Hlavní obsah

Sparta - Bohemians 1905 2:1Sparta unikla blamáži, otočila derby s klokany a zůstala stoprocentní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Moravec 0 : 1
69. Bednář 1 : 1
78. Lafata 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty si v Gambrinus lize dál drží stoprocentní bodový zisk. V duelu 4. kola dokázali otočit vývoj malého pražského derby a porazili Bohemians 1905 2:1. Klokani v sezóně venku prohráli oba úvodní zápasy se skóre 1:10. Na Letné však byli blízko senzace, Moravcovým gólem dlouho vedli. Spartu spasily trefy střídajícího Bednáře a kapitána Lafaty, v závěru ji podržel také brankář Vaclík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Štochl (vlevo) z Bohemians 1905 a Roman Bednář ze Sparty v utkání 4. kola Gambrinus ligy.

Článek
Fotogalerie

Klokani nedokázali Spartě vstřelit gól v posledních sedmi vzájemných ligových zápasech (640 minut), naposledy skórovali v roce 2007. Povzbuzeni domácím výhrou nad Příbramí však na Letné začali aktivně a hned na začátku dlouhou sérii ukončili. V 10. minutě z Plzně zapůjčený Hora na hranici šestnáctky přiťukl míč a Moravec ho ukázkovým „angličanem" s odrazem o tyč poslal do sítě.

Letenským bylo záhy jasné, že ani v šestém soutěžním zápase v nové sezóně tak neudrží čisté konto. Nepříznivý vývoj zápasu je zaskočil a Švejdíkova střela zdálky byla ojedinělým pokusem o vyrovnání. Noví hráči Ujfaluší a Dočkal zatím seděli jen v čestné lóži, a tak si domácí museli pomoci ve stávajícím složení bez dlouhodobě zraněného Matějovského. Krejčí střílel také z větší vzdálenosti, do šance se favorit nebyl schopen prokombinovat.

Sparťanům tak mohlo být ještě hůř. Ve 33. minutě předvedl neuvěřitelnou hrubku ve vlastním vápně Holek, jenže Moravec ani Ndiaye nedokázali nabídky ke druhé brance využít. Letenští si museli připadat jako ve zlém snu, a když už Vacek parádně odcentroval, Kadlec se v ideální šanci přikrčil a míč minul. Klokani měli příležitostí víc, tím spíše, že Vaclíka prověřil také Nerad.

O přestávce zůstal v kabině Vacek a Sparta vyslala do derby bojovníka Bednáře. Letenští začali šturmovat za vyrovnáním a Costova tečovaná střela vystrašila Berkovce. Ten pak skvěle zmařil Lafatovu tutovku. Ani klokani se však nenechali zahanbit. Šírl málem nachytal Vaclíka z přímého kopu a Ndiaye se pak blýskl povedenými nůžkami přes hlavu.

Tím jako by Sparta znovu znervózněla, její tlak na několik minut ustal. Vyrovnání se však přece jen dočkala. Střídající Bednář si v šestnáctce našel odražený míč a prostřelil Berkovce. To už klokani ztráceli půdu pod nohama a ani remízu neubránili. Hušbauer odcentroval na Krejčího, ten koníčkem o zem přihrál Lafatovi a letenský kapitán také hlavou vstřelil vítězný gól.

Spartu však ještě musel zachránit brankář Vaclík, který se sedm minut před koncem blýskl při tutovce Koláře a v nastavení při dělovce Jindřiška.

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 2:1 (0:1)
Branky: 69. Bednář, 78. Lafata - 10. Moravec. Rozhodčí: M. Paták - Nádvorník, Dobrovolný. ŽK: Vácha, Krejčí - Ndiaye, Šírl. Diváci: 9072.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Vacek (46. Bednář), Vácha - Kadlec (89. Zápotočný), Hušbauer, Krejčí (83. Přikryl) - Lafata. Trenér Lavička.
Bohemians: Berkovec - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Jindřišek, Nerad (70. Růžička) - Moravec, Hora (72. Bartek), Kolář - Ndiaye (77. M. Štochl). Trenér Weber.

Reklama

Související témata: