Hlavní obsah

Berdych - Džumhur 6:4, 6:2, 6:2Berdych pohodlně postoupil do osmifinále Australian Open, Šafářová senzaci do konce nedotáhla

Aktualizováno

Znovu ani jeden set neztratil český tenista Tomáš Berdych na grandslamovém Australian Open. Daviscupový reprezentant si ve 3. kole bez větších potíží poradil s Bosňanem Damirem Džumhurem, jehož porazil po setech 6:4, 6:2 a 6:2. Blízko senzačnímu vítězství byla také Lucie Šafářová, která však proti Číňance Li Na nevyužila mečbol a po výsledku 6:1, 6:7 a 3:6 v Melbourne končí.

Foto: David Gray, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Bosňanem Damirem Džumhurem.

Článek
Fotogalerie

Berdych se na kurtu s kvalifikantem, který v prvním kole vyřadil dalšího českého tenistu Jana Hájka, příliš dlouho nezdržel. Džumhur, jenž ve druhém kole přešel po skreči přes Chorvata Dodiga, dokázal se sedmým nasazeným Čechem hrát vyrovnanější partii jen v úvodním setu. Proti výborně servírujícímu Berdychovi, který měl vysokou devadesátiprocentní úspěšnost výměn po svém prvním podání, si vypracoval za celý zápas pouhé dva brejkboly.

Ani jeden se mu nepodařilo využít, zatímco Berdych z devíti možností hned pětkrát uspěl. Podobně jako v zápasech s De Schepperem a Nedovjesovem tak Berdych pobyl na kurtu nejkratší možný počet setů a v dalším žhavém australském dni ušetřil síly do další fáze turnaje. Zápas s Džumhurem trval přesně jednu hodinu a 45 minut.

"Jsem rád, že jsem zvládl zvítězit ve třech setech," potvrdil Berdych v rozhovoru po zápase. "Džumhur má talent. Nejen že postoupil z kvalifikace, ještě dokázal vyhrát dva zápasy v hlavní soutěži. Snadné vítězství to určitě nebylo," dodal rodák z Valašského Meziříčí.

V osmifinále se Berdych střetne se svým oblíbeným soupeřem Kevinem Andersonem z Jihoafrické republiky, který v pětisetové bitvě zdolal Francouze Édouarda Rogera-Vasselina. Berdych se s Andersonem střetl v minulosti již devětkrát a ani jednou neodešel poražen.

Šafářová byla několik centimetrů od vítězství

Šafářová dokázala čtvrtou nasazenou na turnaji Li Na porazit naposledy před devíti lety. K výhře měla ale velmi blízko i v Melbourne. V první sadě dominovala a ve druhé byla o krok napřed, když měla k dispozici brejk a podávala na vítězství v zápase. Při mečbolu ale skončil míček z její rakety těsně za základní čárou, což potvrdilo i jestřábí oko.

Li Na se podařilo dotáhnout set do tie breaku, v němž už dominovala. Číňanka nakonec dokázala zápas s šestadvacátou nasazenou Češkou otočit díky jednomu brejku v závěrečné třetí sadě. V turnaji tak vypadla i poslední česká zástupkyně v ženské dvouhře.

Přes první kolo prošli pátí nasazení deblisté Leander Paes a Radek Štěpánek, kteří vyřadili český pár Lukáš Dlouhý, Lukáš Rosol.

Výsledky českých tenistů na Australian Open
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Berdych (7-ČR) - Džumhur (Bos.) 6:4, 6:2, 6:2
Muži - čtyřhra, 1. kolo:
Paes, Štěpánek (5- Ind./ČR) - Dlouhý, Rosol (ČR) 6:4, 6:1
Ženy - dvouhra, 3. kolo:
Li Na (4-Čína) - Šafářová (26-ČR) 1:6, 7:6 (2), 6:3
Ženy - čtyřhra, 1. kolo:
Görgesová, Záhlavová-Strýcová (14-Něm./ČR) - Bainsová, Tjandramuliaová (Austr.) 6:3, 6:3.
Ženy - čtyřhra, 2. kolo:
Erraniová, Vinciová (1-Ita.) - Kanepiová, Voráčová (Est/ČR) 1:6, 6:1, 6:1
Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slov.) - Piterová, Rosolská (Pol.) 7:6 (7:2), 6:4)
Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) - Kingová, Voskobojevová (16-USA/Kaz.) 7:6 (7:4), 6:1
Ostatní výsledky zde.
Sobotní program Australian Open (začátky v 1:00 SEČ)
Rod Laver Arena:
Cornetová (25-Fr.) - Šarapovová (3-Rus.)
Gabašvili (Rus.) - Federer (6-Švýc.)
Muguruzaová (Šp.) - Wozniacká (10-Dán.)
9:00 Meusburgerová (Rak.) - Azarenková (2-Běl.)
Nadal (1-Šp.) - Monfils (25-Fr.)
Hisense Arena:
Jankovičová (8-Srb.) - Naraová (Jap.)
A. Radwaňská (5-Pol.) - Pavljučenkovová (29-Rus.)
Murray (4-Brit.) - F. López (26-Šp.)
7:00 Tsonga (10-Fr.) - Simon (18-Fr.)

Reklama

Související témata: