Hlavní obsah

Příbram - Sparta 0:1Lafata odmítl ostudu. Sparta po vydřené výhře v Příbrami vede ligu už o 11 bodů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
80. Lafata (penalta) 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v jediném sobotním utkání 20. kola Gambrinus ligy v Příbrami 1:0. Větší šance měli domácí, ale aktivní Jakub Řezníček ani jednu ze tří možností nevyužil, a tak vítězný gól favorita vstřelil v 80. minutě z penalty kanonýr a kapitán hostí David Lafata. Letenští zvýšili svůj náskok v čele tabulky na 11 bodů před Plzní, kterou čeká zápas se Slováckem až v neděli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty David Lafata během utkání v Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Sparta přijela do Příbrami bez zraněných Krejčího, Bednáře a navíc i Přikryla. Zpočátku to nebylo znát, už ve 4. minutě vypálil Hušbauer z úhlu, ale Hruška míč vytěsnil. Favorit si vytvořil územní převahu, ale nedokázal se prosadit v koncovce.

Ještě blíže ke gólu však byli o dvě minuty později domácí. Řezníček si poradil s Holkem, postupoval sám na bránu, ale zbrkle pálil nad břevno. „Měl jsem jít ještě o kousek dál a tlačit míč dolů," přiznal příbramský útočník. Právě on však dělal sparťanským zadákům největší problémy. „Je nepříjemný," přiznal Mario Holek, ale víc ho mrzelo, že se neprosadili jeho spoluhráči v ofenzívě.

Sparta převzala iniciativu a po přihrávce Kadeřábka měl šanci opět Hušbauer, ale pálil vedle. Domácí bránili houževnatě a Pražanům, kterým chyběly pohyb i rychlost, nenechali kousek volného prostoru. Trpělivě čekali na brejky. Další příležitost přišla po půl hodině, kdy opět zaútočil Řezníček. Chytře obstřelil Vaclíka ke vzdálenější tyči, ale míč ji o kousek minul. Další minuty pak patřily hostům, ale jejich tlak byl bezzubý.

Rozhodla penalta po nesmyslu Zápotočného

Krátce po změně stran mohli jít do vedení opět domácí. Řezníček se po rychlém protiútoku dostal k hlavičce, Vaclík míč neudržel, ale Volešák kolem něj jen projel po trávníku. Sparta zvýšila obrátky, ale vyloženou šanci si nedokázala vytvořit. Mareček pálil jen do Hruškových kolen, Kadeřábek v záklonu hlavičkoval nad branku po centru Váchy. Hodně se zlobil Dočkal, když v souboji s ním zahrál Stratil rukou, ale sudí to neviděl.

Sparta dál marně dobývala domácí šestnáctku. Po další ojedinělé akci Příbrami následoval rychlý odkop a Hruška musel vyběhnutím za šestnáctku uhasit nebezpečí. S přibývajícím časem byli hosté stále nervóznější, víc diskutovali, než vymýšleli, jak vyzrát na pozornou domácí obranu. Lafata se sice dostal dvakrát ke střele, ale neuspěl. Až deset minut před koncem nesmyslně strčil bývalý sparťan Zápotočný v šestnáctce do Hušbauera a Lafata pálil z pokutového kopu na druhou stranu, než se vrhl Hruška.

Nešťastník Zápotočný měl ještě v závěru velkou šanci vyrovnat, ale svůj pokus z bezprostřední blízkosti nasměroval pouze do sparťanského gólmana Vaclíka.

20. kolo první fotbalové ligy:
1. FK Příbram - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 80. Lafata z pen. Rozhodčí: Nenadál - Jiřík, Hock. ŽK: Zápotočný, Jugas, Volešák, Hájovský - Matějovský. Diváci: 6267.
Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Zápotočný, Mišůn - T. Pilík, Tarczal, Krbeček (81. Mašán), Volešák (86. Švancara) - Stratil (59. Mareš), Řezníček. Trenér: Čuhel.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal (86. Vacek), Matějovský (78. Juliš), Mareček (65. Konaté), Hušbauer - Lafata. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: