Hlavní obsah

Sparta - Kladno 6:0Sparta porazila Kladno a je vítězem dlouhodobé části extraligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Klimek 1 : 0
7. Polášek 2 : 0
13. Pilař 3 : 0
20. Kubát 4 : 0
38. Ton 5 : 0
44. Kubát 6 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Sparty porazili ve 46. kole Tipsport extraligy Kladno 6:0 a zajistili si Prezidentský pohár pro vítěze základní části. Druhá Plzeň, která doma podlehla Brnu 1:2, už má manko 19 bodů. Sparťanský gólman Tomáš Pöpperle navíc 11. nulou v dlouhodobé části vyrovnal rekord Romana Málka ze sezóny 2002/03.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský útočník Jan Buchtele (vlevo) bojuje o puk s obráncem Kladna Ivanem Jankovičem.

Článek

Utkání sparťané rozhodli už v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Petr Ton se navíc díky brance a asistenci stal nejproduktivnějším hráčem v historii klubu, Jaroslav Hlinka se posunul do čela žebříčku nejlepších nahrávačů v dějinách Sparty.

Už v páté minutě otevřel skóre utkání Klimek. O dvě minuty později vyrazil gólman Cikánek Tonovu prudkou střelu jen před sebe a Polášek dorazil puk za jeho záda. Už na 3:0 zvyšoval ve 13. minutě obránce Pilař. V 19. minutě sice neproměnil nařízené trestné střílení Petr Ton, nicméně na 4:0 pro Spartu zvýšil dvě vteřiny před koncem třetiny Kubát, který Cikánka propálil od modré čáry.

I v druhé části měla Sparta navrch a Kladno do svého pásma pouštěla jen minimálně, sama se ale nedokázala na rozdíl od první dvacetiminutovky dlouho prosadit. A to ani ve dvojnásobné přesilovce. V útoku bezzubé bylo ale i Kladno, ojedinělé pokusy končily mimo brankovou konstrukci.

Pátou branku dala Sparta ve 38. minutě a bylo to pro ni branka v mnoha ohledech historická. Po chybě Dragouna se trefil Ton, který se díky této brance stal s 566 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem v historii klubu. Překonal Richarda Žemličku (565 bodů). Asistoval mu Hlinka, jenž se přihrávkou s pořadovým číslem 349 stal nejlepším nahrávačem v historii Sparty. Předčil Davida Výborného (348 asistencí).

Na začátku třetí části využil přesilovku Sparty obránce Kubát a zvyšoval už na 6:0. Kladno sice v přesilovce v 54. minutě trefilo tyčku, branku ale Pöpperlemu nedalo. Ten se tak mohl radovat z vyrovnání počinu svého současného spoluhráče Málka, jemuž se to povedlo v dresu rivala Slavie.

46. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - Rytíři Kladno 6:0 (4:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Klimek (Buchtele, Švrček), 7. Polášek (P. Ton, J. Hlinka), 13. Pilař (J. Hlinka), 20. Kubát, 38. P. Ton (J. Hlinka), 45. Kubát (Přibyl, I. Rachůnek). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Kostka, Bláha. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 7390.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Krejčík, Polášek, Švrček, Philipp, Kubát, Sičák - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, T. Rachůnek - Klimek, Simon, Buchtele - Forman, Přibyl, I. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.
Kladno: Cikánek - David Růžička, T. Kaberle, Jankovič, Doudera, Majeský, P. Hořava, Černošek, Gutwald - Bajaruns, Dragoun, Zagrapan - Tenkrát, Havlíček, Bílek - Rudovský, Lukáč, Eberle - Šilhavý, Dalecký, Machač. Trenéři: Čelanský, Neliba a Zajíc.

Reklama

Související témata: