Hlavní obsah

Lev - Doněck 3:4 PPStav série 1:1Lev prohrál rekordní hokejový maratón, vítězný gól Doněcku padl ve 127. minutě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Dadonov 0 : 1
18. Vrána 1 : 1
20. Vrána 2 : 1
35. Běluchin 2 : 2
35. Cingel 3 : 2
55. Jakucenja 3 : 3
127. Běluchin 3 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Nejdelší zápas hokejové historie na českém ledě odehrál pražský Lev ve druhém duelu čtvrtfinálové série play off s Doněckem. Vítězná branka padla v Praze až po 126 minutách a 14 sekundách hry a dal ji po závaru před domácí brankou obránce ukrajinského klubu Andrej Koněv. Zrodil se tak i nový časový rekord KHL.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Cingel (vlevo) ze Lva Praha atakuje obránce Doněcku Claye Willsona.

Článek
Fotogalerie

Maratónské utkání, které sledovalo 5683 diváků, se začalo hrát v pátek v 19 hodin a skončilo teprve v okamžiku, kdy hodiny odkrojily už sedm minut ze soboty. Pro obě unavená mužstva bylo evidentně úlevou, že to mají za sebou.

Zatímco hráči Lva přitom ještě cítili velký smutek, Doněck se těšil z vyrovnání stavu série. Domácí vyhráli na střely 58:56, z ledu ale odešli po téměř nekonečné šichtě poraženi 3:4 po rekordním prodloužení.

Zapojil se uzdravený Klepiš

Poprvé od zranění zápěstí, které utrpěl 9. ledna, se do hry zapojil konečně uzdravený Klepiš. Na levém křídle elitního útoku Lva nahradil Ullströma, jenž dostane zlomenou ruku do sádry. Na marodce jsou rovněž další Seveřané Jaakola s Ridderwallem, do sestavy se tak vešli i další čeští útočníci Birner s Kubalíkem.

Doněck však v úvodu těžil z výborného pohybu a brzy i skóroval, když Dadonov po šikovném objetí branky stihl včas protlačit puk za Vehanena. Pro Lev mohlo být za chvíli ještě hůř. Jakucenja byl ve velké šanci, po jeho střele se ale kotouč naštěstí jen otřel o horní tyčku.

Hosté sice postrádají zraněného českého legionáře Nedorosta, ale dva jeho krajané Kolář s Kašparem patřili k nejaktivnějším hráčům v dresu ukrajinského klubu. Lev měl zpočátku hodně velké potíže s důrazem soupeře a složitě se tlačil do útočného pásma.

Ukrajinská hvězda musela ze hry

Najít správný rytmus domácím pomohl až docela přísný vyšší trest pro kapitána hostů Fedotěnka. Když v 17. minutě trefil u mantinelu Nakládala, sudí to posoudili jako úder do oblasti hlavy a krku, za což ukrajinskou hvězdu vyloučili na 5 minut plus do konce utkání.

Dlouhá přesilovka umožnila domácím ještě během první třetiny otočit skóre, přičemž role střelce se opakovaně ujal Petr Vrána. Oystrickovu střelu od modré vyrazil Leighton přímo na hůl českého útočníka, který jednoduše doklepl puk za záda kanadského gólmana.

O 91 sekund později pálil Mäenpää a kotouč se dostal znovu k Vránovi, který předvedl druhou pohotovou dorážku. Gólem do šatny v čase 19:28 min tak Lev získal navrch a pozitivně se to promítlo i do nástupu v druhé části. Domácí měli slibné šance na zvýšení náskoku, jenže Novotný ani Thörnberg při nich neuspěli.

Na druhé straně zahrozil Laine, finského krajana Vehanena ale nepřelstil. Při vyloučení Nakládala za držení však Doněck dokázal srovnat. Běluchin napřáhl od modré a propálil gólmana. Stav 2:2 však vydržel jen 21 vteřin.

Blesková odpověď

Odpověď Lva byla skutečně blesková. Hned po vhazování ukázal správný tah na branku dvacetiletý Matai a ve zmatku před Leightonem dostal puk za čáru další dotírající mladík Cingel. Pojistku vedení domácích měl hned dvakrát na holi Sekáč.

Z hráčů Doněcku nejvíc zlobil Dadonov, jenž při působení na Floridě sbíral zkušenosti v NHL. Zle mohlo být, když právě tento šikovný ruský útočník zůstal dvanáct minut před koncem sám před Vehanenem, naštěstí ze dvou metrů přestřelil branku Lva.

Velkou příležitost na vyrovnání měl i Virtanen a pět minut před koncem po další akci Dadonova už bohužel uspěl Jakucenja. Zápas tak dospěl k prodloužení, při němž Lev loni v play off dvakrát padl. Letos si ho v bojích o Gagarinův pohár zahrál poprvé. Přesilovku za faul na Sekáče ale domácí nesehráli dobře, nedostali se vůbec k pořádné střele.

Jak běžel čas, byl na obou mužstvech stále víc znát úbytek sil. Šancí bylo minimum, ale všem bylo jasné, že se musí hrát tak dlouho, dokud gól nepadne. V polovině druhého prodloužení Lev získal jistotu, že absolvuje nejdelší zápas své klubové historie.

Hodně blízko rozhodnutí pak byl v 93. minutě Běluchin, kterého ale vychytal Vehanen. Vzápětí zazdili vyložené šance Sekáč i Vrána.  Oystrickovo vyloučení ve 102. minutě bylo komplikací pro domácí, ale dokázali se ubránit. Když se překonal čas nejdelšího utkání sezóny a padl i rekord v délce zápasu na českém ledě, Jakucenja ve slibné šanci nastřelil břevno.

Čtvrté prodloužení premiérově v KHL

Poprvé v dějinách KHL došlo na čtvrté prodloužení, v němž už hráči obou mužstev těžko hledali sílu. Nakonec ale Koněv vystřelil puk na branku a po sérii zvláštních odrazů dostal puk do sítě.

Třetí utkání série je na programu už v neděli od 17 h v Bratislavě, kde Doněck z rozhodnutí vedení ligy musel kvůli napjaté situaci na Ukrajině najít domácí prostředí. Ve slovenské metropoli se bude hrát i v pondělí a rovněž ve středu.

Při termínové kolizi s extraligovým programem Sparty totiž zvolil Bratislavu jako dějiště pro svůj další domácí zápas také Lev. „Hledali jsme i možnost hrát někde v Česku, ale nakonec převážilo ekonomické rozhodnutí. Odpadlo by tím i cestování, což je, s ohledem na minimální čas mezi jednotlivými duely, důležité kritérium," uvedl mluvčí Lva Jan Rachota.

Lev se pro Bratislavu podle všeho rozhodl i proto, že pronájem tam je levnější než v případě pražské O2 areny, kterou občas také využívá. Na všechna utkání na Slovensku Lev pro diváky vypraví z Prahy autobusy, spoléhá také na podporu svých fanoušků z Moravy. „Jsme reprezentantem Česka v KHL, naši příznivci jsou po celé republice," doplnil Rachota.

Čtvrtfinále play off Kontinentální hokejové ligy:
Západní konference - 2. zápas:
Lev Praha - Donbass Doněck 3:4 v prodl. (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Vrána (Oystrick, Mäenpää), 20. Vrána (Mäenpää), 35. Cingel (Matai) - 5. Dadonov (Fedotěnko, Jakucenja), 35. Běluchin (Bartulis), 55. Jakucenja (Dadonov, Běluchin), 127. Koněv. Rozhodčí: Anisimov, Gofman - Medveděv, Birin. Vyloučení: 7:5, navíc Fedotěnko (Doněck) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 5685. Stav série: 1:1.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Nakládal - Azevedo, Novotný, Klepiš - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Birner - Matai, Cingel, Kubalík. Trenér: Kari Jalonen.
Doněck: Leighton - Kolář, Koněv, Podhradský, Wilson, Bartulis, Razin - Kiiskinen, Wirtanen, Laine - Jakucenja, Fedotěnko, Dadonov - Kašpar, Varlamov, Blagoj - Zacharov, Běluchin, Torjanik. Trenér: Andrej Nazarov.
Pro koho se dál bude série vyvíjet příznivěji a kdo nakonec postoupí do semifinále KHL?
Lev
90,2 %
Doněck
9,8 %
Celkem hlasovalo 8501 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off KHL 2014

  • Osmifinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad CSKA Moskva - logo CSKA Moskva
    4 : 0
  • Dynamo Moskva - logo Dynamo Moskva Jaroslavl - logo Jaroslavl
    3 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Záhřeb - logo Záhřeb
    4 : 0
  • Doněck - logo Doněck Riga - logo Riga
    4 : 3
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Vladivostok - logo Vladivostok
    4 : 1
  • Kazaň - logo Kazaň Novosibirsk - logo Novosibirsk
    2 : 4
  • Astana - logo Astana Jekatěrinburg - logo Jekatěrinburg
    4 : 0
  • Ufa - logo Ufa Nižnij Novgorod - logo Nižnij Novgorod
    4 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Petrohrad - logo Petrohrad Jaroslavl - logo Jaroslavl
    2 : 4
  • Lev Praha - logo Lev Praha Doněck - logo Doněck
    4 : 2
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Novosibirsk - logo Novosibirsk
    4 : 0
  • Astana - logo Astana Ufa - logo Ufa
    2 : 4
  • Semifinále

  • Jaroslavl - logo Jaroslavl Lev Praha - logo Lev Praha
    1 : 4
  • Magnitogorsk - logo Magnitogorsk Ufa - logo Ufa
    4 : 1
  • Finále

  • Lev Praha - logo Lev Praha Magnitogorsk - logo Magnitogorsk
    3 : 4