Hlavní obsah

Plzeň - CSKA 2:1Fantazie! Náhradník Wágner vystřelil v poslední minutě Plzni výhru i účast v pohárové Evropě potřetí v řadě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Musa 0 : 1
76. Kolář 1 : 1
90. Wágner 2 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

I třetí pokus vyšel! Plzeň v závěrečném zápase základní skupiny fotbalové Ligy mistrů nakonec ruského mistra přece jen díky gólu střídající Wágnera v poslední minutě 2:1 udolala, takže s trenérem Vrbou odcházejícím k české reprezentaci se rozloučila vítězně. Daleko podstatnější však pro ni je, že výhra nad CSKA Moskva, které dohrávalo zápas jen v devíti bez vyloučených Dzagojeva a Wernblooma, ji ve skupině posunula na třetí příčku, která znamená přestup do Evropské ligy a tudíž účinkování na evropské pohárové scéně i na jaře. A dokonce potřetí v řadě, což se zatím žádnému českému mužstvu nepovedlo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Tomáš Wágner (vlevo) po utkání Ligy mistrů s CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

První příležitost prováhal Petržela hned po čtyřech minutách. V šestnáctce se k němu snesl Hořavův centr, ale než si osamocený a evidentně zaskočený Petržela míč zpracoval, hostující obránci mu ho ukopli.

Převaha, ovšem bez efektu

I tak plzeňské hráče úvodní možnost povzbudila a během téměř půlhodinového náporu mohli vytoužený vedoucí gól vstřelit. „Byl by pro nás hrozně důležitý," připomínal probuzený kanonýr Tecl operující na hrotu útoku a svádějící permanentní souboje s ruskými stopery. Prosadit se proti nim ovšem nedokázal, a protože ani jedovatá Kolářova střela zpoza šestnáctky po deseti minutách cíl nenašla, držel moskevský celek bezbrankový stav a čekal na svou chvíli.

A ani ho příliš nevzrušovala, že domácí měli míč pod kontrolou a dlouhé minuty kombinovali před Akinfejevou šestnáctkou. Z územní převahy se sice rodily závary a občas i zmatky, jenže ve vedení nevyústily. Scházela finální přihrávka, moment překvapení, více důrazu v soubojích před bránou.

A když už se po necelé půlhodině do slibné příležitosti Tecl přece jen dostal, signalizoval střelu tak dlouho, že ji gólman Akinfejev pohodlně vyrazil.

Nakonec se tudíž větším strachem otřásla plzeňská lavička a celý stadión s ní, protože při jednom ze soupeřových výpadů se po půlhodině rychlonohý Nigerijec Musa vyhnul ofsajdové pasti a zjevil se zcela sám před Kozáčikem. Měl tolik prostoru a času, že se mohl poptat, kam má míč umístit. Klíčový moment ale nezvládl, neboť domácí brankář jeho nepovedenou střelu vykopl.

Úder ruského mistra

Po změně stran ruský mistr evidentně přidal. Vysunul obranný blok dál od Akinfejeva, držel míč, přesněji kombinoval, byl rychlejší a důraznější ve startu na míč. Hlavně však myslel daleko víc na útočení než do přestávky. Příchod japonského legionáře Hondy, pro něhož šlo nejspíš o poslední zápas v dresu CSKA před odchodem do AC Milán, to jen stvrzoval.

Ke gólu ale měla i tak blíž Plzeň, jenže po trestném kopu Horvátha hlavičkoval Tecl nad bránu, za což musel přijít trest. Honda po pár minutách na hřišti totiž našel přesným centrem neobsazeného Musu, který hlavou pohodlně skóroval.

Přesilovka přinesla obrat

Pro Plzeň samozřejmě šok, z něhož ji mohlo probrat vyloučení Dzagojeva. Po souboji s Procházkou totiž ruský reprezentant oplácel, což slovinský sudí nenechal bez povšimnutí a ze hřiště ho vypakoval.

Domácím se nabídla pětadvacetiminutová přesilovka, během níž se osudu a hrozícímu vyřazení vzepřela. Po rohovém kopu a kombinaci Horvátha s Hořavou se snesl míč ke Kolářovi, jenž perfektní hlavičkou konečně moskevskou obranu ztrestal.

Přicházely ale i další příležitosti... Tečovaný pokus Horvátha, zblokovaná střela Procházky. V poslední minutě ale střídající Wágner vytoužený postupový gól přece jen vstřelil, takže Plzeň bude potřetí po sobě účinkovat v pohárové Evropě i na jaře.

Ruský mistr už se totiž zmohl jen na emoce a stupňující se nervozitu, za kterou zaplatil vyloučením v nastaveném čase Švéd Wernbloom.

Liga mistrů - skupina D, 6. kolo:
Viktoria Plzeň - CSKA Moskva 2:1
Branky:  76. Kolář, 90. Wágner - 65. Musa. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Ul (všichni Slovinsko). ŽK: Procházka - Ščennikov. ČK: 67. Dzagojev, 90.+ 2. Wernbloom. Diváci: 11 205.  Poločas:0:0.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela (70. Bakoš), Kolář, Ďuriš (58. Kovařík) - Tecl (82. Wágner). Trenér: Vrba.
CSKA Moskva: Akinfejev - Karavajev, A. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Milanov (73. Zuber), Wernbloom - Tošič (52. Honda), Dzagojev, Elm - Musa. Trenér: Sluckij.
Ostatní úterní zápasy Ligy mistrů ZDE.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články