Hlavní obsah

Hradec Králové - Třinec 2:0O výhře Hradce Králové rozhodl už v devatenácté vteřině Mertl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Mertl 1 : 0
58. Šimánek 2 : 0
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradci Králové zdolali v 28. kole Tipsport extraligy Třinec 2:0 a po šesté domácí výhře za sebou ztrácejí na druhém místě na vedoucí Spartu devět bodů. Už podruhé v sezóně rozhodl Hradec Králové duel v první minutě, vítěznou branku vstřelil v 19. vteřině útočník Tomáš Mertl. V závěrečné power play ještě skóroval Jiří Šimánek. Čtvrtou nulu v sezóně si připsal brankář Pavel Kantor. Třinec prohrál počtvrté v řadě.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Martin Podlešák a David Švagrovský z Hradce Králové se radují ze vstřelení gólu (ilustrační foto).

Článek

Hradecký kouč Draisaitl musel postavit sestavu bez dvou zkušených útočníků. Kudrna, pravé křídlo prvního útoku, má zraněnou nohu. Marha, posila z Pardubic, nemohl nastoupit kvůli nachlazení. Hráč, jenž se vrátil do rodného klubu po více než dvaceti letech si tak musí na první start na domácím stadionu počkat.

Také hostující trenér Kalous připravil v sestavě jeden zajímavý prvek. Forvard Růžička, nejproduktivnější hráč minulé sezony extraligy, chodil na led velmi částo ve dvou útocích. Zaprvé v klasickém složení s Bonkem a Varaďou, zadruhé s Polanským a Adamským.

Hradec v této sezóně Třinec dvakrát porazil - a také vstup do třetího souboje měl perfektní. Trefil se už v první minutě. Mertl dorazil Šimánkovu střelu, byla to vydařená akce celého prvního útoku. "Byl to můj nejrychlejší gól v kariéře," řekl Tomáš Mertl.

Východočeši se v domácím prostředí už podruhé v sezoně trefili v úvodní minutě duelu. Poprvé se jim to povedlo v duelu s Chomutovem, kdy skóroval rovněž Mertl. Centr elitní formace se před dvěma týdny trefil v 36. vteřině zápasu. I proti Chomutovu to byl vítězný gól.

Druhá třetina byla v režii Třince

Třinec Mertlova trefa ochromila. Až do šestnácté minuty první třetiny byl Hradec jasně lepší. Slušnou šanci měl Švagrovský, perfektní sólo předvedl Knotek, jeho přihrávku na Švihálka však zablokoval vracející se Polanský.

V 16. minutě byl ale vyloučen domácí Červený, od té chvíle se Třinec dostal do tlaku. V první třetině se dostal do příležitosti Orsava, ale nedal. Pořádný tlak si nechali hosté na druhou třetinu. Ta byla jasně v jejich režii. Poměr střel ve druhé dvacetiminutovce byl 11:5 v jejich prospěch. "Museli jsme hru rozkouskovat, proto jsme zkrátili střídání," prozradil Mertl.

Jenže vyložené šance měli jen dvě. V první Květoň netrefil bránu, ve druhé Orsava nepřekonal Kantora. Domácí brankář byl opět perfektní. Jeho klidný výkon držel mužstvo. Puky nevyrážel, hosté se tak nedostali k dorážkám. Přesto mohli vyrovnat. Ve třetí třetině se k sólu rozjel kanonýr Růžička. Z levé strany se protlačil do středu, jeho střela však těsně minula levou tyč.

Hradec předváděl svůj klasický hokej, který mu pomohl na druhé místo tabulky. Byl perfektní v defenzivě, ani útočně našlapaného soupeře nepouštěl do jasných šancí. Proto Třinec už necelé tři minuty před koncem zkusil hru bez brankáře. Obránci však chybovali na modré čáře, puk jim sebral hradecký kapitán Šimánek a dovezl ho až do prázdné brány.

28. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Oceláři Třinec 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Mertl (Šimánek, Dej), 58. Šimánek. Rozhodčí: Homola, Hrubý - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3531
Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Jank - Dej, Mertl, Šimánek - Červený, Langhammer, L. Květoň - Švagrovský, Tvrdík, Škoda - Švihálek, Knotek, J. Marek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Třinec: Hrubec - Hrabal, Galvas, Roupec, Linhart, Krejčí, Kania, Lojek - Martin Růžička, Bonk, Varaďa - Orsava, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Zagrapan, Rufer. Trenéři: Kalous a P. Marek.

Reklama

Související témata: