Hlavní obsah

Maribor - Plzeň 0:1Plzeň je mezi elitou! Tecl už po třech minutách zničil sebevědomý Maribor a posunul Viktorii do Ligy mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Tecl 0 : 1
Záznam online reportáže

Radek Malina (Maribor)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Plzeň se topí v euforii! Česko se díky týmu Pavla Vrby může po dvou letech radovat ze zástupce v Lize mistrů. Západočeši v Mariboru potvrdili roli favorita a prošli do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Mohou se těšit na čtvrteční los a také tučný finanční bonus. Už pouhá účast mezi fotbalovou elitou Evropy garantuje Viktorii téměř 280 miliónů korun.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Euforie. Plzeňští fotbalisté si po dvou letech opět zahrají v elitní Lize mistrů.

Článek
Fotogalerie

Viktoria po domácím vítězství 3:1 rozehrála odvetu play off Ligy mistrů báječně. Necelé tři minuty stačily a hosté šli do vedení, když Horváthův pas špatně zpracoval Rajtoral, ale míč se odrazil k Teclovi pálícímu neomylně k tyči.

V daném okamžiku Maribor potřeboval tři góly na prodloužení, čtyři na postup. Obrana Viktorie přitom pracovala spolehlivě. Borci ze západu Čech se posouvali v kompaktním bloku a nechávali domácí kombinovat jen kolem půlící čáry. Když už se borci Mariboru dostali na dostřel, stačil Čišovský před Tavaresem míč v poslední chvíli ukopnout stejně jako před Cvijanovičem, v 19. minutě pak při dělovce Mertelje čaroval Kozáčik.

Domácí borci kontrolovali hru, v přestávce byl rozdíl v držení míče 61:39 pro Maribor. Jenže efekt byl nulový. Nebýt několika podklouznutí Rajtorala a Limberského na deštěm rozmáčeném trávníku, nemohli Slovinci na nebezpečné výpady ani pomýšlet. Poslední ránu jim pak po přihrávce Daridy mohl zasadit znovu Tecl, jenže ve vyložené pozici přestřelil. A tak mohli ještě domácí dál snít, že po čtrnácti letech projdou mezi fotbalovou elitu.

Viktoria si vedení pohlídala

Jejich touhy mohl brzy po přestávce definitivně utnout Tecl, ale z velkého úhlu a bezprostřední blízkosti pálil jen do Handanoviče. Domácí pod tlakem bouřících tribun a vlastních nervů ztráceli přesnost. Když už se jim naskytla luxusní šance, Tavares ani Fajič míč do odkryté branky po centru z pravé strany nedopravili. Když pak Kozáčik vyrazil i ránu Mertelje a Limberský před dobíhajícím Mendym uklidil balón do bezpečí, mohla Plzeň začít slavit.

Plzeň v Mariboru při dvanáctém utkání v předkole Ligy mistrů opět zvítězila a teprve jako druhý český tým po pražské Spartě dokázala dvakrát projít do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu.

Viktoria Plzeň bude při losování, které se uskuteční ve čtvrtek od 17:45 v Monaku, ve čtvrtém koši.

Fotbalová Liga mistrů - odveta play off:
Maribor - Plzeň 0:1 (0:1)
Branka: 3. Tecl. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Viler, Filipovič, Milec - Kolář. Diváci: 11 453. První zápas: 1:3, postoupila Plzeň.
Maribor: Handanovič - Milec, Rajčevič, Arghus (46. Filipovič), Viler - Ibraimi, Mertejl, Cvijanovič, Bohar (75. Mejač) - Tavares (65. Mendy) - Fajič. Trenér: Čačič.
Plzeň: Kozáčik - Řezník (28. Petržela), Procházka, Čišovský, Limberský - Hořava, Horváth - Rajtoral, Darida, Kovařík (84. Kolář) - Tecl (75. Ďuriš). Trenér: Vrba.
Rozdělení do košů pro čtvrteční los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
1. Bayern Mnichov, Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Manchester United, Arsenal, FC Porto, Benfica Lisabon
2. Atlético Madrid, Šachtar Doněck, AC Milán, Schalke 04, Olympique Marseille, CSKA Moskva, Paris St. Germain, Juventus
3. Zenit Petrohrad, Manchester City, Ajax Amsterdam, Borussia Dortmund, FC Basilej, Olympiakos Pireus, Galatasaray, Bayer Leverkusen
4. FC Kodaň, SSC Neapol, Anderlecht, Celtic Glasgow, Steaua Bukurešť, Viktoria Plzeň, San Sebastian, Austria Vídeň

Reklama

Související témata: