Hlavní obsah

Liberec - Sparta 5:2Liberec si podruhé v sezóně vyšlápl na Spartu, zazářil Bartek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Zacha 1 : 0
9. Bartek 2 : 0
29. Ton 2 : 1
44. Urban 3 : 1
54. Výtisk 4 : 1
57. Buchtele 4 : 2
59. Bartek 5 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Liberce porazili ve 30. kole extraligy Spartu 5:2 a s lídrem soutěže si pod Ještědem připsali druhé vítězství v sezóně. Bílí Tygři tak odčinili debakl z Litvínova a potvrdili, že se jim více daří proti týmům z horních pater tabulky. Sparta i přes svou nejvyšší porážku v tomto ročníku zůstává neohroženě s desetibodovým náskokem v čele. Utkání rozhodly okamžiky z první třetiny, kdy domácí dokázali během necelé půlminuty dvakrát skórovat. Dva góly a dvě přihrávky zaznamenal liberecký útočník Martin Bartek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Petr Vampola (vpravo)a Jan Švrček ze Sparty.

Článek

Domácí Liberec i bez potrestaného kapitána Nedvěda do utkání vlétl a sparťanský brankář Novotný, jenž dostal přednost před jedničkou Pöpperlem, musel být od začátku ve střehu. Proti střelám Bulíře a Pospíšila byl ale připraven. Sparta zahrozila Krejčíkovou střelou, také Melicherčík byl na místě. Do vedení šli v osmé minutě po zásluze Bílí Tygři, když Zacha uklidil do branky Vitáskovu sraženou střelu.

V aréně ještě neutichla radost z vedoucího gólu a domácí se radovali podruhé. Po 22 vteřinách od úvodní branky zůstal za beky nepokrytý střelec Bartek a svůj únik chladnokrevně proměnil. Sparta byla evidentně otřesena a od třetího inkasovaného gólu ji proti Bulířovi zachránil pouze Novotný.

Snížit mohl na začátku druhé třetiny Rolinek, Melicherčík dobře zasáhl. Poté byl ve velké šanci Hlinka, také on ztroskotal na libereckém brankáři. Gólu se tak hosté dočkali až v polovině utkání. Hlinka vystihl chybnou rozehrávku domácí obrany a v situaci dva na jednoho ukázkově vybídl ke skórování Tona - 2:1.

Vyrovnat mohl lídr soutěže v minutové přesilové hře čtyř proti třem, Melicherčík si ale se střelami Pilaře a Tona poradil. Nepřišel si na něj ani Pech, který se pěkně proháčkoval mezi libereckou obranou. Bílí Tygři byli v této fázi hry pasivnějším týmem, výjimkou byla pěkná rána Vlacha, kterou ukryl Novotný do své lapačky.

V úvodu třetího dějství fauloval Valského obránce hostí Philipp a Severočeši nabídnutou početní výhodu využili. Bartek narýsoval krásnou křížnou přihrávku na Urbana, jenž pohodlně skóroval do prázdné branky. Sparta mohla odpovědět rovněž v přesilovce, domácí se ale ubránili.

Naopak mohli opět skórovat, když se hostující obranou protáhl Bulíř, Novotný ale jeho blafák pokryl. Při střele Bulíka mu pomohla dokonce horní tyč. V další liberecké přesilovce už ale inkasoval, když se na brankovišti prosadil důrazný Výtisk. Sparta vykřesala naději v dlouhé čtyřminutové přesilovce umocněné hrou bez brankáře, když se po Tonově pasu prosadil Buchtele. V závěru zkusili Pražané opět power play, Bartek však gólem do opuštěné branky definitivně rozhodl o osudu utkání.

30. kolo hokejové extraligy:
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 5:2 (2:0, 0:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Zacha (Vitásek, J. Vlach), 9. Bartek (Víšek, Bulík), 44. T. Urban (Bartek), 54. Výtisk (Bartek, Bulík), 59. Bartek - 29. P. Ton (J. Hlinka), 57. Buchtele (P. Ton, Pech). Rozhodčí: Hodek, Wagner - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:7. Využití: 2:1. Diváci: 4823.
Liberec: Melicherčík - Hunkes, Derner, Vitásek, Výtisk, Kolmann, Čutta, Šimek - Bartek, Bulík, Víšek - Pospíšil, Vampola, Bulíř - Valský, Zacha, J. Vlach - T. Urban, Dušek, Kica. Trenéři: Hynek a M. Černý.
Sparta: Novotný - Pilař, Piskáček, Švrček, Krejčík, Gřegořek, Philipp, Hrbas, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, T. Rachůnek - Klimek, I. Rachůnek, Buchtele - M. Procházka, Simon, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata: