Hlavní obsah

Co bude s Piráty? Budoucnost Chomutova je nejasná, majitel klubu chce skončit

Hokejisté Chomutova po dvou letech opouštějí extraligu a jejich budoucnost je po sestupu do první ligy nejasná. Předseda představenstva a majitel klubu Jaroslav Veverka starší nemá chuť v klubu nadále pokračovat.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Gólman Chomutova Martin Růžička v barážovém duelu proti Olomouci.

Článek

"Těžko o tom dneska hovořit, nicméně já mám vyjádření předsedy představenstva, že se na 90 procent rozhodl ukončit svoji činnost tady v Chomutově. To znamená konec," řekl novinářům téměř se slzami v očích generální manažer Pirátů Jaroslav Veverka mladší, syn majitele klubu.

"Hokej musí někdo platit. A bohužel Český svaz ledního hokeje nastavuje takové podmínky... Ten člověk, který sem dává peníze, má v současné době názor, že není ochoten dál sponzorovat hazardování financí Českého svazu ledního hokeje," uvedl Veverka mladší.

Piráti vybudovali zázemí, hrají na novém moderním stadiónu, mají úspěšnost mládež, ale nejvyšší soutěž neuhájili. "Klade se tady dlouhodobě důraz na mládež, všechno se tu chtělo postavit tak, aby se postoupilo do extraligy. Po úporném boji, vynaložení obrovských financí a podporování všech věcí okolo se to konečně podařilo. Po dvou letech, kdy je tady obrovský potencionál mládeže, tak ji zase není možné využít, protože extraligu nemáme," navázal.

Nejde prý jen o vyjádření v emocích po definitivě sestupu. "Je to čerstvé, ale tyto rozhovory probíhaly celou baráž a naštvání tam bylo po celou dobu. Samozřejmě jsme se snažili ten názor změnit, ale tato situace nám v tom moc nepomáhá a uvidíme, jestli se nám podaří přesvědčit k tomu, aby to tady pokračovalo. Ti lidi mají jedny nervy a asi jim došly," doplnil Veverka mladší.

Zoufalá sezóna

"Na svazu se pořád snaží dělat koncepce, myslím, že je to správné a potřeba. Nicméně je potřeba si uvědomit, že v Česku to není založené na tom, že přijdou fanoušci, zaplatí vstupné a tím zaplatí sezónu," prohlásil. "To by nám nestačilo ani na pronájem arény. Je to založené na soukromém sektoru, ten má nějakou trpělivost a je zvyklý, že když něco platí, tak si to taky řídí. To v extralize tak neběží, to je taky jeden z důvodů."

Chomutov postoupil do extraligy před dvěma roky po několikaletém boji. Jeho juniorský tým podruhé za poslední dva roky vyhrál extraligu, ale "áčko" skončilo v nejvyšší soutěži i přes posilování kádru i podruhé poslední a na rozdíl od loňska širší baráž o udržení s dvěma extraligovými a dvěma prvoligovými týmy nezvládl.

"Je to pocit zoufalství," řekl generální manažer. "Ta sezóna byla tragická, asi nejhorší, co se tady mohlo stát a dít. Absolutně se nám nepovedla, tým si k sobě nesedl a bohužel, ani když jsme chtěli zatáhnout za záchranou brzdu, tak se nám to nepodařilo zachránit," dodal Veverka mladší a poukázal na to, že by extraligu měly hrát kluby, které mají odpovídající stadión, zázemí i juniorský tým v nejvyšší soutěži.

Reklama

Související témata: