Hlavní obsah

Srbsko - Česko 1:1Berdych ani Djokovič nezaváhali. Česko drží se Srbskem ve finále Davis Cupu vyrovnaný stav

roj, ocSport.cz
Aktualizováno

Žádné překvapení se v úvodní den finále Davisova poháru nekonalo. Obě týmové jedničky Novak Djokovič i Tomáš Berdych podle očekávání v pátečních dvouhrách v Bělehradě nezaváhaly a ve třech setech zvítězily, a tak je stav utkání mezi Srbskem a obhájcem trofeje Českou republikou po prvním dnu 1:1. Dost možná klíčový duel celého finálového klání se odehraje v sobotní čtyřhře, jejíž vítěz se výrazně přiblíží zisku proslulé salátové mísy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český tenista Tomáš Berdych v utkání finále Davisova poháru proti Dušanu Lajovičovi.

Článek
Fotogalerie

O senzaci se marně pokoušel v úvodní dvouhře Radek Štěpánek.  I přes velmi solidní výkon prohrál úvodní dvouhru proti světové dvojce Novaku Djokovičovi 5:7, 1:6 a 4:6.

Djokovič začal duel suverénně, k čemuž mu pomohl i Štěpánek, jenž se nevyvaroval na úvod zbytečných chyb. Kvůli nim si také poprvé prohrál servis a umožnil favorizovanému soupeři vedení 4:2.

Karvinský rodák ale zabojoval, hrál na hranici svých možností a opticky s domácím tenistou srovnal krok. Nebál se ani dlouhých výměn a záhy si mohl vzít ztracené podání zpět. První dva brejkboly ale Djokovič smazal skvělým servisem, při třetím pak Štěpánek pokazil stopbal a Srb svůj náskok uhájil.

Následně si ale při dalším podání vypracoval český tenista tři brejkboly a druhý z nich díky chybě Djokoviče proměnil. Srbský tenista jakoby na chvíli vypadl role, začal hecovat publikum a brzy začínal mít v utkání opět navrch, za stavu 6:5 podruhé sebral Štěpánkovi podání a vyhrál sadu 7:5.

I na úvod druhé sady si Štěpánek vypracoval tři brejkboly, ale Djokovič je dokázala odvrátit a vzápětí čistou hrou sám sebral českému hráči po jeho chybách na síti podání. Český veterán od této chvíle začal odpadávat, rodák z Bělehradu mu další čistou hrou sebral servis a sadu vyhrál hladce 6:1.

Ve třetí sadě se česká dvojka znovu zvedla a s favoritem dlouho držela krok. To platilo až do stavu 4:4, kdy Štěpánek třemi nevynucenými chybami opět ztratil servis a nabídl tak Djokovičovi možnost zápas doservírovat. A to se také stalo.

Lajovič proti Berdychovi neměl jediný brejkbol

V podobné pozici jako Štěpánek, byl domácí Dušan Lajovič. Náhradník za distancovaného Viktora Troického a zraněného Janka Tipsareviče neměl proti favorizovanému Berdychovi co ztratit. Slavnějšímu soupeři sice dokázal zatopit, ale český hráč si nakonec pohlídal výhru 6:3, 6:4 a 6:3 .

Lajovič, až 117. hráč, světa si i přes houževnatý výkon nevypracoval ani jeden brejkbol, přestože několikrát vedl při Berdychově podání 30:0.

Třiadvacetiletý Srb vlétl do utkání skvěle, dokázal Berdycha několikrát zaskočit parádním vítězným míčem a řekl si tak o bouřlivý aplaus z hlediště vyprodané haly. Jenže za stavu 4:3 si zřejmě srbský mladík vybral daň z nezkušenosti, i kvůli dvěma dvojchybám si prohrál podání a umožnil tak Berdychovi doservírovat sadu na 6:3.

I ve druhé sadě si tenista z valašského Meziříčí zkušeně počkal na slabší chvilku soupeře. Výbornou agresivní hrou od základní čáry si za stavu 2:2 opět vybojoval náskok brejku a udržel ho až do koncovky druhého dějství.

Ve třetím setu získal Berdych náskok brejku hned při první příležitosti a nakonec si dokráčel k vítězství už po dvou hodinách hry.

Finále Davis Cupu
Srbsko - Česko 1:1 po úvodním dnu
Djokovič - Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4on-line
Lajovič - Berdych 3:6, 4:6, 3:6on-line

Reklama

Související témata: