Hlavní obsah

Německo - Finsko 0:4Finové získali na šampionátu první body, Lotyši v divokém duelu přestříleli Kazachstán

Minsk
Aktualizováno

Až ve třetím utkání na mistrovství světa v Minsku se hokejisté Finska dočkali prvního bodového zisku. Obhájci čtvrté příčky z loňského šampionátu porazili ve skupině B celek Německa přesvědčivě 4:0, konečný výsledek se zrodil již po 33 minutách hry. Seveřané definitivně zlomili odpor soupeře krátce po polovině zápasu dvěma góly během 30 vteřin. Čisté konto vychytal gólman Pekka Rinne. Ve druhém úterním utkání skupiny zvítězilo Lotyšsko nad Kazachstánem 5:4. Druhou výhru na turnaji vystřelil Lotyšům v utkání plném zvratů Juris Štals ve 44. minutě.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Německý brankář Rob Zepp likviduje akci finského útočníka Lea Komarova.

Článek
Fotogalerie

Finové s vědomím, že už by si neměli v boji o postup do čtvrtfinále dovolit klopýtnout, vyhráli první třetinu na střely drtivým poměrem 16:3. Zatímco Zepp v německém brankovišti se musel ohánět, jeho protějšek Rinne se takřka nudil.

Favorit záhy promítl svoji převahu i do skóre. V 10. minutě sice Kontiolu nejprve vychytal Zepp, ale vzápětí ho napřaženého znovu našel Lehterä a Kontiola si spravil chuť výstavní ranou pod horní tyč. V 15. minutě zvýšil na brankovišti důrazný Immonen.

Němce mohla vrátit do hry velká chyba Mäntyläho v rozehrávce zkraje prostředního dějství, ale Kinka jakoby darovaná šance až příliš zaskočila a bekhendem z ní nic nevytěžil. Němci se snažili o zvrat a byli v těchto pasážích aktivnější. ve 28. minutě už mohl Mauer v přesilovce po povedené kombinaci zakončovat zblízka do prázdné branky, ale Pakarinen mu na poslední chvíli překazil radost.

Finové naopak po chvilce uzemnili Němce dvěma rychlými góly v krátkém sledu. Nejprve se Palola parádně trefil pod horní tyč a poté jel Komarov sám proti Zeppovi a vychutnal si ho chytrým zakončením mezi betony. V 36. minutě se Wirtanen po návratu z trestné lavice vydal proti Zeppovi, ale neuspěl. Vzápětí německý gólman vychytal v totožné situaci Kontiolu.

Závěrečná třetina se dohrávala, oba týmy za rozhodnutého stavu především šetřily síly. Ránu Paloly v 56. minutě zastavila pravá tyč.

Skóre jako na houpačce

První šance ve večerním duelu patřila už v úvodní minutě Kazachům a gólman Masalskis v ní vychytal Puškareva. Uběhlo jen pár vteřin a Lotyši šli do vedení, které zařídil Indrašis. V páté minutě bylo vyrovnáno, když Žajlajov proměnil samostatný únik povedeným bekhendovým blafákem. Jen 15 vteřin před přestávkou otočil skóre Rymarev střelou z kruhu pro vhazování, při níž pomohl puku v cestě do branky odraz o pravou Jeremejevu tyčku.

Zkraje druhého dějství mohl přidat třetí gól svého celku Savčenko, jenže minul. A Lotyši brzy trestali, když přišly velké chvíle Kuldy. Ve 24. minutě nejprve usměrnil do branky výtečnou přihrávku Mikelise Redlihse a v polovině utkání propálil při početní výhodě vše, co bylo před ním. Právě Mikelis Redlihs ve 35. minutě ujel zadákům Kazachstánu po návratu z trestné lavice a Lotyši vedli už 4:2.

Kazaši však dokázali ještě do druhé pauzy kontrovat, k čemuž jim výrazně pomohla i nedisciplinovanost soupeře. Ve 38. minutě zamířil na trestnou lavici Vasiljevs, následoval ho Girgensons a Kazachstán měl k dispozici 82 vteřin hry v pěti proti třem, čehož maximálně využil. Nejprve snížil Antropov a za 44 vteřin již v klasické početní výhodě vyrovnal Blochin.

Téměř 11 tisíc diváků vidělo zajímavý hokej i ve třetí části. Ve 44. minutě vrátil favorizovaným Lotyšům vedení Štals a jak se nakonec ukázalo, šlo o gól vítězný. Masalskis už se překonat nenechal, přestože v samém závěru při power play byl blízko trefě znamenající prodloužení Antropov a ještě blíže Savčenko, který rozezvučel tyč.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina B:
Německo - Finsko 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Kontiola (Lehterä), 15. Immonen (Lajunen, Huhtala), 32. Palola (Kontiola), 33. Komarov (Karalahti, Ohtamaa). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Olenin (Rus.) - Hull (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 10 959.
Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller, Reul - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Plachta. Trenér: Pat Cortina.
Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Pakarinen - Sallinen, Immonen, Huhtala - Savinainen, Wirtanen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.
Kazachstán - Lotyšsko 4:5 (2:1, 2:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Žajlajov (Semjonov, Krasnoslobodcev), 20. Rymarev (Antropov, Savčenko), 40. Antropov (Dallman), 40. Blochin (Dallman) - 2. Indrašis (Štals, J. Redlihs), 24. Kulda (M. Redlihs, Keninš), 30. Kulda (Indrašis), 35. M. Redlihs (Sotnieks, Daugavinš), 44. Štals (Galvinš). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Vinnerborg (Švéd.) - Lederer (ČR), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 3:9. Využití: 2:1. Diváci: 10 870.
Kazachstán: Jeremejev - Litviněnko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin - Starčenko, Antropov, Rymarev - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Žajlajov, Krasnoslobodcev - Rachmanov, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Lipsbergs, Džerinš, Meija. Trenér: Ted Nolan.
Úterní zápasy skupiny A najdete ZDE.

Reklama

Související témata: