Hlavní obsah

Lotyšsko - Švýcarsko 0:1Švýcaři rozhodli osm sekund před koncem. Brutální, tohle je těžké spolknout, litovali Lotyši

Soči

Hokejisté Švýcarska vstoupili do olympijského turnaje v Soči těsnou výhrou nad Lotyšskem 1:0. Poražený finalista z posledního světového šampionátu v utkání základní skupiny C, v níž je také český tým, musel o tři body hodně bojovat. Lotyši drželi díky brankáři Edgarsi Masalskisovi dlouho bezbrankový stav, který zlomil až v čase 59:52 šťastným gólem Simon Moser. Čisté konto vychytal Jonas Hiller.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Švýcarská radost po gólu Simona Mosera, který těsně před koncem zařídil výhru nad Lotyšskem.

Článek

Švýcaři byli podle očekávání o něco aktivnějším týmem, jenže pozorně bránící soupeř je do větších šancí nepouštěl a zvládl i první oslabení zápasu, když musel na trestnou lavici Indrašis. Ve 12. minutě minul ve slibné příležitosti při přečíslení Ambühl, chvilku nato vychytal Niederreitera v další přesilovce Švýcarska Masalskis a proti strážci lotyšské branky neuspěl ani tváří v tvář Hollenstein.

Podobný průběh měla i druhá dvacetiminutovka, v jejímž úvodu musel poprvé v utkání do čtyř i tým senzačního držitele stříbra z loňského MS. Poté, co bylo Švýcarsko v plném počtu, mohl otevřít skóre po brejku dvou na jednoho Brunner, Masalskis byl znovu proti. V 35. minutě si na něm vylámal zuby také Bodenmann.

Třetí část zahájili Švýcaři náporem a možností Cuntiho, Masalskisova lapačka ovšem byla dostatečně rychlá. Svůj tým poté trochu přibrzdil faulující Vauclair. V 52. minutě Švýcarům hodně zatrnulo, když Keninš zakončoval bekhendem do odkryté branky, ale mezi tyče kotouč vtěsnat nedokázal. Následně se znovu vyznamenal Masalskis, a když už se zdálo, že základní hrací doba gól nepřinese, skončilo za zády lotyšského gólmana tečované Moserovo nahození.

"Brutální. Tohle je těžké spolknout," připustil po utkání útočník poražených Zemgus Girgensons, jediný zástupce zámořské NHL v sestavě lotyšského celku.

"Celý zápas jsme soupeře tlačili a snažili se přitom nebýt frustrovaní. Masalskis byl celý zápas skvělý. Bylo potřeba se jen soustředit na to, abychom stále hráli svou hru," uvedl Moser. "Snažil jsem se jen trefit branku a ani jsem neviděl, že to prošlo dovnitř. Myslím, že tam byla teč, takže šlo asi o velmi šťastný gól," dodal k rozhodující trefě.

V souboji gólmanů byl nakonec tím úspěšnějším Hiller a stal se prvním brankářem v Soči, jenž vychytal čisté konto. "Nebyl to snadný zápas, ale tohle je olympiáda a tady vás žádné lehké zápasy nečekají. Zkoušeli jsme to často individuálně, což bylo špatně," připustil Hiller.

Lotyši se tak ani přes heroický výkon a 38 úspěšných zákroků třiatřicetiletého gólmana, jenž v minulosti působil i v české extralize, nedočkali ani na desátý pokus první výhry od olympiády v Salt Lake City 2002, kde v boji o devátou příčku porazili Ukrajinu.

"Byl to vyrovnaný zápas, i když oni měli možná o něco navrch. Dělali jsme však vše, co jsme mohli; dobře jsme blokovali střely a měli tam i nějaké slibné momenty, ale neměli jsme štěstí. V hokeji jeden vyhrává a druhý prohrává, ale osm vteřin? To je obrovská škoda," litoval Masalskis.

S vystoupením svého celku byl ale jinak spokojený. "Ukázali jsme, že můžeme hrát proti velmi silnému soupeři. Teď musíme i nadále takhle bojovat v každém dalším utkání," doplnil Masalskis.

Hokej - muži
Skupina C
Lotyšsko - Švýcarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávka: 60. Moser (Streit). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Meier (USA) - Amell (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 5116.
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs - Sprukts, Darzinš, M. Redlihs - Vasiljevs, Karsums, Daugavinš - Girgensons, Indrašis, Keninš - Štals, Cipulis, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.
Švýcarsko: Hiller - Streit, Diaz, Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Suri, Bieber - Wick, Romy, Brunner - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner. Trenér: Sean Simpson.
Další utkání skupiny Česko - Švédsko zde.

Reklama

Související témata: