Hlavní obsah

Plzeň - Slavia 1:1Rakovan lapil Horváthovu penaltu a Slavia pod trenérem Koubkem, který přicestoval letadlem, slaví první bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Juhar 0 : 1
60. Rajtoral 1 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Slavia poprvé pod trenérem Miroslavem Koubkem bodovala. Její kouč musel za týmem kvůli povinnostem u reprezentační devatenáctky cestovat z Ostravy letecky, ale po prohrách v Jablonci a v derby se Spartou měl poprvé důvod k radosti. A děkovat mohl zejména brankáři Rakovanovi, který v závěru zneškodnil pokutový kop Horvátha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda ze Slavie (vlevo) a plzeňský útočník Marek Bakoš.

Článek

Slavia, která nastoupila bez potrestaného kapitána Kisela a s útočníkem Škodou na místě stopera, od první minuty důsledně domácí borce obsazovala, velmi vysoko plzeňské hráče napadala, a tak se úřadující mistr jen lopotně dostával na dostřel hostující svatyně. Západočeši se naopak sami po dvou špatných rozehrávkách na vlastní polovině dostali do prekérních situací, ale hrozící nebezpečí stačili buď stopeři nebo Kozáčik uhasit.

Vše bez většího zájmu domácích tribun, protože sektor nejvěrnějších domácích fanoušků zel prázdnotou a na sedačkách byl obrovský transparent DNES FANDÍ CESTOVKY. Západočeští příznivci tak dávali najevo zlobu nad skutečností, že část ze vstupenek určených plzeňskému klubu pro středeční duel Ligy mistrů na hřišti Bayernu Mnichov dostaly cestování kanceláře. Až po třiadvaceti minutách, když hostující sektor spustil hanlivé skandování na adresu západočeského města, fanoušci domácích reagovali. Šlo však jen o záblesk podpory domácích borců.

Stejně výjimečným okamžikem byla ojedinělá kombinační akce Plzně po pětadvaceti minutách, když po centru Rajtorala z pravé strany hlavičkoval Kolář nad branku. Brzy přišla další velká příležitost, když spolupráci s Bakošem zakončoval v pokutovém území Horváth parádní střelou, kterou však Rakovan bravurně vyškrábnul na roh.

Vzápětí však Západočeši pykali za další bídnou rozehrávku. Procházka poslal lajdáckou malou domů Kozáčikovi, balónu se zmocnil Juhar a pohodlně plzeňského brankáře obstřelil - 0:1.

Plzeňští borci nebyli schopní se prosadit, jejich kombinace byla nepřesná, většině borců chyběl pohyb, a tak nebylo divu, že před přestávkou byli jen milimetry od druhého gólového direktu. Nitrianský zatáhl míč po levé straně, zpětnou přihrávkou našel v pokutovém území Juhara, který balón chladnokrevně posunul k nekrytému Proškovi pálícímu však nepochopitelně mimo odkrytou branku. Vzápětí pak Kozáčik pohotově zasáhl proti ráně Petráka, jenž se do hry vrátil po dlouhém ošetřování, a domácí obránci o jeho přítomnosti za svými zády neměli ani tušení.

Hned po obrátce měl Prošek další tutovku, když jej parádně vysunul Lička, ale míč směřující do branky zastavil Kozáčik, za jehož zády už skalní příznivci Plzně ukončili protest a hnali domácí za vyrovnáním. Ještě však zděšeně sledovali, jak se vysoký centr snesl k Juharovi, jehož hlavičku pod břevno Kozáčik vyrazil.

Pak už excelovala Plzeň. S Petrželou místo mátožného Pospíšila dostala její hra spád, Západočeši byli ve srovnání s první půlí pohyblivější. Hořavovu dělovku mířící v 58. minutě pod břevno ještě Rakovan vyrazil, ale po Horváthově kolmici a Rajtoralově dělovce už neměl nárok.

Plzeňští pak mohli strhnout vedení na svoji stranu, protože hosté se koncentrovali už především na defenzivu a nechávali domácím borcům dostatek prostoru pro ofenzivní manévry. Jenže po dvou centrovaných míčích hlavičkoval nejprve Kolář jen do náruče Rakovana, dvanáct minut před koncem pak Procházka trknul míč těsně mimo.

Největší plzeňskou šanci na vítězství pak zazdil kapitán Horváth. Po souboji s obráncem Slavie Dostálem šel k zemi v pokutovém území Kovařík a sudí nařídil pokutový kop. Jenže Horváth dlouho váhal a po rozběhu z dvou kroků jeho nepříliš umístěnou střelu Rakovan vyrazil na rohový kop.

Plzeň nakonec o podzimní neporazitelnost nepřišla, ale Slavia precizní defenzivou úřadujícího šampióna zle trápila a nebýt promarněných tutovek, mohli dostat Západočeši před cestou k třetímu duelu skupiny D Ligy mistrů do Mnichova těžkou ránu.

Viktoria Plzeň-Slavia Praha 1:1 (0:1)
Branky: 60. Rajtoral - 30. Juhar. Rozhodčí: Jílek - Kordula, Peřina. ŽK: Horváth, Bakoš, Petržela - Neves. Diváci: 10 834.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Řezník - Hořava, Horváth - Ďuriš (68. Kovařík), Pospíšil (46. Petržela), Kolář - Bakoš (83. Wágner). Trenér: Vrba.
Slavia: Rakovan - Dostál, Škoda, Dobrotka, Nevez - Petrák, Zmrhal (87. Škutka), Prošek (68. Vojtěch), Lička, Nitrianský (79. Koreš) - Juhar. Trenér: Koubek.

Reklama

Související témata: