Hlavní obsah

Finsko - Rusko 2:4Rusové a Němci slaví na MS druhou výhru, běloruští hostitelé první

Minsk
Aktualizováno

Druhou výhru na letošním světovém šampionátu v Minsku vybojovali hokejisté Ruska, kteří v utkání skupiny B zvítězili nad Finskem 4:2. Tým Suomi si připsal druhou porážku. Stejně jako sborná se podruhé na MS radovali rovněž Němci, kteří zdolali Lotyšsko 3:2. Rozhodl proměněným trestným střílením Thomas Oppenheimer, jenž rozhodl v nájezdech i předchozí duel Německa proti Kazachstánu. Ve druhém souboji přehráli běloruští hostitelé šampionátu celek Kazachstánu 4:1.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský kanonýr Alexander Ovečkin proletěl kolem Finů Petriho Kontioly (vpravo) a Juusa Hietanena.

Článek
Fotogalerie

Rusku se vydařil úvod utkání, již po 99 sekundách otevřel skóre důrazný Tichonov, který na brankovišti dotlačil puk za Koskinenova záda. Jeho gól ale musel potvrdit videorozhodčí.

Ve 4. minutě putovali na trestnou lavici postupně Palola a Kivistö a Rusko přesilovku pět na tři využilo. Na 2:0 zvýšil Ovečkin, který se trefil ze své oblíbené pozice na levém kruhu. I Finové se ale následně prosadili v početní výhodě, v 10. minutě zamířil přesně pod horní tyč Hietanen.

Na přelomu první a druhé třetiny se na ledě přitvrdilo a nejvíce to odnesl Jormakka, který po ataku Šipačova opustil kluziště na nosítkách. I další branka padla v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě, Kuljomin se ale trefil při ruském oslabení, když jeho bekhendová střela skončila nečekaně za Koskinenovými zády.

V 27. minutě mohli snížit Salomäki a Lehterä, ani jeden z nich ale Bobrovského nepřekonal. Místo toho se na druhé straně trefil Kalinin, jenž získal Rusku již tříbrankový náskok. V závěru druhé části ale utkání zdramatizoval Karalahti, rovněž v přesilové hře.

Vstřelit kontaktní třetí gól se už ale Finům ve třetí třetině nepodařilo. Ani v power play, ke které se kouč Westerlund odhodlal již v 58. minutě. Ukončilo ji ale Jokinenovo vyloučení.

Zase ten Oppenheimer...

V souboji celků, které vyhrály svoje vstupní zápasy do turnaje, byli úspěšnější Němci. I přes sobotní výhry oba trenéři nasadili do dnešního souboje jiné brankáře, proti sobě se tak postavili Grubauer a Gudlevskis. Na začátku měl více práce německý gólman, který si ale poradil s šancemi Džerinše i Daugavinše.

V 8. minutě na druhé straně zahrozil Noebels, ale trefil jen tyč. Německého útočníka to ale dlouho mrzet nemuselo, o pět minut později totiž otevřel skóre. Poté oba celky nevyužily dvě solidní příležitosti, prosadili se ale až v závěru první třetiny Lotyši, kteří využili hned první přesilovou hru.

Sekundu před koncem úvodní dvacetiminutovky byl ale vyloučen Daugavinš a Němci jeho faul krátce po přestávce potrestali. Vedení jim zpět získal Mauer. Soupeř ale i podruhé dokázal srovnat krok, na konci rychlého protiútoku byl přesně střílející Mikelis Redlihs.

Němci měli ve druhé části výraznou střeleckou převahu (15:2), vrátit do vedení se jim ale přesto nepodařilo. V závěrečné dvacetiminutovce se hra opět vyrovnala a čekalo se na to, zda se někomu podaří přidat třetí branku.

Dokázali to němečtí hráči. V 55. minutě byl v gólové šanci faulován Oppenheimer, který následně dostal výhodu trestného střílení. A poradil si s ním jistě. Těsný náskok již Němci uhájili i v závěrečné power play soupeře. Lotyšsko tak nenavázalo na překvapivou sobotní výhru nad Finskem.

Hostitelé slaví první výhru

Hokejisté Běloruska porazili ve svém druhém utkání na domácím mistrovství světa v Minsku Kazachstán 4:1 a připsali si první výhru na turnaji. Kazaši se sice v první třetině dostali do vedení, Bělorusko ale čtyřmi góly ve druhé a třetí části otočilo vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Domácí tým po prohře s USA potřeboval k udržení snu o postupu do čtvrtfinále vyhrát a proti Kazachům začal aktivně. Již ve druhé minutě mohli otevřít skóre Platt se Stasem, brankář Jeremejev byl ale připraven. Následně ale Gavrilin šokoval běloruské fanoušky, když po samostatné akci překonal Kovala.

Inkasovaný gól ale domácími neotřásl. Byli nadále aktivnější, ale vyrovnat se jim podařilo až ve druhé třetině. Předtím oba brankáři předvedli několik dobrých zákroků, Kazaši totiž hrozili z nebezpečných brejků.

V 23. minutě vyrovnal v přesilové hře Stepanov. Ještě lepší nálada zavládla v Minsk areně v 31. minutě, kdy zajistil domácím vedení Stasenko a rozjásal téměř 14. tisíc diváků.

Kazachstán mohl srovnat v přesilových hrách, ale nepodařilo se mu to a v jedné z početních výhod navíc potřetí inkasoval. Ve 42. minutě přiblížil Bělorusko výhře Sergej Kosticyn.

Hostům se duel nepodařilo zdramatizovat ani v závěrečné více než minutové power play. Naopak čtyři sekundy před koncem počtvrté inkasovali a mají tak na kontě jen bod za prohru po nájezdech s Německem.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
Německo - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Noebels (Oppenheimer, Hördler), 21. Mauer, 55. Oppenheimer z tres. střílení - 19. Pujacs (M. Redlihs, Sotnieks), 28. M. Redlihs (Keninš). Rozhodčí: Patafie (USA), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 11 200.
Německo: Grubauer - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Plachta - Weiss. Trenér: Pat Cortina.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, M. Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Lipsbergs, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Berzinš, Džerinš, Meija - K. Jass. Trenér: Ted Nolan.
Bělorusko - Kazachstán 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Stepanov (Grabovskij), 31. Stasenko (Stepanov, Graborenko), 42. S. Kosticyn (Jefimenko, Jevenko), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Denisov) - 5. Gavrilin (Vasilčenko). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 13 734.
Bělorusko: Koval - Korobov, Graborenko, Denisov, Jevenko, Stasenko, Gotovec, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - Platt, Stas, S. Kosticyn - Kolcov, Kitarov, Kovyršin - Ugarov, Jefimenko, Volkov. Trenér: Glen Hanlon.
Kazachstán: Jeremejev - Litviněnko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin - Starčenko, Antropov, Krasnoslobodcev - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Poliščuk, Žajlajov - Rachmanov, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Finsko - Rusko 2:4 (1:2, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Hietanen (Lehterä, Kontiola), 40. Karalahti (Lajunen, Jokinen) - 2. Tichonov (Kalinin, Bělov), 5. Ovečkin (Orlov, Zaripov), 23. Kuljomin, 35. Kalinin (Zaripov, Tichonov). Rozhodčí: Nord, Vinnerborg (oba Švéd.) - Hull (Kan.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:7, navíc Kontiola (Fin.) 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 13 934.
Finsko: Koskinen - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen - Lehterä, Kontiola, Komarov - Palola, Jokinen, Pakarinen - Jormakka, Immonen, Huhtala - Savinainen, Wirtanen, Sallinen - Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.
Rusko: Bobrovskij - Denisov, Orlov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev, Čudinov - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Zaripov, Kalinin, Tichonov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.
Nedělní zápasy skupiny A najdete ZDE.

Reklama

Související témata: