skauting pokračuje v jejich sledování," připomíná Lavička.

Posledním výsledkem je angažování obránce ze Zimbabwe. Připomeňme si, jak si Afričané na Letné vedli.

Bony Wilfried (2008-2011) – Ještě před příchodem do Prahy útočníka testoval Liverpool. Ve Spartě se nejprve rok adaptoval v béčku, což mu hodně pomohlo. „Máme nejmladší útočnou dvojici v pohárové Evropě," usmíval se kouč Jozef Chovanec, když Bonyho v áčku postavil vedle Kadlece. Wilfried se brzy stal miláčkem sparťanských fanoušků, v lize si připsal bilanci 59 zápasů/22 gólů a trefoval se i v pohárech. Do Holandska již odcházel jako hvězda.

Leonard Kweuke (2010-dosud) – Přišel z Dunajské Stredy se zkušenostmi z Íránu a Německa. V úvodu angažmá útočníka přibrzdily administrativní formality a také zahozená tutovka, kterou v duelu s Žilinou mohl svůj nový tým nasměrovat do Ligy mistrů. Spartě se ale vyplatil. Stal se kanonýrem, svými fyzickými a silovými parametry převyšoval českou konkurenci. V lize má bilanci 74 zápasů/31 gólů, dostal se do kamerunské reprezentace. Po příchodu Lafaty s Bednářem však v zimě vypadl ze základní sestavy a na jaře si přitížil drsným faulem na Radka Dosoudila, za který dostal stop na 12 zápasů. Kweuke je na odchodu, Sparta se ho snaží prodat do Turecka. Jen aby jí žolík jeho ražení nechyběl...

Bondoa Adiaba (2010-2011) – Kamerunský obránce přišel z Dunajské Stredy spolu s Kweukem, na rozdíl od krajana se však neprosadil a renomé kapitána reprezentačního výběru své země do 20 let nepotvrdil. V lize sehrál 8 utkání a po roce se zase vytratil zpátky na Slovensko.

Martin Abena (2011-2012) – Kamerunský záložník přišel tradičně z Dunajské Stredy, hrál i v Řecku, Íránu či Francii. Nabízel výborné dispozice, a když s přehledem zvládl domácí duel s Liverpoolem, zdálo se, že na Letné našli nový defenzivní štít. Leč nestalo se, zlobivý Abena svou šanci promrhal. „Má velký potenciál, který ovšem brzdí tím, že se ne vždy na zápas mentálně připraví a koncentruje. Proto hledáme způsoby, jak ho donutit, abychom to z něj dostali. Aby byl prospěšný sobě i mužstvu," prskal kouč Martin Hašek. Afričan si říci nedal, ze Sparty zmizel s chabou bilancí 7 ligových zápasů.

Simon Deli (2012-dosud) – Urostlý obránce z Pobřeží slonoviny začal v béčku a v zimě odletěl na soustředění s áčkem. „Je to důrazný defenzivní hráč," představil ho kouč Lavička. Vzhledem ke zranění stoperů se Deli během jara dostal čtyřikrát na ligovou lavičku. Žádný start si ovšem nepřipsal a vrátil se do béčka.

Tiémoko Konaté (2012-dosud) – Deliho krajan a souputník. „Je to fotbalový typ na oba kraje," charakterizuje Konatého trenér Lavička. V posledním ligovém kole proti Dukle si záložník připsal ligový debut a o místo bojuje také během letní přípravy.

Costa Nhamoinesu (od léta 2013) – Nová tvář, Zimbabwan přišel ze Zaglebie Lubin s vizitkou nejlépe hodnoceného levého obránce polské ligy. Hned první den vystřihl nejlepší fyzické testy z celého sparťanského kádru. Koketoval s Itálií, Ruskem či Německem, českému klubu se zdál nedostupný. „Když jsme viděli, z jakých možností si vybírá, mysleli jsme, že na takového hráče si ani nesáhneme. Že to je trochu jiný level... Zkusili jsme ale něco vymyslet. A vyšlo to," řekl člen letenského představenstva Jakub Otava.

Reklama

Související témata: