Hlavní obsah

Kreuziger šlapal v časovce Contadorovi na paty, Froome zvýšil na Tour vedení

Mont-Saint-Michel
Aktualizováno

Britský cyklista Chris Froome zasadil v časovce v rámci 11. etapy Tour de France svým největším soupeřům další ránu. Sice skončil druhý za Němcem Tonym Martinem, ale v průběžném pořadí najel další minuty. Na druhého Valverdeho má teď k dobru 3:25 min. Roman Kreuziger zajel časovku na své poměry velmi dobře. Obsadil 16. místo se ztrátou 2:18 na vítěze. Za týmovým lídrem ze Saxo-Tinkoff Španělem Contadorem zaostal jen o tři vteřiny.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Člen stáje Saxo-Tinkoff Roman Kreuziger během 11. etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Český cyklista drží v průběžném pořadí dál páté místo. Po časovce se před něj dostal o 3 vteřiny Contador, ale na 6. místo se propadl Nizozemec Ten Dam.

„Jsem celkem spokojen, jel jsem vyrovnaně. Časovka to byla hodně rychlá a nejtěžší byly poslední tři kilometry, kdy foukal silný protivítr. Pocitově to z mé strany bylo dobré a slušně jsme to zvládli i jako tým," řekl Kreuziger po rovinaté časovce na 33 kilometrů.

Hodně ho zaskočil výkon britského lídra. „Čekali jsme, že na nás Froome něco najede, třeba lehce přes minutu, ale že bude bojovat na téhle trati do poslední chvíle o vítězství s Martinem, to mi hlava nebere. On to z lidí z pořadí zajel jediný opravdu výborně, my ostatní jeli plus minus podobné časy," uvedl Kreuziger.

Kreuziger: Neskládáme zbraně

Froome má pohodlný náskok na všechny své rivaly. Závodník týmu Sky jel na prvních dvou mezičasech dokonce o vteřinu resp. dvě lépe, než dvojnásobný mistr světa Martin, poslední úsek měl trochu horší a na německého vítěze ztratil 12 vteřin. „Začal foukat silný vítr a to mě zbrzdilo. Snažil jsem se udržet stejnou dynamiku a moc se tím nenechat rozhodit. Věděl jsem, že potřebuji na mé rivaly každou vteřinu a jsem opravdu šťastný, jak to dopadlo. Byla to jedna z mých nejlepších časovek," zářil štěstím Chris Froome.

Pochválil však Martina. „Tony je fantastický časovkář a vítězství si zasloužil. Předvedl výkon hodný mistra světa. Já jsem dokázal zvýšit náskok v pořadí a v tuhle chvíli jsem s ním spokojen. Do cíle je však ještě hodně daleko," dodal Froome.

Kreuziger věří, že náskok britského lídra ještě není nedostižitelný. Přestože na Froomeho teď s Contadorem oba ztrácejí skoro 4 minuty. „Náskok má velkej, ale rozhodně neskládáme zbraně. Bylo by špatné si teď začít říkat, že nemáme šanci. Pořád věřím, že v Alpách na něj můžeme něco vymyslet a ještě zabojovat o vítězství. Teď jde o to si v rámci možností orazit do nedělní etapy na Mont Ventoux a v Alpách prostě jeden den zariskujeme," uvedl český cyklista.

Do středeční časovky nastoupil také český paralympijský reprezentant Jiří Ježek. Jako oficiální předjezdec dorazil do cíle v čase 43 minut a 11 sekund. Dosáhl tak lepšího času, než jaký měli poslední tři zdraví závodníci.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa: Avranches - Mont-Saint-Michel (časovka jednotlivců 33 km):
1. T. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 36:29
2. Froome (Brit./Sky) -12
3. De Gendt (Belg./Vacansoleil) -1:01
4. Porte (Austr./Sky) -1:21
5. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:31
6. Tuft (Kan./Orica) -1:35
7. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) -1:37
8. Roy (Fr./FDJ.fr) -1:43
9. Dumoulin (Niz./Argos) -1:45
10. Castroviejo (Šp./Movistar) -1:52
16. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -2:18
Průběžné pořadí:
1. Froome 42:29:24
2. Valverde (Šp./Movistar) -3:25
3. Mollema (Niz./Belkin) -3:37
4. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -3:54
5. Kreuziger -3:57
6. Ten Dam (Niz./Belkin) -4:10
7. Kwiatkowski -4:44
8. Quintana (Kol./Movistar) -5:18
9. Costa (Portug./Movistar) -5:37
10. Peraud (Fr./AG2R) -5:39

Reklama

Související témata: