Hlavní obsah

Lotyšsko - Finsko 3:2Na MS se zrodilo další překvapení na úkor favorita: Lotyši otočili zápas s Finy!

Minsk
Aktualizováno

Další překvapení na hokejovém MS v Bělorusku je na světě! Po páteční výhře Francie nad Kanadou zvítězili v sobotu reprezentanti Lotyšska ve svém úvodním duelu skupiny B nad Finy 3:2. Finští držitelé bronzu z olympiády sice dvakrát vedli, ale Lotyši otočili skóre ve třetí třetině. Rozhodl bek Arturs Kulda. V dalším utkání skupiny B udolalo Německo celek Kazachstánu 2:1 po samostatných nájezdech, večer pak hokejisté USA otočili duel se Švýcarskem a nakonec se radovali z výhry 3:2. Úřadující vicemistři světa dosud nebodovali, naopak Spojené státy americké jsou zatím stoprocetní.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Lotyš Miks Indrašis (vlevo) se ocitl na ledě na zádech po ataku finského útočníka Petriho Kontioly.

Článek
Fotogalerie

V utkání Finů s Lotyši zpočátku překvapení vůbec nic nenasvědčovalo. Tým Suomi si brzy vytvořil velkou příležitost, v níž sice proti Masalskisovi neuspěl Jormakka, ale nemuselo ho to dlouho mrzet, neboť už v polovině páté minuty otevřel místo něho skóre Salomäki, když ho před vlastním brankovištěm nastřelil obránce Lavinš.

Finové si ale vedení neužili dlouho. Už o 108 vteřin později si vyjel na střed kluziště do palebné pozice Daugavinš, a přestože byl v obklíčení trojice Finů, dokázal vyrovnat.

Favorizované Finy jako kdyby tento gól na nějakou dobu paralyzoval. Lotyši je ve druhém dějství jasně přestříleli (16:6), ale nedokázali udeřit ani z kratičké dvojnásobné přesilovky. Už v pěti proti čtyřem zahrozil opět Daugavinš, Rinne byl ale pozorný.

Lotyši nadále tlačili, ale chvilku poté, co se zápas přehoupl do druhé poloviny, musel na trestnou lavici Daugavinš a clonící Mäntylä tečí Kontiolovy střely přes obránce vrátil svému celku vedení.

Jenže Lotyši ani zdaleka nerezignovali a dál testovali Rinneho. Ve 48. minutě při vyloučení Kontioly je navíc znovu dotáhl k Finům Sotnieks nenápadnou střelou přes clonící hráče a bylo opět vyrovnáno.

Finy ale tento moment k životu neprobudil, naopak pořádně nabudil jejich soupeře. V 53. minutě si musel nedovoleně vypomoci Savinainen a poté, co spoluhráči připravili ideální střeleckou parketu Kuldovi, vrátil se na led už za pouhých sedm vteřin. Příležitost k vyrovnání pak spálil Lehterä a Lotyši odolali i při závěrečné power play.

Pro Lotyše šlo o první vítězství nad Finy v historii. Potrápit je dokázali na MS již několikrát, obrat je o bod za remízu v základní hrací době rovněž, ale zisku všech se dočkali až nyní.

Němci udolali Kazachy v nájezdech

Jeden z letošních nováčků mezi elitou Kazachstán v zápase proti Německu vedl, soupeř ale ještě do první sirény stačil vyrovnat a v dovednostní činnosti vybojoval dva body.

První gólovou příležitost měli v sedmé minutě na závěr přesilové hry Němci, ale Piettu vychytal Jeremejev. V polovině úvodní třetiny přišla první hrozba soupeře a Kazachstán šel do vedení, když Dallmanovu ránu tečoval mimo Zeppův dosah Gavrilin.

Následovala série vyloučení na obou stranách, ale vyrovnání Němců přišlo až poté, co se hrálo znovu v pěti na obou stranách. V 19. minutě vypálil ze středu kluziště Plachta, puk prošel Jeremejevovi mezi betony a došoural se za brankovou čáru. "Měli tam v první třetině pár dobrých možností a také se jednou prosadili. Bylo potřeba, abychom zůstali soustředění, protože soupeř se v průběhu dál zlepšoval," uvedl pro server iihf.com gólman vítězů Rob Zepp.

Oppenheimer: Postupně jsme našli svoji hru

Němci sice byli nadále střelecky výrazně aktivnější a podruhé do kabin odcházeli při celkovém poměru střel na branku 27:8, ale vyložených šancí měli poskrovnu. A v 28. minutě při nich stáli všichni svatí: Puškarjov napálil levou tyč a do stejného místa vzápětí mířil i Poliščuk, k němuž se puk odrazil. Na druhé straně zahrozil bekhendem obránce Akdag.

Na začátku třetí třetiny nepropasíroval kotouč za Zeppa Rachmanov. Na druhé straně byl o maličko úspěšnější Noebels, po jehož střele zůstal puk mezi betony za zády Jeremejeva, ale tísněný Oppenheimer ho nedokázal vydolovat a poslat do prázdné branky. V závěru neuspěl ani Antropov.

V prodloužení se do slibné pozice dostal Akdag, ale pálil jen do Jeremejeva. I proto došlo na nájezdy. Starčenko jako první z Kazachů nedal, Barta naopak ano. Poté neuspěli Antropov a Rieder, ale Upper vyrovnal. Oppenheimer mohl rozhodnout, což také udělal. "Hůř jsme se rozjížděli, ale postupně jsme našli svoji hru a byli lepší a lepší. Dobré je, že z utkání máme dva body," prohlásil střelec vítězného gólu Oppenheimer.

Hlavní překážkou pro Němce byl výtečně chytající gólman Vitalij Jeremejev, jenž si za 65 minut hry připsal 45 úspěšných zákroků. "Kazachstán byl dnes opravdu dobrý v tom, že nás nepouštěl k dorážkám. Ale je třeba hledat pozitiva. Nakonec jsme puk do branky dokázali dostat, což je pro náš celek mimořádně důležité," řekl kouč Německa Pat Cortina.

Johnson dokonal obrat USA

Švýcaři chtěli odčinit páteční porážku s Ruskem a proti Američanům začali slibně. Po dvou třetinách vedli 2:1, jenže zámořský celek předvedl v závěrečné části obrat. Nejprve srovnal v přesilovce Smith a v 54. minutě zařídil USA tři body Johnson.

Ve švýcarském brankovišti se podle očekávání představil poprvé na turnaji Berra a v páté minutě měl štěstí, když puk po Stapletonově zakončení skončil mimo. Odpovědí obhájců stříbra byla možnost Romyho, Berrův protějšek Thomas se ale nenechal zahanbit.

V závěru úvodní desetiminutovky se v dobré šanci ocitl dvacetiletý americký talent Gaudreau, Berra mu ale sebral radost. Stejně dopadl tento minisouboj i krátce před první přestávkou a s dorážkou neuspěl ani Shore.

Další průběh po změně stran přinesl kromě šancí už také góly. Jako první se prosadili Švýcaři a ukončili přes čtyři třetiny dlouhé čekání na zásah do černého na turnaji. Mladíček Fiala získal puk ve středním pásmu, nastartoval Hollensteina a ten po 88 vteřinách druhého dějství otevřel skóre.

Vyslanci země helvétského kříže pak sice přečkali v oslabení šanci, při níž Smith nedokázal prostřelit Berru, ale sami pak v početní výhodě neuspěli a muselo je to mrzet o to více, že jim provinilec Mueller ve 27. minutě po návratu z trestné lavice pláchl a vyrovnal na 1:1.

Už za tři a půl minuty mělo však Švýcarsko těsné vedení zpět na své straně, když Romy povedenou akcí připravil jednoduchý úkol pro Brunnera, jenž z brankoviště nemohl minout.

Nástup do třetí dvacetiminutovky však vyšel lépe Američanům a i oni se trefili po 88 sekundách od opětovného nástupu na led, když úspěšnou dorážkou vyrovnal Smith. Shore pak trefil v přesilovce tyč.

V 54. minutě však Johnson povedenou střelou zápěstím uspěl a poslal Američany do vedení. Už za minutu mohlo být vyrovnáno, když Švýcaři dostali puk za Thomase, ale sudí byli proti. V poslední minutě to Švýcaři zkusili bez gólmana, Josiho však vychytal Thomas a uhájil tříbodový zisk.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
Kazachstán - Německo 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Gavrilin (Dallman, Poliščuk) - 19. Plachta (Ankert, Draisaitl), rozhodující sam. nájezd Oppenheimer. Rozhodčí: Rantala (Fin.), Šindler (ČR) - Valach (SR), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 5:2, navíc Vasilčenko (Kaz.) 10 min. Bez využití. Diváci: 12 880.
Kazachstán: Jeremejev - Litviněnko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin - Starčenko, Antropov, Krasnoslobodcev - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Poliščuk, Žajlajov - Rachmanov, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Plachta - Weiss. Trenér: Pat Cortina.
Finsko - Lotyšsko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. Salomäki, 32. Mäntylä (Kontiola, Hietanen) - 7. Daugavinš (M. Redlihs), 48. Sotnieks (Pujacs, Indrašis), 53. Kulda (Daugavinš, Cipulis). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Jeřábek (ČR) - Dědulja (Běl.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 9:6. Využití: 1:2. Diváci: 11 700.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen - Lehterä, Kontiola, Komarov - Salomäki, Jokinen, Pakarinen - Jormakka, Immonen, Huhtala - Savinainen, Wirtanen, Sallinen - Palola. Trenér: Erkka Westerlund.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Lipsbergs, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Štals, Džerinš, Meija. Trenér: Ted Nolan.
USA - Švýcarsko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 27. Mueller (Stapleton, Petry), 42. Smith (Nelson, Johnson), 54. Johnson (Jones) - 22. Hollenstein (Fiala), 30. Brunner (Romy). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Gofman - Raming (oba Rus.), Carlson (Kan.). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 11 000.
USA: Thomas - Trouba, Dekeyser, Petry, Gardiner, Jones, McCabe, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Trocheck, Abdelkader - Wingels, Stapleton, Mueller - J. Hayes, K. Hayes, McDonald - Shore. Trenér: Peter Laviolette.
Švýcarsko: Berra - Schlumpf, Josi, Seger, Weber, Blum, Grossmann, Kukan - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Fiala - Plüss, Ambühl, Suri - Rüfenacht, Schäppi, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.
Sobotní zápasy skupiny A naleznete ZDE.

Reklama

Související témata: