Hlavní obsah

Hradec Král. - Pardubice 0:1 PPRadil rozhodl v závěru nastavení derby v Hradci pro Pardubice

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Radil 0 : 1
Záznam online reportáže

Hradec Králové

Útočník Lukáš Radil zařídil trefou v čase 64:54 vítězství hokejistů Pardubic ve východočeském derby ve 46. kole Tipsport extraligy na ledě Hradce Králové 1:0 v prodloužení. Slovenský gólman Július Hudáček udržel první čisté konto v české nejvyšší soutěži.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Pardubic Július Hudáček likviduje akci soupeře, vpravo královéhradecký Jaroslav Kudrna.

Článek

Oba týmy šly do posledního derby v základní části oslabení - a to kvůli blížící se olympiádě v Soči. V hradecké sestavě chyběl klíčový slovenský bek Vydarený, jenž se do nominace dostal dodatečně. Na pardubické jeho krajan Ďaloga, kterého český kouč Vůjtek pozval na soustředění jako náhradníka, a také Slovinec Gregorc.

Vyprodaný stadión (jako v případě všech dosavadních duelů Hradce s Pardubicemi) sledoval na začátku tlak domácích. Proti nim však stál skvělý gólman Hudáček. Jejich nápor vrcholil v 6. minutě, kdy se dostali k první přesilovce. Hudáček však zastavil Frühaufa i Kudrnu a po odchodu první formace si na něj nepřišel ani Květoň.

Pardubice postupně vylepšily obranu, hradecké šance proto ubývaly. Velkou možnost měl ještě nejlepší střelec Šimánek, ale Hudáčkova lapačka byla opět bezchybná. V dresu hostů byl blízko gólu Moser, jenže střela mu nesedla a Kantor chytil. "Měli jsme dobrý nástup, ale málo jsme se tlačili do brány," popisoval první třetinu hradecký útočník Lukáš Květoň.

V dalším průběhu se hokej držel definice slova derby. Hrálo se urputně s množstvím soubojů, s pečlivými obranami. Z nich vyrážely především Pardubice do ostrých brejků. Brankář Kantor si však poradil se šancemi Noska i Radila. Perfektně zasáhl také pět vteřin před koncem druhé třetiny, kdy na něj jel po pádu obránce Frühaufa sám kanonýr Sýkora. "Bylo jasné, že zápas bude o jednom gólu," glosoval zkušený domácí útočník Michal Tvrdík.

Prodloužení ukončil Radil

Také obraz třetí třetiny potvrzoval zásadní vliv první branky na výsledek. Hostům k ní nepomohly ani přesilovky, k nimž se dostávali poměrně jednoduše. Dvakrát jim ji Mountfield nabídl vyhozením puku ze svého pásma za mantinel, jednou si rozhodčí všimli, že domácí hraji s příliš vysokým počtem hráčů. Tým kouče Draisatla se však ubránil poměrně v pohodě.

Pět minut před koncem pak dostal šanci rozhodnout. Při početní výhodě držel první útok pardubickou čtveřici prakticky celé dvě minuty v kleštích. Jenže jasnou Kudrnovu šanci chytil skvělý Hudáček a obránce Pláněk, jenž hrál přesilovky místo Vydareného, netrefil. V 60. minutě mohl po Mikušově chybě rozhodnout hostující Kolář, trefil však Kantora do ramene.

V prodloužení mohl nejdříve skórovat hostující Píša, ale Kantor lapačkou chytil. Pardubičtí nakonec šest vteřin před koncem potrestali velkou Jankovu chybu a Radil rozhodl střelou z úhlu do prázdné brány.

46. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 0:1 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branka a nahrávky: 65. Radil (Mocek, T. Nosek). Rozhodčí: Pešina, Šír - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 7700.
Hradec Králové: Kantor - Harant, Jank, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Marha, L. Květoň - Pospíšil, Tvrdík, Knotek - Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Pardubice: Hudáček - Píša, V. Kočí, Benák, Zdráhal, Mocek, Vašíček - P. Sýkora, Cetkovský, Mozer - Kolář, T. Zohorna, Tybor - Radil, T. Nosek, Pjanov - Endál, Číp, Semorád. Trenér: Venera a Říha ml.

Reklama

Související témata: