Hlavní obsah

Häcken - Sparta 1:0Sparta po neskutečné blamáži v Evropě končí. Je Lavička v ohrožení?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
84. Ericsson 1 : 0
Záznam online reportáže

Sparta končí v evropských pohárech! Po remíze 2:2 v úvodním zápase 2. předkola Evropské ligy doma s průměrným švédským Häckenem prohrála ve čtvrteční odvetě v Göteborgu a hned v úvodu si neuvěřitelnou blamáží zkazila celou sezónu. Nelze vyloučit, že to byl poslední zápas Vítězslava Lavičky jako trenéra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Marek Matějovský po vyřazení Sparty na hřišti Häckenu.

Článek
Fotogalerie

Domácí se pustili do Sparty od úvodního hvizdu a El Kabir měl na kopačce gól, když se zbavil Švejdíka i Holka, ale pálil vedle brány. Sparta odpověděla velmi brzy. Krejčí si poradil hned s trojicí hráčů, ale Källkvist ho vychytal. Domácí si však vynutili převahu, Pražanům dělalo největší problémy trio El Kabir, Mohammed, Makondele, které přesně a rychle kombinovalo.

Po čtvrt hodině hry se dostal do šance Makondele, ale Costa obětavým skluzem zachránil. Týž hráč měl po pár minutách po akci El Kabira další šanci, ale Vaclík skvělým zákrokem zachránil. Hosté hráli pomalu a zbytečně ztráceli míče, čímž nabídli další příležitost domácím. El Kabirovi však chyběly centimetry, aby se dostal ve výhodné pozici k míči.

Häcken dál tlačil a tvrdě se probíjel do šestnáctky hostí, což odnesl Kadeřábek, kterého Ericsson trefil kopačkou do obličeje a zraněný obránce musel být střídán. Krátce před poločasem se dostal do šance opět Krejčí, ale pálil jen do gólmana. Domácí Pražany přehrávali. Nebýt Švejdíka, který se vrhl do rány Makondeleho, mohlo být zle. Sparta první půli nezvládla podle svých představ a na odvrácení blamáže jí zbyl jen druhý poločas.

Neuznaný gól Hušbauera

Už po sedmi minutách k tomu měla blizoučko. Hušbauer vypálil ze třiceti metrů, míč skončil u vzdálenější tyče, ale assitent zvedl praporek a gól neplatil, protože Kadlec stál v ofsajdu, ačkoliv hru nijak neovlivňoval. Tento moment jako by hosty probudil. Krejčí nejprve centrem marně hledal spoluhráče před brankou, jeho pozdější střelecký pokus skončil mimo tyče.

Ke slovu se dostali znovu domácí. Nejprve šanci Mohammeda zlikvidoval Vaclík, ten vzápětí jen očima tlačil vedle brány ránu El Kabira a do třetíce jeho tutovku zlikvidoval nohou. Sparta vrhla vše do útoku, který přišel posílit Bednář. Ten nejprve zbytečně sebral míč lépe postavenému Lafatovi, toho později hledal přihrávkou, ale sparťanský kapitán byl nemilosrdně poslán k zemi. Píšťalka německého sudího však mlčela.

Sparta se zoufale snažila o nápor, který ale kazila spousta nepřesností v rozehrávce i při zakončení, což v dobré pozici předvedl Hušbauer střelou nad branku. Domácí se zatáhli do obrany, ale do brejku vyrazil Mohammed. Vaclík však znovu udržel sparťanské naděje, což zopakoval při dalších dvou šancích El Kabira. Domácí kontrolovali závěr zápasu, Sparta nebyla schopna souvislé nebezpečné akce. Naopak Ericsson z trestného kopu po faulu Váchy na Makondeleho Pražany dorazil. Sparta tak dovršila největší ostudu za posledních deset let.

Odvetné utkání 2. předkola Evropské ligy:
BK Häcken - Sparta Praha 1:0 (0:0)
Branka: 84. El Kabir. Rozhodčí: Welz - Henschel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Ericsson, Joza, El Kabir, Chatto - Matějovský, Hušbauer. Diváci: 1500. První zápas 2:2, postoupil Häcken.
Häcken: Källkvist - Anklev, Björck, Joza, Arkivuo - Chatto, Lewicki - Mohammed, Ericsson (90. Ali Khan), Makondele (89. Gustafsson) - El Kabir. Trenér: Gerhardsson.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek (41. Pauschek, 67. Bednář), Švejdík, Holek, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer - Kadlec, Lafata, Krejčí (82. Přikryl). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: