Hlavní obsah

Záhlavová-Strýcová - Azarenková 1:6, 4:6Záhlavová-Strýcová na obhájkyni titulu nestačila. Hlaváčková s Šafářovou uspěly v deblu

Melbourne
Aktualizováno

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová nevyzrála ve druhém kole grandslamového Australian Open na obhájkyni titulu Viktorii Azarenkovou z Běloruska a turnaj ve dvouhře pro ni skončil. Sedmadvacetiletá rodačka z Plzně podlehla světové dvojce za hodinu a 30 minut 1:6 a 4:6. Dařilo se naopak deblovému páru Andrea Hlaváčková a Lucie Šafářová. České fedcupové reprezentantky zdolaly na rozžhaveném kurtu v Melbourne Parku japonsko-čínský pár Kimiko Dateová-Krummová, Šuaj Čang dvakrát 6:4.

Foto: David Gray, Reuters

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová v utkání proti Viktorii Azarenkové na Australian Open.

Článek

Záhlavová-Strýcová se favoritky nezalekla. Hned v úvodním gamu si při podání soupeřky vypracovala brejkbol, který však neproměnila. Azarenková se postupně rozjížděla a ve čtvrté hře měla možnost tří brejkbolů. Dva z nich ještě česká hráčka odvrátila, ten třetí ale už nikoliv. Záhlavová-Strýcová se pokusila o stopbal, jenže Běloruska míč doběhla a pokračující výměnu nakonec ukončila přesným volejem na síti.

Azarenková při vlastním podání potvrdila brejk a poté podruhé sebrala Češce podání. Záhlavová-Strýcová měla nízkou úspěšnost prvního servisu, navíc udělala třináct nevynucených chyb. Běloruska tak vyhrála první sadu za pětatřicet minut hladce 6:1.

Čtyřiaosmdesátá hráčka světa se však nevzdávala a v druhém setu vzdorovala rodačce z Minsku podstatně více. V prvním gamu sice neudržela své podání, bojovností se ale dokázala na Azarenkovou zpět dotáhnout. V deváté hře však česká tenistka nabídla soupeřce dva brejkboly a ta hned ten první využila. Azarenková již zápas bez potíží doservírovala a radovala se z postupu do třetího kola. Záhlavovou-Strýcovou porazila i ve třetím vzájemném utkání.

Hlaváčková s Šafářovou slaví postup v deblu

Hlaváčková s Šafářovou spolu nastoupily do čtyřhry na grandslamovém turnaji poprvé a s premiérou mohly být spokojené. Ve třetí hře prvního setu sice ztratily podání a prohrávaly už 1:4, poté ale nepovolily soupeřkám ani jeden game.

Do druhé sady vstoupily už podstatně lépe. Hned ve třetí hře se jim vydařil brejk a náskok si poté ustrážily až do samotného konce. V boji o osmifinále se Češky střetnou se španělsko-kazašskou dvojicí Anabel Medinaová a Jaroslava Švedovová.

Po boku nové parťačky Michaelly Krajicekové se dařilo v Melbourne i Lucii Hradecké. S nizozemsko-belgickým párem Kiki Bertensová, Kirsten Flipkensová sice prohrály první set 3:6, druhý však stejným poměrem ovládly. Klíčový okamžik přišel v závěru třetí sady. Za stavu 4:4 vzaly Hradecká s Krajicekovou soupeřkám servis. Zápas byl poté kvůli bouřce přerušen, Krajiceková s Hradeckou se ovšem o vítězství po pauze už nenechaly připravit.

Druhé kolo čtyřhry si zahraje i Klára Zakopalová. S Monicou Niculescuovou zdolaly rumunskou dvojici Irina-Camelia Beguová, Sorana Cirsteaová ve dvou setech 6:3, 6:2.

V deblu naopak končí Eva Hrdinová. S Argentinkou Paulou Ormaecheaovou podlehly druhému nasazenému tchajwansko-čínskému páru Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj 7:6, 6:7 a 0:6.

Program poznamenalo počasí

Čtvrteční program narušilo počasí. V Melbourne panuje opět extrémně vysoká teplota (kolem 42 stupňů a dál roste). Vedení turnaje proto před 4:00 SEČ rozhodlo, že zápasy budou na menších kurtech po dohrání aktuálních setů přerušeny a pokračovat se bude, až to počasí dovolí. Po osmé hodině SEČ se začalo hrát znovu na všech dvorcích, po půl desáté byl ale program opět přerušen, tentokrát kvůli bouřce.

Po přestávce zaviněné deštěm se znovu začalo hrát, nicméně některé duely mužské i ženské čtyřhry byly odložené na pátek. Hrát dnes mimo jiné nebudou Lukáš Dlouhý s Lukášem Rosolem, kteří měli vyzvat česko-indickou dvojici Radek Štěpánek, Leander Paes.

Výsledky českých tenistů na turnaji Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Azarenková (2-Běl.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:1, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Šafářová (7-ČR) - Dateová-Krummová, Čang Šuaj (Jap./Čín.) 6:4, 6:4
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (2-Tchaj-wan/Čína) - Hrdinová, Ormaecheaová (ČR/Arg.) 6:7 (6), 7:6 (1), 6:0
Niculescuová, Zakopalová (Rum./ČR) - Beguová, Cirsteaová (Rum.) 6:3, 6:2
Bartyová, Dellacquaová (5-Austr.) - Panovová, Karolína Plíšková (Rus./ČR) 6:1, 6:1
Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) - Bertensová, Flipkensová (Niz./Belg.) 3:6, 6:3, 6:4
Ostatní výsledky naleznete zde.

Reklama

Související témata: