Hlavní obsah

Skonto - Liberec 2:1Liberec prohrál v Rize a k postupu do třetího předkola Evropské ligy potřebuje v odvetě vyhrát

Riga

Fotbalisté Liberce prohráli v úvodním utkání 2. předkola Evropské ligy na hřišti Skonto Riga 1:2 a v odvetě, která je na programu příští čtvrtek U Nisy, budou dohánět manko.

Foto: Appeltauer Jaroslav, ČTK

Zleva Juris Laizans a Renars Rode z Rigy (oba zády) a Vladislav Kalitvincev z Liberce v utkání 2. předkola Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Slovan nastoupil na půdě vedoucího mužstva lotyšské ligy i s jedenadvacetiletým talentovaným záložníkem Kalitvincevem a měl výborný start. V 8. minutě napřáhl z hranice pokutového území Frýdek a za přispěním domácího gólmana skončila vůbec první střela na bránu v síti. Severočechy vedoucí zásah povzbudil a brzy mohli svůj náskok zvýšit. Rybalkovu střelu ale zneškodnil Grybauskas a vzápětí Kelič orazítkoval po rohovém kopu hlavou břevno.

"Myslím, že tam se asi lámal chleba. Kdybychom tu šanci proměnili, tak bychom to utkání asi zvládli," řekl novinářům trenér Liberce Jaroslav Šilhavý.

Poté však přebrali iniciativu hráči Skonta. Mingazov Kováře ještě nepřekonal, ve 39. minutě ovšem přihrávku Karašauskase přetavil ve vyrovnávací gól Šabala.

Karašauskas dokonal obrat

Českému celku mohl těsně před přestávkou vrátit vedení Kalitvincev, z přímého volného kopu ale neprostřelil Grybauskase.

Liberecké nevyužité příležitosti mrzely. Domácí totiž krátce po změně stran dokonali obrat, když se po zaváhání liberecké obrany prosadil Karašauskas. "Oba góly jsme soupeři nabídli úplně jak dorostenci," zlobil se Šilhavý na zbytečné chyby svých hráčů.

Podještědský celek prahl po vyrovnání, na druhý gól ale nedosáhl. Největší šanci nevyužil v 67. minutě Frýdek, jehož ránu zneškodnil gólman Grybauskas. Liberečtí tak v evropských pohárech pošesté za sebou nedokázali v základní hrací době zvítězit.

Šilhavý věří, že Slovan v odvetě nepříznivý stav otočí. "Skonto vede 2:1, ale je to teprve poločas. Věřím, že domácí utkání zvládneme, předvedeme lepší výkon a budeme to my, kdo půjdou do dalšího kola," prohlásil.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Skonto Riga - Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 39. Šabala, 47. Karašauskas - 7. vlastní Grybauskas. Rozhodčí: Stefanski - Rostkowski, Myrmus (všichni Pol.). ŽK: Mingazov, Laizans, Sinelnikovs - Delarge, Kušnír.
Skonto: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Rugins (84. Osipovs) - Mingazov, Fertovs, Laizans, Sinelnikovs (89. Isajevs) - Karašauskas (68. Klimiašvili), Šabala. Trenér: Pertia.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek, Rybalka (81. Szabó) - Kalitvincev (64. Delarge), Pavelka, Frýdek - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: