Hlavní obsah

OBRAZEM: Nový stadión v Barceloně nevyroste. Camp Nou bude větší, modernější a komfortnější

Barcelona

Na fotbalové scéně patří Barcelona mnoho let k absolutní špičce, co se však týká zázemí a komfortu pro diváky, stárnoucí Camp Nou už moderním evropským arénám nestačí. A proto vedení katalánského klubu společně s fanoušky rozhodlo o jeho modernizaci. Nový stadión sice v Barceloně nevyroste, stále však půjde o evropskou jedničku, co se velikosti týká. Kapacita Camp Nou vzroste z 98 na 105 tisíc diváků, fanoušci Barcy se přitom mohou těšit na celou řadu vychytávek.

Foto: www.fcbarcelona.com

Takhle bude v budoucnu vypadat Camp Nou, domovský stadión fotbalistů Barcelony.

Článek
Fotogalerie

Návrh ještě v dubnu musí schválit členové klubu, neočekává se však žádná komplikace. Práce na rekonstrukci Camp Nou mají začít v květnu 2017 a skončit v únoru 2021. Během těchto čtyř let budou Messi a spol. na stadiónu stále hrát.

Modernizovaný Camp Nou pojme 105 tisíc diváků a zcela změní svou podobu. Nově budou všechny sedačky pod střechou, první část tribun bude strmější, třetí stupeň se rozšíří o takřka 10 tisíc míst. Nový kabát dostane i vnějšek, stadión by navíc měl být komfortnější, funkčnější, mobilnější a měl by více splynout s okolím města. Přibydou i nové restaurace, VIP boxy, pavilony a víceúčelové sportoviště pro basketbal, koncerty i další aktivity.

Změní se také infrastruktura v okolí barcelonského stadiónu - vybudují se nové chodníky a změní koridory tak, aby byl přechod mezi jednotlivými zónami na stadiónu snazší. Rekonstrukcí projdou také eskalátory, záchody a struktura Camp Nou bude mnohem efektivnější, neboť dovnitř pronikne mnohem více denního světla. Zvenčí by měl Camp Nou připomínat moderní evropské arény.

Veškeré práce vyjdou zhruba na 600 miliónů eur (asi 16,5 miliardy korun). Katalánský celek má v plánu vzít si bankovní půjčku 200 miliónů eur, dalších 150 miliónů by měl podle španělských médií získat za prodej názvu. Zbytek Barcelona pokryje z kapitálu, kterým disponuje.

Reklama

Související témata: