Hlavní obsah

Parádní fotbalový večer! Liberec otočil zápas s Curychem, výhru slaví i Jablonec

Jablonec nad Nisou/Liberec
Aktualizováno

Dvě výhry pro severočeské týmy! Fotbalisté Liberce prohrávali s Curychem 0:1, ale ve druhé půli po vlastní brance Nefa a gólu Rabušice Slovan vývoj zápasu otočil a v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy zvítězil 2:1. Stejnou výhru slaví také Jablonec, který porazil norský Strömsgodset. Jablonci vítězství zařídil v nastaveném čase Vošahlík. Odvety se odehrají příští čtvrtek 8. srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Michael Rabušic oslavuje gól proti Curychu.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí vstupovali do dvojboje s Curychem jako outsider, což byla pozice, která svěřencům Jaroslava Šilhavého vyhovovala. Roli favorita ale hráči švýcarského celku potvrdili velice záhy. Hušek po pěti minutách hry fauloval ve vápně Rikana a rozhodčí nařídil penaltu. Tu bezpečně proměnil Chiumiento.

Slovan se z brzkého inkasovaného gólu dlouho vzpamatovával, k bráně soupeře se dlouho nedokázal vůbec propracovat. Naopak, na dvoubrankový náskok mohl zvýšit Benito, který však hlavičkoval pouze doprostřed brány. Do první příležitosti se Liberečtí dostali až ve 44. minutě, když zblízka dorážel míč do odkryté brány kanonýr Rabušic. Střelu ale dokázal zblokovat jeden z bránících hráčů.

Smolařem zápasu Nef

Do druhé půle nastoupili domácí s větší aktivitou a v 66. minutě byli odměněni vyrovnávacím gólem. Frýdek u pravé postranní čáry prostrčil míč Kušnírovi, který centroval míč na přední tyč. Před dobíhajícím Rabušicem si balón srazil do vlastní sítě stoper Nef. Rabušic se branky přesto dočkal. V 81. minutě útočníkovi do pokutového území přihrál znovu Kušnír a liberecký šutér se nemýlil.

Liberec byl v laufu a od 84. minuty hrál proti oslabenému soupeři. Smolař zápasu Nef totiž srazil unikajícího Pavelku, který by mohl jít  sám na bránu, a uviděl červenou kartu. Slovanu se už další branku přidat nepodařilo, Liberec přesto pojede do odvety v lepší výchozí pozici.

Jablonec poslal do vedení Piták z penalty

Do zápasu naskočil od začátku obránce Kysela, který v základní sestavě nahradil Eliáše, jenž se zranil během předzápasové rozcvičky. Domácí na svého soupeře od začátku vlétli a měli drtivou převahu. Už ve druhé minutě Vaněk poslal svůj volej v ideální příležitosti nad. Po dalších patnácti minutách se už Severočeši radovali. Po faulu Madsena na Hubníka v pokutovém území zapískal sudí penaltu, kterou bezpečně proměnil Piták.

Po inkasovaném gólu hosté ožili. Poprvé zahrozili ve 28. minutě, Kamarovu střelu Špit skvěle vyrazil. Jablonecký brankář úspěšně zasahoval i po Johansenově centru z přímého kopu. Šest minut před koncem úvodní půle však už inkasoval. Aktivní Kamara se přehnal po levé straně, jeho přízemní centr patičkou tečoval Kovács a nešťastník Beneš si míč srazil do sítě.

V nastavení rozhodl Vošahlík

Druhou půli začali náporem naopak hosté a v 62. minutě se mohli radovat z gólu, když se Beneš nedomluvil s brankářem Špitem a Kamara tak v nebezpečné pozici hlavičkoval zcela osamocen. K radosti domácích fanoušků ale netrefil bránu. Na druhé straně nastřelil Jablonský břevno a dvacet minut před koncem selhal uvnitř pokutového území Hubník, jenž přízemní centr Vošahlíka z pravé strany nedokázal vůbec trefit.

Rozhodující branku vstřelili Severočeši v nastaveném čase. Kopic zatáhl míč po pravé straně, nacentroval přes celou šíři pokutového území a Vošahlík hlavou zařídil Jablonci vítězství.

Evropská liga, 3. předkolo - úvodní zápasy:
Jablonec - Strömsgodset 2:1on-line
Branky: 17. Piták z pen., 90.+1 Vošahlík - 39. vlastní Beneš.
Liberec - Curych 2:1on-line
Branky: 66. vlastní Nef, 81. Rabušic - 5. Chiumiento z pen.
Výsledky ostatních zápasů 3. předkola EL najdete zde.

Reklama