Hlavní obsah

Radwaňská - Azarenková 6:1, 5:7, 6:0Obhájkyně titulu Azarenková dostala kanára, slovenská lvice Cibulková opět excelovala

Melbourne
Aktualizováno

Běloruská tenistka Victoria Azarenková titul na Australian Open neobhájí. Světová dvojka podlehla ve čtvrtfinále Agnieszce Radwaňské 1:6, 7:5 a 0:6. Semifinálovou soupeřkou čtyřiadvacetileté Polky bude ve čtvrtek Dominika Cibulková, která je na úvodním grandslamovém turnaji roku v obrovské formě. Po favorizované Marii Šarapovové si Slovenka na rozpálených melbournských dvorcích poradila i s Rumunkou Simonou Halepovou. Rodačka z Piešťan vyhrála 6:3 a 6:0.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Nadšení ve tváři Dominiky Cibulkové, která si poprvé v kariéře zahraje semifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Cibulková válcuje v Melbourne Parku jednu soupeřku za druhou. S Halepovou měla před tímto utkáním pozitivní bilanci 2:1. V posledním vzájemném souboji v březnu loňského roku v kalifornském Indian Wells zdolala Rumunku 7:5, 7:6, tentokrát se však duel stal jasnou záležitostí slovenské hráčky.

V Rod Laver Areně trval zápas jen hodinu. Cibulková do něj vstoupila výtečně a hned zkraje sebrala Halepové servis. Za stavu 3:1 sice čelila dvěma brejkbolům, které ale odvrátila. Halepová nadále bojovala, snížila na 2:4 a poté přece jen vzala Slovence podání. Stav ovšem nesrovnala, naopak v dalším gamu podruhé v úvodním setu přišla o svůj servis a Cibulková, která měla vysokou úspěšnost prvního podání, se už o zisk sady nenechala připravit.

V druhém setu už Cibulková na kurtu jasně dominovala a Halepové, která je v Melbourne bez trenéra, nadělila kanára. Svěřenkyně trenéra Mateje Liptáka se do semifinále Australian Open probojovala poprvé v kariéře. Postupem mezi čtyři nejlepší hráčky turnaje vyrovnala své grandslamové maximum (v roce 2009 byla v semifinále French Open).

Azarenková dostala kanára

Poslední semifinalistkou ženské dvouhry se stala Radwaňská, která začala zápas proti vítězce posledních dvou ročníku Australian Open Azarenkové famózně. Dvakrát prorazila světové dvojce servis a brzy vedla 5:0. Až poté povolila soupeřce snížit, na obrat se už ale Běloruska nezmohla. Turnajová pětka ovládla první set za čtyřiatřicet minut 6:1.

V druhé sadě Azarenková přidala, v pátém gamu sice přišla o svůj servis, jenže hned vzápětí se jí podařil rebrejk. Napínavou koncovku pak rodačka z Minsku zvládla na jedničku. Za stavu 6:5 se při podání Polky propracovala k třem brejkbolům a hned ten první proměnila.

S psychikou polské tenistky to však nijak neotřáslo. Právě naopak. V rozhodující třetí sadě si Radwaňská počínala na dvorci zcela suverénně a Azarenkové uštědřila kanára. Polka zdolala soupeřku po předchozích sedmi porážkách.

"Prohrála jsem s ní v minulosti několikrát. Věděla jsem, že musím dnes předvést svůj nejlepší tenis, abych proti ní měla šanci uspět," řekla po utkání Radwaňská, která v Melbourne zlomila čtvrtfinálové prokletí. Mezi nejlepší osmičku turnaje se probila i v letech 2008, 2011, 2012 a 2013, do semifinále však pronikla až letos na pátý pokus. "Určitě to bylo nejlepší čtvrtfinále, které jsem tady odehrála," libovala si polská tenistka.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Cibulková (20-SR) - Halepová (11-Rum.) 6:3, 6:0
Radwaňská (5-Pol.) - Azarenková (2-Běl.) 6:1, 5:7, 6:0
Čtyřhra - semifinále:
Makarovová, Vesninová (3-Rus.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (8-USA) 7:5, 3:6, 6:3
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Čeng Ťie, Lipsky (Čína/USA) - Medinaová-Garriguesová, Soares (5-Šp./Braz.) 3:6, 6:4, 10:7
Výsledky mužů zde.
Výsledky českých zástupců zde.
Čtvrteční program zde.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Ana IVANOVIČOVÁ Kanada Eugenie BOUCHARDOVÁ
    7 : 5; 5 : 7; 2 : 6
  • Čína Na LI Itálie Flavia PENNETTAOVÁ
    6 : 2; 6 : 2
  • Rumunsko Simona HALEPOVÁ Slovensko Dominika CIBULKOVÁ
    3 : 6; 0 : 6
  • Polsko Agnieszka RADWAŇSKÁ Bělorusko Viktoria AZARENKOVÁ
    6 : 1; 5 : 7; 6 : 0
  • Semifinále

  • Kanada Eugenie BOUCHARDOVÁ Čína Na LI
    2 : 6; 4 : 6
  • Slovensko Dominika CIBULKOVÁ Polsko Agnieszka RADWAŇSKÁ
    6 : 1; 6 : 2
  • Finále

  • Čína Na LI Slovensko Dominika CIBULKOVÁ
    7 : 6; 6 : 0