Hlavní obsah

Zoufalá sezóna připravila Moyese o místo na lavičce Manchesteru United. Nahradil ho Giggs

Manchester
Aktualizováno

Manchester United po desetiměsíčním neúspěšném působení na Old Trafford vyhodil manažera Davida Moyese. Zkušený Skot, který u Rudých ďáblů v létě nahradil svého krajana Sira Alexe Fergusona, skončil s okamžitou platností. Na lavičce ho dočasně nahradí Ryan Giggs. United letos prožívají nejhorší sezónu od roku 1990.

Foto: Darren Staples, Reuters

David Moyes (vlevo), který v úterý skončil na lavičce Manchesteru United, v debatě s útočníkem Waynem Rooneym.

Článek
Fotogalerie

O konci skotského manažera se na britských ostrovech mluvilo soustavně již od podzimu, vyhazov Moyesovi v posledních týdnech dokonce přála i velká část fanoušků United. Moyes měl v klubu smlouvu ještě na dalších pět let, tu však nedodrží.

Vedení Manchesteru United se v úterý rozhodlo zareagovat na sérii špatných výsledků a s Moyesem rozvázalo kontrakt. "Klub by chtěl Davidu Moyesovi poděkovat za tvrdou práci, čestnost a poctivost," píše se v prohlášení na oficiálních stránkách.

Dočasným trenérem byl jmenován Ryan Giggs, který povede Manchester United už v nedělním domácím ligovém duelu proti Norwichi a nejspíš i ve zbytku nepodařeného ročníku.

Moyesovi definitivně zlomila vaz nedělní porážka 0:2 na hřišti Evertonu, která výrazně zkomplikovala šance Rudých ďáblů na start v pohárové Evropě v příští sezóně. V Premier League patří Manchesteru až sedmá pozice, ze hry je v Lize mistrů a také v obou prestižních anglických pohárech.

Na lavičku míří dočasně Giggs

Moyes ve slavném celku v létě nahradil Sira Alexe Fergusona, který trénoval Rudé ďábly dlouhých 26 let. Na Old Trafford však padesátiletý kouč setrval jen deset měsíců, výsledkově ani herně se jeho týmu příliš nedařilo. Pod Moyesovým vedením vyhráli United jen 27 z 51 soutěžních utkání, devětkrát remizovali a připsali si dokonce patnáct porážek. Horší sezónu měl Manchester už jen v ročníku 1989/90, kdy v lize skončil třináctý. O rok později byl šestý a od té doby už vždy nejhůře třetí.

Vedení Manchesteru United teď usilovně hledá Moyesova nástupce, mužstvo zatím převzal Ryan Giggs, který je stále aktivním fotbalistou. Giggs od roku 1990 získal s United třináct mistrovských titulů. Čtyřicetiletý velšský záložník drží s 631 odehranými zápasy rekord soutěže.

V Anglii už se spekuluje o Fergusonově letním návratu, horkými favority na uvolněný post údajně jsou i trenér Atlétika Madrid Diego Simeone a úspěšný kouč Dortmundu Jürgen Klopp.

Reklama

Související témata: