Hlavní obsah

Kavčič - Štěpánek 6:7, 4:6, 6:1, 2:0 skrečŠtěpánek kvůli bolestem zápas s Kavčičem vzdal, Záhlavová-Strýcová narazí na obhájkyni titulu Azarenkovou

Melbourne
Aktualizováno

Ze tří českých tenistů v druhém hracím dnu grandslamového Australian Open postoupila do druhého kola dvouhry pouze Barbora Záhlavová-Strýcová. Zdolala Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu 6:1, 4:6 a 6:1 a její další soupeřkou bude světová dvojka a obhájkyně titulu Běloruska Viktoria Azarenková. Další dva čeští zástupci neuspěli: sedmnáctiletá Kateřina Siniaková podlehla Zarině Dijasové z Kazachstánu 2:6, 4:6 a Radek Štěpánek duel se Slovincem Blažem Kavčičem za stavu 2:1 na sety a 0:2 ve čtyřicetistupňové výhni vzdal kvůli zdravotním problémům.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Český tenista Radek Štěpánek na Australian Open vzdal duel se Slovincem Kavčičem.

Článek
Fotogalerie

Záhlavová-Strýcová si při návratu do Melbourne po roční pauze s vyhlášenou deblistkou Hsieh Su-Wei poradila bez větších problémů a vyhrála i třetí vzájemný souboj. Česká tenistka na kurtu po většinu času dominovala, celkem pětkrát sebrala Asiatce servis, zatímco sama o výhodu podání přišla jen jedinkrát ve druhé sadě.

"První kola jsou vždycky těžká, jde tady o hodně. Byla jsem před zápasem dost nervózní," přiznala Radiožurnálu rodačka z Plzně, která loni v Melbourne nuceně absentovala kvůli užití zakázané látky. "Ona ta pauza ale měla i plusy, odpočinula jsem si a dostala nový vítr do plachet. Za necelých šest měsíců jsem zvládla se z dvoustého místa vrátit na 83. místo, což je, myslím, obrovský skok," pochvalovala si Záhlavová-Strýcová.

Grandslamová premiéra Siniakové skončila po hodině a půl. V utkání hráček z kvalifikace sice loňská finalistka soutěže juniorek odvrátila tři mečboly, ale nakonec se z vítězství radovala Dijasová, která dlouho žila a trénovala v Praze na Štvanici. Siniaková se v pauzách mezi výměnami často rozčilovala a po utkání přiznala, že emoce až příliš ovlivnily její výkon.

"Věděla jsem, že můžu vyhrát a možná mi to i trochu vadilo. V televizi vidím, že ty nejlepší hráčky na sobě nedávají nic znát, na mně je to vidět strašně moc. Musím na tom zapracovat," uznala sebekriticky.

Ani prášky dlouho nepomohly

Štěpánek první vzájemný zápas s Kavčičem skvěle rozehrál, získal první dva sety, v nichž si pokaždé vybudoval náskok 4:1. Ve třetí sadě však už dominoval slovinský soupeř a za stavu 0:2 ve čtvrtém setu pětatřicetiletý český matador zápas skrečoval.

Po zápase Radiožurnálu poodhalil, že hned na začátku duelu ucítil prudkou bolest za krkem, ta mu bránila k tomu, aby se na dvorci mohl normálně pohybovat.

"Na chvíli mi zabraly prášky, které mi paradoxně nakonec přitížily, byla to ale poslední možná šance. Utkání jsem nechtěl vzdát, v přípravě jsem toho udělal hodně moc a cítil jsem se skvěle," vysvětloval.

Přes první kolo v singlu se tak v Melbourne dostal v mužské části pavouka z českých tenistů jen Tomáš Berdych. Početnější je zastoupení mezi ženami, kde druhé kolo vedle Záhlavové-Strýcové čeká Karolínu Plíškovou a Lucii Hradeckou s Lucií Šafářovou, které se utkají ve vzájemném zápasu. Před Siniakovou vypadly Petra Kvitová a Klára Zakopalová.

Výsledky českých tenistů na turnaji Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Kavčič (Slovin.) - Štěpánek (ČR) 6:7 (3), 4:6, 6:1, 2:0 skreč
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) 6:1, 4:6, 6:1
Dijasová (Kaz.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:4
Další výsledky najdete zde.
Středeční program českých zástupců najdete zde.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články