Hlavní obsah

Olomouc - Liberec 1:2Liberec se úspěšně naladil na Evropskou ligu, vyhrál v Olomouci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Rybalka 0 : 1
53. Rabušic 0 : 2
57. Lietava 1 : 2
Záznam online reportáže

Petr MarekPrávo
Aktualizováno

Fotbalistům Olomouce vstup do nového soutěžního ročníku nevyšel, když s Libercem prohráli 1:2. Severočeši, ač většinu času tahali za kratší konec, dali domácím lekci z produktivity a změnit na tom nic nemůže ani to, že při obou gólových trefách měli notnou dávku štěstí.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Olomoucký útočník Ivan Lietava (vlevo) v souboji s libereckým stoperem Radoslavem Kováčem.

Článek
Fotogalerie

„Po pohárovém nezdaru v Lotyšsku jsme takový zápas potřebovali. Měl velkou kvalitu, s agresivitou, obrovskou bojovností. První půle byla vyrovnaná, nám však pomohl šťastný gól. Když jsme chvíli po přestávce přidali druhý, věděli jsme, že tím to nekončí. Domácí nás však tvrdě přitlačili, ale se štěstím jsme to ustáli, když nás podržel fantastický Kovář. Na druhé straně, z brejků jsme vedení měli zvýšit," tvrdil liberecký lodivod Jaroslav Šilhavý.

Sigma začala ve vysokém tempu a ihned soupeře přišpendlila na vlastní polovinu. Jenže veškerá její snaha končila na šestnáctce. Vázla totiž finální přihrávka.

Do první velké šance se tak dostal Liberec, když po ojedinělé akci střílel nebezpečně, ale naštěstí pro domácí vedle, Kalitvincev.

Hanáci opravdu vážně zahrozili až v 15. minutě. Ordoš našel v ideální pozici zcela volného Pospíšila, ale ten tutovku zahodil, když gólman Kovář s jeho „neslanou, nemastnou" střelou z 11 metrů neměl žádný problém. O 13. minut později nebezpečně pronikal směrem ke Kovářovi Lietava, byl však zastaven faulem. Přímý kop z 20 metrů si vzal na triko Pospíšil, tentokrát nádherně míč zakroutil přes zeď, ovšem štěstí Sigma znovu neměla, když skončil místo v síti na břevně. Skórovat pak mohl i Navrátil, Kovář však jeho technickou přízemní střelu kryl.

Liberec udeřil v pravý čas

Co se nepodařilo Hanákům, vyšlo na druhé straně Liberci. Minutu před přestávkou se po rychlé akci k míči dostal Rybalka, z 18 metrů napřáhl, a protože jeho ránu tečoval Plšek a míč změnil směr, byl gólman Zlámal bezmocný.

Kdo čekal, že Sigma po přestávce zvýší úsilí, mýlil se. Hned v 52. minutě přišla další rána. Po rohovém kopu a následné skrumáži Zlámal první dorážku ještě z brankové čáry vytáhl, na druhou Rabušicovu, však již byl krátký.

Až poté se vzchopili i domácí. Na sebe to vzal Slovák Lietava. Nejprve snadno obešel Huška a vzápětí bombou z 20 metrů nedal Kovářovi šanci. Hanáky tak vrátil do hry, ale ti v koncovce dál byli bezzubí.

Střídající hráči Schulmeister, Javůrek a Varadi, které trenér Kotůlek postupně poslal do hry, sice přinesli aktivitu a Sigma ta výrazně zvýšila tlak, zúročit ho však nikdo nedokázal. Dvě minuty před koncem přece jen mohl alespoň vyrovnat Varadi, ale jeho, tentokrát přesnou hlavičku, zázračně vytáhl Kovář. Radovat se tak mohli Liberečtí.

„Měli jsme tlak, byli aktivní celý zápas. Hlavně v první půli jsme měli hodně šancí. Smolný gól nás však přibrzdil, druhý po standardce téměř dorazil. Poté, co dal Lietava kontaktní gól, však při nás už nestálo štěstí. Mrzí to, protože zápas kluci poctivě odmakali, hráli dobře a minimálně na remízu měli," mínil kouč Sigmy Martin Kotůlek.

1. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2 (0:1)
Branky: 56. Lietava - 45. Rybalka, 52. Rabušic. Rozhodčí: Ardeleánu - T. Kovařík, J. Paták. ŽK: Kovář (Liberec). Diváci: 5520.
Olomouc: Zlámal - Koutný, Dreksa, Škerle, Vepřek - Plšek - Petr (55. Schulmeister), Pospíšil (69. Javůrek), Ordoš, Navrátil - Lietava (76. Varadi). Trenér: Kotůlek.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka - Delarge (75. Fleišman), Pavelka, Kalitvincev (81. Hadaščok) - Rabušic (88. Szabó). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: