Hlavní obsah

Skandál na Tour! Během časovky postříkali Cavendishe močí

Avranches

Silné nevraživosti diváků čelil britský cyklista Mark Cavendish ve středeční 11. etapě slavné Tour de France, kterou byla časovka jednotlivců na 33 kilometrů z Avranches do Mont-Saint-Michel. Na trati na něho fanoušci pískali a jeden z nich ho dokonce polil močí. Útok na elitního spurtéra, který před cílem úterní etapy zavinil pád, potvrdili organizátoři i závodníkova stáj Omega Pharma-Quick Step.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Mark Cavendish na trati středeční časovky jednotlivců na Tour de France.

Článek

Podle BBC jeden z diváků kolem trati vychrstl na projíždějícího Cavendishe tekutinu z lahve. Osmadvacetiletý cyklista si nejprve myslel, že jde o vodu, ale záhy poznal svůj omyl. "Ano, je to pravda. Neviděl jsem to, ale myslím, že je to pravda. Bylo to cítit jako moč a měl to všude," komentoval incident mluvčí Omegy Alessandro Tegner.

Sám závodník se k tomu nechtěl podrobněji vyjadřovat. Řekl jen, že je naštvaný a zklamaný. Jednání diváků odsoudil na Twitteru i jeho týmový kolega Jerome Pineau. "Včera jsem byl na jejich podporu hrdý, ale dnes se za ně stydím. Je to skandální," poznamenal.

Cavendish vyvolal vlnu nevole chováním při úterním spurtu, v jehož průběhu svým manévrem poslal v rychlosti okolo 60 kilometrů za hodinu k zemi nizozemského cyklistu Toma Veelerse. Rozhodčí po prozkoumání záběrů konstatovali, že v případě Brita nešlo o úmysl a nechali ho na třetím místě pořadí bez sankce. Sám Cavendish pak neudržel nervy na uzdě, když se ho v cíli reportér agentury AP zeptal, zda cítí vinu za Nizozemcův pád. Vytrhl mu diktafon a odnesl ho do týmového autobusu. Za pár vteřin pak bylo nahrávací zařízení vráceno.

Šéf stáje Patrick Lefevere přidal, že Cavendish je rozladěný, protože se domnívá, že si něco podobného ze strany diváků nezasloužil. "A já myslím, že má pravdu. Třeba si zítra ráno s Tomem Veelersem podají ruce, pokud s tím bude souhlasit. Celá ta záležitost už musí být uzavřena."

Jízdu proti chronometru vyhrál Němec Tony Martin, druhý skončil lídr průběžného pořadí Christopher Froome, který navýšil svůj náskok na tři minuty a 25 sekund. Roman Kreuziger dojel šestnáctý, těsně za lídrem svého týmu Albertem Contadorem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články