Hlavní obsah

Slavia - Dukla 2:1Slavia žije! Porazila rozjetou Duklu a odčinila debakl z Olomouce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Smejkal 1 : 0
44. Necid 2 : 0
87. Pospěch 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

V úvodním duelu 18. kola Gambrinus ligy byla v pátek večer v Edenu Dukla jasným favoritem. Slavia se však v malém pražském derby téměř zázračně oklepala z pětigólového debaklu v Olomouci a góly Smejkala a Necida už z první půle ukázala, že je zpátky a schopná důstojně bojovat o záchranu. Dukla sice po vyloučení Vošahlíka měla v závěru zápasu velký tlak, vytěžila z něj však jen jedinou branku Pospěcha a nakonec prohrála 1:2. Celek z Julisky prohrál po pěti duelech, v nichž bodoval, a nabídl tak Teplicím návrat na třetí příčku tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Praha Tomáš Necid oslavuje gól v utkání s Duklou.

Článek
Fotogalerie

Slávisté začali velkým odhodláním, ale byl to Vorel, kdo hlavičkou prověřil pozornost Čontofalského, který se do branky vrátil po vleklém zranění. Domácí dlouhé minuty viděli Radu mezi tyčemi jen z uctivé vzdálenosti, protože pozorná defenziva hostí je nepustila ani k šestnáctce. Naopak po deseti minutách se hosté hodně zlobili, když sudí po střetu Škody s Pospěchem neodpískal pokutový kop.

Smejkal udeřil ze vzduchu

Domácí se dostali k první vážnější akci na konci první čtvrthodiny. Zmrhal rozehrál rohový kop, míč propadl ke Škodovi, ale jeho ránu zvedl Hlinka nad břevno. Slavia se však usadila v šestnáctce Dukly. Rohový kop tentokrát zahrál Boudjemaa a Smejkal míč poslal hlavou zblízka do sítě, zatímco zadáci soupeře po sobě jen koukali.

Další minuty sice patřily Dukle, ale kanonýr Pospěch lehkým volejem jen poškádlil Čontofalského. Na druhé straně další rohový kop odvrátila tentokrát už pozorná obrana Dukly. Do slibné šance se po centru Zmrhala dostal Necid, ale zblízka hlavičkoval mimo branku. Na trávníku však byla úplně jiná Slavia, než před týdnem na Hané. Odvážná, bojovná, její akce měly hlavu a patu. Dukla sice převzala v závěru poločasu iniciativu, ale v koncovce byla jalová.

Necid se trefil po zemi

Naopak Boudjemaa vystihl špatnou rozehrávku hostí, poslal míč Necidovi, a ten přízemní střelou rozjásal Eden podruhé. Naposledy se v lize trefil za Slavii 23. listopadu 2008 proti Teplicím, a hned dvakrát. Návrat pamětníka slávistických titulů pořádně rozehřál i domácí fanoušky na severní tribuně, kteří tak domácím olomoucký propadák odpustili.

Slávistická obrana krátce po změně stran svého soupeře k ničemu nepustila. Naopak červenobílí byli aktivnější, ale Radu dlouhé minuty také neohrozili. Míče, hledající Necida, si obrana Dukly pohlídala. V rozehrávce hostí však bylo mnoho zbrklosti a nepřesností. Jako by je zaskočil důraz domácích v osobních soubojích i jejich větší rychlost při startu na míč.

S přibývajícími minutami získala Dukla územní převahu, která však vyznívala hodně platonicky. Její nejúdernější zbraň - kanonýr Pospěch - byl takřka neviditelný. Naopak skóre mohl změnit při ojedinělém útoku Necid, ale tentokrát netrefil branku. To už se Slavia znovu pustila do útočení a v 72. minutě se Necid hodně zlobil, po nepotrestaném kontaktu se Štětinou v šestnáctce Dukly. Vzápětí Vošahlík zbytečně fauloval ještě na polovině Dukly a po druhé žluté kartě šel předčasně ze hřiště.

Hosté svou početní výhodu nakonec využili tři minuty před koncem, když se po centru Mareše prosadil hlavou Pospěch. Bývalý útočník Slavie desátou trefou dorovnal vedoucího ligového střelce Aidina Mahmutoviče z Teplic, na body to však Dukle nestačilo.

18. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - Dukla Praha 2:1 (2:0)
Branky: 15. Smejkal, 44. Necid - 87. Pospěch. Rozhodčí: Franěk - Mencl, Vysloužil. ŽK: Piták, Vošahlík, Necid - Mareš, Kalouda, Štetina. ČK: 72. Vošahlík. Diváci: 4939.
Slavia: Čontofalský - Dostál, Škoda, Smejkal, Neves - Zmrhal, Gecov - Boudjemaa (85. Mičola), Piták (80. Juhar), Vošahlík - Necid (90.+1 Prošek). Trenér: Koubek.
Dukla: Rada - Romera, Štetina, Vorel, Matěj Hanousek (78. Marek) - Hlinka, Gedeon, Kalouda (61. Koval) - Mareš, Pospěch, Berger (46. Černý). Trenér: Kozel.

Reklama

Související témata: