Hlavní obsah

Zlín - Třinec 5:1Stav série 4:2Zlín si zopakuje finále. Šestou bitvu s Oceláři skvěle začal a postupový mečbol doma už nepustil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Čajánek 1 : 0
5. Veselý 2 : 0
34. Balaštík 3 : 0
41. Orsava 3 : 1
50. Köhler 4 : 1
54. Honejsek 5 : 1
Záznam online reportáže

Martin KézrPrávo

Zlín si v play off hokejové extraligy zopakuje finálovou účast z loňského roku. Úřadující vicemistr v šestém zápase s Třincem dokonal čtvrtou výhrou v řadě absolutní obrat série. Na domácím ledě nepustil z ruky postupový mečbol, neboť už po pěti minutách vedl o dva góly a prakticky celý zápas udržel Oceláře na uzdě. V Třinci musí těžko kousat, že ani pošesté v historii play off přes Zlín nepřešli.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Střelec druhého gólu Ondřej Veselý (zleva) se raduje se zlínskými spoluhráči Oldřichem Kotvanem, Petrem Čajánkem a Antonínem Honejskem.

Článek

Utkání ve zcela vyprodané hale začalo o čtvrthodiny později kvůli výměně rozbitého plexiskla a už po pěti vteřinách se na obou stranách vylučovalo. Hra čtyř proti čtyřem svědčila Zlínu, v 37. sekundě Čajánek první střelou na branku otevřel skóre.

Třinec, který poprvé od 5. ledna nasadil do sestavy i hrajícího asistenta trenéra Varaďu, působil po takovém úvodu hodně opařeně. Vzápětí se dopustil dalšího faulu a mohlo se tak hrát podle domácích not.

Ještě lépe se Zlínu dýchalo od páté minuty, kdy Čajánek vyhrál buly přímo na Veselého, jenž parádní trefou do horního růžku branky rozjásal domácí publikum podruhé. Třinec se nemohl přes dobře organizovanou obranu domácích k vážnějšímu ohrožení branky. Když už se tak přece jen stalo, narazil na pozorného Kašíka.

Nervozitu Ocelářů dokumentovala dvě vyloučení Polanského v krátkém sledu. Třinec navíc v závěru první části ztratil obránce Rotha, jemuž se obnovilo zranění. Zlín si pod dojmem vedení daleko víc odvolil, ve slibné šanci byl Ondráček a po Köhlerově střele měli hosté velké štěstí, že Leška nedostal kotouč do odkryté branky.

Poměr střel 12:4 ve druhé třetině pro Zlín jasně odrážel dění na ledě. Pojistku finálové místenky udělali domácí v přesilovce. Ve 34. minutě po střele Kotvana od modré čáry nejdřív dorážel Köhler, ale toho ještě zastavila tyč. Po něm už se však prosadil Balaštík a zametl puk do sítě.

Třinec, jenž měl po většinu utkání horší pohyb, stál před nesmírně obtížným úkolem zkusit nějak smazat tříbrankové manko. Už po 33 vteřinách třetí třetiny k tomu ale udělal první krok. Akce začala u Hrubce, jenž předvedl skvělou práci holí. Přes Galvase se dostal puk k Orsavovi, jenž se tentokrát dostal na led hned při prvním střídání, aby propálil Kašíka mezi betony.

Hned bylo jasné, že hosté mají pořád ještě o co hrát. Třinecké hráče jakoby najednou polili živou vodu, do hry dostali důraz i dlouho chybějící jiskru. Přiměli Kašíka jen v posledním dějství k osmnácti zásahům, ale víckrát ho kapitulovat nepřinutil. Zlín myslel především na pečlivou práci v obraně a čekal na brejky.

Chybné střídání deset minut před koncem dalo snadnou možnost sóla domácímu Köhlerovi a zakončil ho přesnou trefou. To byla pro Oceláře rána do vazu a pátý obdržený zlínský gól z hole Honejska těsně po přežitém oslabení hostů definitivně dořešil tajenku šestého zápasu i celé semifinálové série.

Zlín se dočkal ovací vstoje od vyprodaného hlediště. Není divu, zůstává ve hře o titul, který dosud získal pouze roce 2004. Soupeře pro finálovou sérii se ale dozví teprve v pondělí pozdě večer po sedmém utkání mezi Spartou a Kometou.

Semifinále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 1. Čajánek (Honejsek, Zámorský), 5. Veselý (Čajánek, Honejsek), 34. Balaštík (Köhler, Kotvan), 50. Köhler (Balaštík), 54. Honejsek (Čajánek) - 41. Orsava (Galvas, Hrubec). Rozhodčí: Šindler, Minář - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.
Zlín: Kašík - Zámorský, Kotvan, Marušák, Horák, Matějíček, Řezníček - Honejsek, Čajánek, Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.
Třinec: Hrubec - Roth, Galvas, D. Nosek, Linhart, Trončinský, Krejčí, Matyáš - Martin Růžička, Bonk, V. Polák - Polanský, Peterek, Adamský - Varaďa, D. Květoň, Hrňa - Orsava, Rákos, Rufer. Trenéři: Kalous a Marek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4