Hlavní obsah

Liberec - Curych 2:1Liberec po velkém obratu ve druhé půli zdolal Curych a uchoval si postupovou šanci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Chiumiento (penalta) 0 : 1
66. Nef (vlastní) 1 : 1
81. Rabušic 2 : 1
Záznam online reportáže

Radek MalinaSport.czPrávo

Solidní, ale současně i poněkud zrádný výsledek v podobě těsného vítězství urvali fotbalisté Slovanu Liberec pro odvetu 3. předkola Evropské ligy v Curychu. Ve čtvrtečním večeru při domácí konfrontaci se švýcarským sokem v první půli herně propadli, nicméně po změně stran předvedli velký obrat, dokázali dvakrát skórovat, a tak mají před odvetou hranou příští čtvrtek ve Švýcarsku o něco blíže k postupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník David Pavelka (vpravo) a Marco Schönbächer z Curychu.

Článek
Fotogalerie

Pět minut stačilo fotbalistům Curychu, aby se ujali vedení, v dalších dvaceti pak jasně demonstrovali, že ač hosté, nehodlají Liberci dovolit vůbec nic. Zatímco domácí se utápěli v nepřesnostech, nahodilých nákopech a zmatečných pokusech o kombinaci končících mnohdy ještě na vlastní polovině, hosté předváděli fotbalovou modernu. Rychlými přihrávkami se snadno dostávali přes už tak dost prostupnou obranu Severočechů. Rychlostí, přesností, nápaditostí a kombinací zkrátka domácí vysoce převyšovali. Když navíc přidali jednoduchost ve středu pole, připadali si mladíci v severočeském dresu jako na kolotoči.

Bylo s podivem, že do poločasu vedli jen těsně. Hlavně zásluhou brankáře Kováře, který už po třech minutách lapil ránu Henriqueho, vyrazil přímý kop Benita a zmařil i hlavičku téhož hráče. Za jeho záda prošel jen míč z pokutového kopu, který po faulu Huška na Rikana proměnil Chiumiento.

Liberečtí byli absolutně neškodní, neschopní soupeře ohrozit. Jedinou výjimkou byla situace pár vteřin před přestávkou, když Frýdkovu dělovku zpoza vápna zablokovali obránci Curychu a míč propadl k Rabušicovi, tísněný útočník však z malého vápna střílel vedle. Největším poločasovým úspěchem domácích bylo, že dohráli v deseti, protože rozhodčího dvakrát ušetřil vyloučení už napomínaného Huška.

Vlastní gól a vyloučení

Po obrátce Curych dlouho s přehledem držel těsný náskok a několikrát byl i blízko gólové pojistky těsného náskoku, jenže Schönbächler o milimetry minul, Gavranovic napálil z úhlu tyčku a přímý kop poslal Da Silva o milimetry na břevno branky Kováře.

S ohledem na do té doby jednoznačný průběh bylo až k nevíře, že se domácím podařilo skórovat. Kušnír totiž z bídy čtvrtečního večera vybočil alespoň na chvilku ostrým stříleným centrem, který si ke zděšení spoluhráčů srazil Nef do vlastní branky.

Než se však Švýcaři stačili vzpamatovat, byla pohroma dokonána. Vyrovnáním posilněný Liberec předvedl poměrně slušnou kombinaci a Frýdkovu přihrávku chladnokrevně proměnil v druhý gól Rabušic. Když pak za faul na unikajícího Pavelku musel předčasně do sprch nešťastník Nef, byl kolaps curyšského týmu završen.

Ve splašeném závěru nejprve Kováč zastavoval v pokutovém území Henriqueho, který se marně domáhal pokutového kopu, na druhé straně Rybalka o milimetry zpoza pokutového území přestřelil a nenavýšil tak jednobrankový náskok Slovanu.

Slovan Liberec - FC Curych 2:1 (0:1)
Branky: 66. Nef vlastní, 81. Rabušic - 5. Chiumiento z pen. Rozhodčí: Liany (Izr.). ŽK: Hušek, Kelič, Fleišman - Schönbächler, Rikan, Henrique. ČK: 84. Nef (Curych). Diváci: 7780.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Hušek (59. Kalitvincev) - Delarge (59. Šural), Pavelka, Rybalka, Frýdek (90. Kolár) - Rabušic. Trenér: Šilhavý.
Curych: Moreira - P. Koch, Nef, Djimsiti, Benito - Schönbächler (87. Koch), Chiumiento, Rikan, Henrique - Chermiti (87. Buff), Gavranovic (79. Etoundi). Trenér: Meier

Reklama

Související témata: