Hlavní obsah

Ludogorec - Valencia 0:3Valencie si i v deseti zastřílela, Basilej i se Suchým remizovala doma se Salcburkem

Aktualizováno

Fotbalisté Basileje s českým obráncem Markem Suchým v sestavě remizovali v úvodním osmifinále Evropské ligy se Salcburkem 0:0. Výrazně blíž k postupu do čtvrtfinále je naopak Valencie, která na hřišti Razgradu dala dva góly v oslabení a vyhrála 3:0. Porto doma porazilo Neapol těsně 1:0, Juventus v italském souboji jen remizoval s Fiorentinou 1:1. Odvety se hrají za týden.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Argentinec Fede Cartabia slaví svůj gól na hřišti Ludogoretsu, který znamenal průběžné vedení Valencie 2:0.

Článek
Fotogalerie

Suchý odehrál celý zápas a i díky němu dokázala Basilej ubránit nejlepší útok v soutěži. Naprázdno mimo jiné vyšel se sedmi góly lídr tabulky střelců Soriano, Salcburk tak neprodloužil v Evropské lize rekordní sérii, když dokázal vyhrát všech osm předchozích zápasů.

Za hosty se neprosadil ani slovenský obránce Dušan Švento, který si se Suchým v minulosti zahrál ve Slavii a společně jí pomohli ke dvěma titulům v české lize.

Razgrad, který ještě v roce 2010 hrál třetí bulharskou ligu, v předchozím kole vyřadil Lazio Řím, o další senzaci se ale nejspíš nepostará. Proti Valencii přitom hrál po vyloučení Seydoua Keity už od 24. minuty přesilovku.

Po penaltě nařízené za faul hostujícího záložníka navíc mohl po úvodním Barragánově zásahu vyrovnat Bezjak, brankáře Alvese ale nepřekonal a promarnil možnost dotáhnout se na nejlepšího střelce soutěže Soriana. Smolný večer Ludogorce tím však neskončil a krátce poté, co Misidjan trefil tyč, Valencie přidala zásluhou Cartabii druhou branku. Když po přestávce dal třetí gól Senderos a deset minut před koncem dostal červenou domácí Quixadá, bylo rozhodnuto.

Betis ovládl sevillské derby, Juventus jen remizovalVýrazně klidnější zápas odřídil český sudí Pavel Královec v Portu, které si poradilo 1:0 s Neapolí. Jediný gól dal se štěstím po hodině hry Martínez, když jeho střela prošla na brankové čáře stojícímu Hamšíkovi těsně pod nohou.

V sevillském derby dokázal Betis porazit domácí FC Sevilla 2:0. O góly se postarali v 15. minutě Baptistao a v 77. záložník s příhodným jménem Sevilla. Betis se tak dočkal prvního vítězství po dvou letech na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, odkud navíc v posledních dvou zápasech vždy odjel se čtyřbrankovým výpraskem.

Juventus po čtyřech dnech opět nastoupil proti Fiorentině, a přestože od třetí minuty vedl díky zásahu Vidala, nedělní těsnou výhru ze Serie A nezopakoval. Ve druhé půli vyrovnal střídající německý útočník Gómez a ukončil 193 dní trvající střelecký půst.

Turínský celek však po remíze přesto vylepšil bilanci na domácím stadiónu, který bude hostit finále Evropské ligy. Od srpna 2004 tam v 36 zápasech v evropských pohárech jen dvakrát prohrál - pokaždé navíc s Bayernem Mnichov.

Úvodní zápasy osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Lyon - Plzeň 4:1 (1:1)
Basilej - Salcburk 0:0
Rozhodčí: Hategan (Rum.).
Ludogorec Razgrad - Valencie 0:3 (0:2)
Branky: 5. Barragán, 33. Cartabia, 59. Senderos. Rozhodčí: Turpin (Fr.). ČK: 80. Quixadá - 24. S. Keita.
FC Porto - Neapol 1:0 (0:0)
Branka: 57. Martínez. Rozhodčí: Královec (ČR).
Alkmaar - Machačkala 1:0 (1:0)
Branka: 30. Jóhansson z pen. Rozhodčí: Orsato (It.).
FC Sevilla - Betis Sevilla 0:2 (0:1)
Branky: 15. Baptistao, 77. Sevilla. Rozhodčí: Cakir (Tur.).
Tottenham - Benfica 1:3 (0:1)
Branky: 64. Eriksen - 58. a 84. Luisao, 30. Rodrigo. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).
Juventus - Fiorentina 1:1 (1:0)
Branky: 3. Vidal - 79. Gómez. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Pořadí střelců fotbalové Evropské ligy po úvodních zápasech osmifinále:
7 - Soriano (Salcburk)
6 - Bezjak (Razgrad)
5 - Adin (Trabzonspor), Defoe (Tottenham)
4 - Alan, Mane (oba Salcburk), Boyd (Rapid Vídeň), Floccari (Lazio), Gameiro (Sevilla), Konopljanka (Dněpropetrovsk), Meier (Frankfurt), Jarmolenko (Dynamo Kyjev)
3 - mj. RABUŠIC
2 - mj. ŠURAL (oba Liberec), KADLEC (Frankfurt)
1 - mj. Kalitvincev, Budnik, KOVÁČ, PAVELKA, Rybalka (všichni Liberec), DARIDA (Freiburg), ONDRÁŠEK (Tromsö), TECL, KOLÁŘ, PETRŽELA, HOŘAVA (všichni Plzeň)

Reklama