Hlavní obsah

Stál jsi proti nejlepšímu na světě, vzkázal šampión Kličko zničenému soupeři

Takhle si to Alex Leapai nepředstavoval. V boji o mistrovské pásy se proti nezdolnému šampiónovi Vladimiru Kličkovi držel jen pět kol. Ukrajinský boxer byl naprosto suverénní. Svého australského vyzyvatele několikrát dostal na zem a nakonec zvítězil k.o. „Mohl jsem se o pár věcí pokusit, ale dnešní večer byl celý o něm," řekl Leapei bez zbytečných vytáček. Ukrajinskému protivníkovi v zápase totiž uštědřil jen zoufalých 10 ran.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Leapai na zemi - tradiční obrázek jeho souboje s Kličkem o mistrovské tituly.

Článek
Fotogalerie

Celá Austrálie i Samoa jsou na mě hrdé. Chci Klička!" prohlašoval samojský rodák Leapai po překvapivém listopadovém vítězství na body nad ruským boxerem Bojcovem.

Deset let neporaženého Klička sice dostal, s ním ale také pořádně naloženo.

„Abych byl upřímný, cítím se trochu zklamaný. Ale tak to někdy chodí a Vladimir to dnes zvládl opravdu dobře. Byl připravený a vzhledem k jeho pohybu bylo pro mě těžké mu zasadit pravačkou ránu," smutnil Leapai, který ukrajinskému šampiónovi těžké váhy, jenž je držitelem titulů organizací WBA, IBF, WBO a IBO, jen těžko vzdoroval.

147 ran proti pouhým deseti

Ukrajinský boxer dostal o 15 centimetrů menšího protivníka na zem už v prvním kole. Leapai se ale zprvu vymlouval, že uklouzl, když se dostal do provazů. I tak se jen těžko vzmáhal k nějakému odporu. Jak Australan sám potvrdil, bylo pro něj vskutku těžké Klička vůbec zasáhnout. Podle údajů televize ESPN našlo z 396 Kličkových ran cíl 147. Leapai jich vypálil 69 a trefil se pouze desetkrát.

„Mohl jsem se o pár věcí pokusit, ale dnešní večer byl celý o něm. Viděl jsem hodně jeho soubojů, ale ten dnešní nebyl jeden z těch, které jsem sledoval," přiznal zklamaný poražený. „Musím jít zpět do tělocvičny, na pár věcech zapracovat, ale vrátím se," slíbilo australské Lví srdce. Trenér ho údajně chce mít zpět už za tři měsíce.

Kličko mluvil o soupeři uznale

„Alexi, vím, že to pro tebe nebylo snadné, ale v ringu jsi stál proti nejlepšímu boxerovi na světě. Navzdory mým 38 rokům se cítím fantasticky. Dnes večer jsem měl top formu," chlubil se Kličko.

„Byl si odhodlaný a měl si velkou touhu stát se šampiónem. Moc mých soupeřů tenhle přístup nemá. Řekl bych, že dnešní zkušenost je pro tebe dobrá. Fanoušci a rodina na tebe doma mohou být pyšní, když takto reprezentuješ tento sport," vzdal boxer s přezdívkou Doktor ocelové kladivo hold o čtyři roky mladšímu sokovi.

„Viděl jsem na něm, že si snaží vyčíhat ten pravý moment, správnou ránu. Přísahám, že kdyby se mu jednu z nich povedlo zasadit, těžko bych se vzpamatoval," prozradil Kličko upřímně.

Kličko boxoval již 25. zápas o titul mistra světa. Z celkem 62 výher v kariéře získal 52 knokautem. Naposledy prohrál v roce 2004, kdy ho už v pátém kole zápasu o vítězný pás WBO poslal k zemi Lamon Brewster.

Reklama