Hlavní obsah

Plzeň - Vítkovice 5:2Úřadující mistr vstoupil do nové sezóny vítězně, dvěma góly se blýskl Martin Straka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Straka 1 : 0
6. Sýkora 2 : 0
15. Roman 2 : 1
25. Novotný 3 : 1
39. Straka 4 : 1
44. Vandas 4 : 2
48. Duda 5 : 2
Záznam online reportáže

Plzeň

Tak jako zakončili minulou sezónu, vstoupili hokejisté Plzně a jejich kapitán Martin Straka do té aktuální. Právě Straka totiž vítěznou trefou rozhodl v dubnu sedmé finále a zajistil Škodovce první titul v její historii, teď zase v úvodním kole nasměroval dvěma góly, tím prvním už po 26 vteřinách hry, Západočechy k výhře 5:2 nad Vítkovicemi.

Foto: Petr Eret, ČTK

Martin Straka (vpravo) a Tomáš Vlasák z Plzně se radují z gólu proti Vítkovicím.

Článek
Fotogalerie

„Mistři, mistři," skandovali plzeňští fanoušci krátce před zápasem na připomínku zisku prvního titulu a na ledě znovu mohli spatřit pohár, který jejich oblíbenci v loňské sezóně vyhráli vůbec poprvé v historii klubu. Ještě větší aplaus však nastal, když hlasatel oznámil jméno Martina Straky. Kapitán a majitel západočeského klubu sice ještě nevyhlásil, zda absolvuje celou sezónu, proti Vítkovicím ale na ledě nechyběl.

A olympijský šampión z Nagana okamžitě dokázal, že na extraligu stále má i ve svých jednačtyřiceti letech. Ze hry uplynulo teprve 26 vteřin, když si Straka vybruslil zpoza branky a střelou k pravé tyči otevřel skóre. Studená sprcha pro hostující celek a to mu za dalších pět minut bylo ještě hůř, neboť pozorný Sýkora našel při přesilovce kotouč na hranici brankoviště a překonal Málka podruhé.

Vítkovice se v první třetině potýkaly s velkou nedisciplinovaností, hned pět jejich hráčů vyfasovalo menší trest a byl to znovu Sýkora, kdo v další početní výhodě netrefil ve vyložené pozici odkrytou branku. Místo třetí pojistky tak přišlo zkorigování skóre, při dvojnásobné přesilovce dorazil Roman puk za Machovského.

Straka na konci druhé třetiny skóroval znovu

Domácí však i nadále zůstávali aktivnějším týmem a krátce po první změně stran si dvojnásobný náskok vzali zpět. Pomohla jim k tomu chyba Punčocháře, kterou potrestal Novotný. Na ledě se od tohoto momentu přiostřilo, o což se přičinil zejména vítkovický Káňa, který během jediného střídání tvrdými zákroky sestřelil hned tři protihráče.

Hosty jako by to skutečně probudilo, jenže Kucseru s Húževkou v nadějných pozicích vychytal Machovský, který v plzeňské brance dostal příležitost před Mensatorem. Ve 35. minutě mohl přidat svůj druhý gól v zápase Sýkora, v trestném střílení ale neuspěl. To Strakovi se posléze vedlo lépe a přesnou střelou nad Málkovo rameno zvýšil na 4:1.

Ostravané sice ve třetí části po pohledné stahovačce Vandase snížili, jenže o čtyři minuty později skóroval plzeňský navrátilec Duda a v tu chvíli už bylo jasné, že úřadující šampión na úvod nového ročníku neklopýtne.

Předehrávka 1. kola hokejové Tipsport extraligy:
HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Steel 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Martin Straka (Vlasák), 6. T. Sýkora (Pletka, Kratěna), 25. Novotný, 39. Martin Straka (Jiří Hanzlík), 48. Duda - 15. Roman (Huna, Sloboda), 44. Vandas (Szturc, Kudělka). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 5709.
Plzeň: Machovský - Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Mozík, Frolo - Duda, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Lev, Pletka - Novotný, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Vlček, Schleiss. Trenéři: Razým a Michal Straka.
Vítkovice: Málek - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Kudělka, Punčochář, L. Kovář - Vandas, Valčák, Szturc - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa, Húževka, Strapáč - Šedivý, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Reklama