Hlavní obsah

Plzeň - Lyon 2:1Lyonská gilotina uťala plzeňské koketování se zázrakem, Viktoria však k němu přesto neměla daleko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Gomis 0 : 1
60. Kolář 1 : 1
62. Tecl 2 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Věčná škoda zbytečného gólu v nastaveném čase první půle, kdy na Plzeň dopadla lyonská gilotina a Gomisovou trefou uťala koketování českého mistra s postupovým zázrakem. Ve druhém poločase osmifinálové odvety totiž Uhrinův tým vstřelil v rozpětí dvou minut dvě branky a ke všemu ještě zahodil penaltu. Jasný důkaz, že přes tříbrankové manko z prvního zápasu se dalo s francouzským protivníkem hrát a o postup do čtvrtfinále Evropské ligy bojovat. Takto muselo být pro Plzeň útěchou, že se s pohárovou scénou rozloučila alespoň výhrou 2:1 a vědomím, že k zázraku neměla zase až tak daleko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce Marian Čišovský po neproměněné šanci proti Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Docela zajímavé šachy... Zatímco hostující kouč nasadil do odvety reprezentanta Gourcouffa, který před týdnem ve Francii pro zranění absentoval, plzeňský trenér Uhrin z té své vynechal kapitána a dirigenta Horvátha. Přednost dal jedenadvacetiletému Slovákovi Hrošovskému, jenž samozřejmě operoval ve středové řadě a hlavně pohybem měl na soupeře platit.

Lyon měl ke gólu blíž - trefil však tyč

Po úvodní čtvrthodině, jež patřila Lyonu, domácí skutečně do ofenzivy přešli a právě Hrošovský zkusil Francouze překvapit a naběhnout až na hrot útoku. Ovšem s efektem nulovým, což platilo i o střele Hořavy blokované Biševacem a dělající gólmanovi Lopésovi trochu starostí, stejně jako pokusu Petržely, který sice v šestnáctce tři protihráče oklamal, ale nakonec vypálil nad bránu.

To Lyon byl ke gólu blíž, neboť v 27. minutě Tolisson zůstal před Bolkem až trestuhodně nehlídaný, takže celkem pohodlně hlavičkoval. Trefil však jen tyč a ani následná dorážka Brianda neměla potřebnou přesnost.

Gomis udeřil v nastavení

Plzeň mohla odpovědět po sedmi minutách, kdy se Čišovský ocitl v šanci ještě větší. Po rohovém kopu se totiž míč do šestnáctky díky Teclově hlavičce vrátil a slovenský stoper se zjevil sám před brankářem. Mířil ale přímo na něho, takže z příležitosti nebylo nic. A když po chvíli nezužitkoval další nadějnou možnost Kolář, bylo jasné, že smazat třígólové manko je čím dál větší utopií.

Zvláště, když v nastaveném čase první půle se Gomis po rychlém brejku dostal přes Čišovského ke střele, Bolka překonal, takže Lyon vedl a po změně stran už nebylo co řešit. Trochu paradox. A paradox o to větší, že se hosté celou první půli spokojovali víceméně s údržbou a hráli jen, co museli.

Obrat zabrzdila zahozená penalta

Druhá půle už měla být jen formalitou a hrou o plzeňskou čest. Zvláště, když se neujaly střely Limberského a Hořavy a ani parádní akce efektní nůžky Gomise cíl nenašly. Domácí se však přesto pokusili vzepřít osudu. Přidali na důrazu a agresivitě, chodili s daleko větší vehemencí do soubojů, v mnohem větším počtu úřadovali v šestnáctce Lyonu.

Dva slepené góly jim navíc daly novou naději... Hrošovský nejprve vyzval ke skórování Koláře, jenž v 60. minutě stav vyrovnal, dvě minuty po něm se prosadil hlavičkující Tecl a domácí zachvátila nová euforie. Mohla vyústit ve třetí branku, protože v 70. min. nařídil sudí po faulu Daba na Ďuriše penaltu. Exekuce se ujal Tecl, ale stejně jako v posledním ligovém duelu proti Slovácku Hováth, i on pokutový kop zahodil, čímž vlastně odmítl obrat dokonat.

Hlavičkující Procházka a hlavně pak z velké dálky pálící Čišovský se sice pokusili novou naději ještě vykřesat, jenže gólman Lopés se především při pumelici slovenského stopera bravurním zákrokem vyznamenal.

A protože ani několik závarů v šestnáctce Lyonu, ba ani hlavička Wágnera likvidovaná  brankářem hostů přímo na čáře a následná trefující břevno třetím gólem neskončila, Plzeň se s evropskou pohárovou scénou za uznalých ovací publika rozloučila. Výhrou, ale i s pocitem, že k zázraku neměla zase až tak daleko. Vždyť minimálně na pět gólů šance měla.

Viktoria Plzeň - Olympique Lyon 2:1
odvetné osmifinále Evropské ligy
Branky: 60. Kolář, 62. Tecl - 45. Gomis. Rozhodčí. Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (Polsko). ŽK: Limberský, Čišovský - M. Lopés, Briand. Diváci: 10 352. Poločas 0:1.
První zápas 1:4, postupuje Lyon.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (77. Wágner), Kolář (74. Bakoš), Ďuriš (83. Končal) - Tecl. Trenér Uhrin ml.
Lyon: A. Lopés - M. Lopés (60. Bedimo), Biševac, B. Koné, Dabo - Ferri, Gonalons, Tolisso (77. Mvuemba) - Gourcuff - Gomis (83.Malbranque), Briand. Trenér Garde.
Ostatní zápasy Evropské ligy ZDE.

Reklama

Související témata: