Hlavní obsah

Liberec - Skonto 1:0Nervy, ale Liberec přece jen postupuje. Delarge dal totiž gól, Kovář chytil penaltu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Delarge 1 : 0
Záznam online reportáže

Liberec

Nervy si sice fotbalisté Liberce prožili, ale úkol nakonec splnili a do 3. předkola Evropské ligy postoupili. Zasloužil se o konžský legionář Delarge, který v samém úvodu odvety se Skonto Riga vstřelil postupový gól, stejně jako brankář Kovář, jenž zlikvidoval hostům penaltu a cestu dál zachránil. Ve třetím předkole se Severočeši utkají se švýcarským FC Curych, přičemž první zápas se hraje už příští týden.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Michael Rabušic z Liberce gratuluje autorovi vítězného gólu Dzonu Delargeovi (zády) v odvetném utkání 2. předkola Evropské ligy porti Skontu Riga.

Článek
Fotogalerie

Od samého začátku Severočechům všechno nahrávalo. Po sérii čtyř slepených rohových kopů hned na úvod odvety vstřelil hned po čtrnácti minutách hlavičkující Delarge po Rabušicově prodloužení gól, jimž smazal manko z prvního zápasu, po dalších devíti minutách vystihl brankář Kovář úmysl Sinelnikovse a zlikvidoval jeho pokutový kop.

Kovář odmítl komplikace

Liberec tak byl po rychlé vedoucí trefě dál ve třetím předkole, zatímco Lotyši propásli obrovskou šanci odvetu zdramatizovat. Kdyby se totiž podařilo dvaadvacetiletému záložníkovi hostů vyrovnat, musel by Šilhavému tým přidat k postupu další dva góly.

Spasitel mezi tyčemi Kovář však podobné komplikace nepřipustil, takže Liberec zaslouženě vedl a režíroval hru k obrazu svému. Přesto si Kušnír v 37. min. neodpustil ostrý faul na neúspěšného exekutora penalty Sinelnikovse, jímž si vysloveně koledoval o vyloučení. Norský sudí Johnsen ho naštěstí pro domácí potrestal jen žlutou kartou, kterou  ukázal i Rybalkovi a Šabalovi za to, jak si šli v následné strkanici po krku.

Přitom před nedisciplinovaností a zbytečnými fauly trenér Šilhavý své svěřence varoval, jenže Kušnír jako by v kabině nenaslouchal. Pochopitelně že po tomto incidentu se hra přiostřila, neboť Riga se cítila ukřivděná. Zvláště, když zraněný Sinelnikovs musel střídat. Přitom domácí si nemuseli pohárový osud vůbec komplikovat, protože kdyby Kelič ve dvou slibných příležitostech mířil přesněji, mohlo být rozhodnuto už do přestávky.

Přiliš vlažná druhá půle

Po půli začali domácí až nepochopitelně vlažně, nedokázali si pořádně nahrát, přicházeli zbytečně o spoustu míčů a tím doslova vybízeli Lotyše k pokusům o rychlé brejky. Zvláště, když tempo evidentně opadlo, takže v rozkouskované partii měli hosté dost a dost sil, aby domácí hráče napadali, nutili je k chybám a sami hrozili.

I tak ale měl Šilhavého tým po standardních situacích, jež byly jeho nejsilnější zbraní, několik slibných příležitostí. Když však ani hlavičkující Kováč bránu netrefil a sudí navíc odpískal útočný faul, užil s Liberec nervů a napětí až do samého konce.

Riga totiž převzala s ubíhajícími minutami aktivitu, nastěhovala se na polovinu domácích a zatlačila Severočechy do defenzívy. Srovnat skóre však nedokázala, byť se pokoušela vymodlit druhou penaltu. A při sólu Mingazova, který se ocitl tváří v tvář Kovářovi a plachtil k zemi, Liberci skutečně moc a moc zatrnulo, protože pokutový kop se pískat mohl.

Nakonec ovšem Lotyši za neproměněný pokutový kop v první půli zaplatili vyřazením, zatímco Šilhavého svěřenci míří přes hodně rozpačitý, bázlivý a nervózní výkon do 3. předkola, kde se utkají se švýcarským FC Curych.

Odveta 2. předkola Evropské ligy
Slovan Liberec - Skonto Riga 1:0
Branka: 14. Delarge. Rozhodčí: Johnsen - Midthjell, Engan (všichni Norsko). ŽK: Kelič, Kušnír, Rybalka, Kalitvincev - Šabala, Rugins, Mingazov, Laizans. Diváci: 5 707. Poločas 1:0.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka (71.Šural) - Delarge, Pavelka, Kalitvincev (90. Fleišman) - Rabušic (81. Sackey). Trenér: Šilhavý.
Riga: Grybauskas - Gabovs, Rode, Bulvitis, Osipovs  (83. Klimašvili) - Mingazov, Laizans, Fertovs, Sinelnikovs (39. Rugins) - Šabala - Karasausks. Trenér: Pertia.
První zápas Skonto Riga - Liberec 2:1, postupuje Liberec.

Reklama

Související témata: