Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:2Úspěšný vstup do Švédských her! Češi i s Jágrem v sestavě udolali domácí Tři korunky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Mojžíš 1 : 0
3. Backlund 1 : 1
24. Zaťovič 2 : 1
33. Nygren 2 : 2
47. Petružálek 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

České hokejové reprezentaci se vstup do Švédských her, generálky na v příštím týdnu startující mistrovství světa v Bělorusku, vydařil. Ve stockholmské hale Hovet Růžičkův výběr i s Jaromírem Jágrem v sestavě porazil domácí Švédy 3:2. Branky vítězů vstřelili Mojžíš, Zaťovič a Petružálek. V sobotu od 16 hodin čeká Čechy další zápas turnaje proti Rusku.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT, ČTK/AP

Česká radost: Tomáš Mojžíš (vlevo) se trefil už v první minutě, gratuluje mu Tomáš Rolinek.

Článek
Fotogalerie

Trenér Vladimír Růžička posílal do hry sedm obránců a čtyři kompletní útočné formace, do sestavy se nevešli zadáci Bohumil Jank s Michalem Jordánem a forvardi Jan Buchtele, Robert Kousal a Lukáš Radil.

V elitní útočné řadě nastoupil i Jaromír Jágr, který se k reprezentaci připojil teprve před dvěma dny, a byla to právě „68", kdo už po pouhých patnácti vteřinách vymyslel první gól. Jágr přes útočnou modrou čáru našel najíždějícího beka Mojžíše, jenž i s pomocí teče jednoho z protihráčů překonal gólmana Nilssona.

Odpověď Švédů však přišla za dvě minuty. Při Zámorského trestu za nedovolené bránění se k dorážce dostal Backlund a brankář Salák byl bez šance. I český tým pak měl dvě přesilovky, jenže se v nich neprosadil.

Potřetí už Švédové srovnat nedokázali

Výběr Tří korunek pak několikrát zahrozil, Čechy ale několikrát podržel Salák. Nejprve po Hudlerově chybě vychytal Ericssona, následně si poradil i se zakončeními Klasena s Hjalmarssonem. V 19. minutě ujel při vlastním oslabení Vondrka, bekhendový blafák mu ale nevyšel i kvůli sekeře Danielssona. Rozhodčí ale překvapivě trestné střílení nenařídili a švédského útočníka jen vyloučili.

Stejně jako vyšel Růžičkovu týmu vstup do úvodní třetiny, platilo to i o té druhé. Krejčík dlouhým pasem poslal puk na útočné modré čáře zapomenutého Zaťoviče, jenž střelou pod lapačku vrátil týmu v červených dresech vedení. Asistenci si připsal i Salák. Jenže Seveřané srovnali i podruhé a opět v početní převaze, když nahození Nygrena Salák přes clonící hráče neviděl.

Češi však zůstávali směrem dopředu velice nebezpeční, hlavně z rychlých protiútoků. Gulaše v závěru druhé části hry Nilsson vychytal, další brejk už ale Petružálek ve 47. minutě proměnil a hosté znovu vedli. Švédové pak přidali a Čechy zatlačili. Dvě minuty před třetí sirénou fauloval Mozík a domácí svou výhodu ještě umocnili odvoláním gólmana Nilssona. Český tým si už ale hubený náskok vzít nenechal.

Reprezentace tak vyhrála šestý ze sedmi přípravných zápasů před šampionátem v Minsku. V sobotu ještě nastoupí ve Stockholmu proti Rusku, o den později zakončí Švédské hry proti Finům. Mistrovství světa začíná příští pátek, Češi do něj v ten den vstoupí duelem se Slováky.

Turnaj Oddset Hockey Games ve Stockholmu, závěrečný díl Euro Hockey Tour:
Švédsko - ČR 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Backlund (Lindström), 33. Nygren (Möller, Backlund) - 1. Mojžíš (Jágr), 24. Zaťovič (Krejčík, Salák), 47. Petružálek (Kolář II). Rozhodčí: Romasko, Anisimov (oba Rus.) - Dahmén, Wernström (oba Švéd.). Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. Diváci: 5475.
Švédsko: Nilsson - Nygren, Ekholm, Hersley, Burström, Rahimi, Ahnelöv, Fransson - Lindström, Karlsson, Möller - Axelsson, Olausson, Klasen - Hjalmarsson, Sjögren, Backlund - Ericsson, Lundqvist, Danielsson. Trenér: Pär Marts.
ČR: Salák - Kolář II, Mojžíš, Zámorský, Vitásek, Mozík, L. Kovář, Krejčík - Jágr, Hudler, Rolinek - Martin Růžička, Klepiš, Vondrka - Petružálek, T. Nosek, Gulaš - Kašpar, T. Zohorna, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Další výsledek: Finsko - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Reklama

Související témata: